Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Kolači na tradicionalan način: Istrijanke njeguju stare običaje

Jedna od poznatijih slastica istarskog podneblja je već spomenuti bucolaj, jednostavni mekani kolač od dizanog tijesta, pa su posjetitelji na radionici mogli iz prve ruke vidjeti i naučiti kako ga napraviti

Foto: Hren Dejan
0 komentara

Pod geslom "Istarska tradicija živi, i mi živimo za tradiciju", u Vižinadi je u srijedu navečer održana dvadeset treća po redu manifestacija "Slatka Istra", a ulice ovog slikovitog mjestašca na brdu obavili su slasni mirisi tradicionalnih istarskih kolača.

Ukupno 123 domaćice s cijelog Istarskog poluotoka napravile su fritule, kroštule, cukerančiće, paštine, pandešpanje, pince, breskvice, bucolaje i povetice, kolače koji simboliziraju ovdašnju povijest i nekadašnji život radišnih obitelji. Spravljale su ih po starinskim recepturama, kako se to oduvijek radilo u njihovim obiteljima.

Foto: Hren Dejan

Stručni žiri je odlučio da su najfinije fritule nastale u kuhinji Leticije Šestan iz Berama, Dušanka Kleva iz Brda svima je pokazala kako se rade najbolje kroštule, a Vanda Paladin iz Višnjana, po odluci žirija, vodeća je majstorica u spravljanju pince. Također, najbolja povetica zamirisala je u kuhinji Ane Radešić iz Krasice, kako se radi pravi pandešpanj pokazala je Zdenka Jakus iz Žminja, Nevija Gardoš iz Krasice prva je majstorica bucolaja, Irena Bernobić-Šimonović iz Vižinade najbolja je u spravljanju paština, a najslađe cukerančiće rade ruke Vere Mešinović iz Pazina.

Foto: Hren Dejan

Jedna od poznatijih slastica istarskog podneblja je već spomenuti bucolaj, jednostavni mekani kolač od dizanog tijesta, pa su posjetitelji na radionici mogli iz prve ruke vidjeti i naučiti kako ga napraviti. Svrha ovog događanja u Vižinadi je njegovati tradiciju i stare običaje, ali i obogatiti turističku ponudu u unutrašnjosti Istre. Tako su brojni posjetitelji uživali i u vrsnim vinima lokalnih vinara, ali i u maslinovim uljima te brojnim drugim domaćim proizvodima.

Foto: Hren Dejan

No najvažnije je da u zaborav ne padnu neki davni običaji te da se prenose s generacije na generaciju, a vrijedne istarske domaćice svake se godine pobrinu da mirisima i okusima slasnih kolača ožive prošlost.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message