Obavijesti

News

Komentari 8

Kolakušić i Sinčić protiv nove EU Komisije, drugi ju podržali

Kolakušić i Sinčić protiv nove EU Komisije, drugi ju podržali
1

Od 707 zastupnika u Europskom parlamentu, Komisija Ursule von der Leyen je dobila potporu njih 462, protiv je bilo 157 zastupnika, uz 89 suzdržanih

VIDEO

Novu Europsku komisiju pod vodstvom Njemice Ursule von der Leyen iz redova njemačkih demokršćana podržalo je u srijedu devetero hrvatskih eurozastupnika dok su protiv nje glasali nezavisni zastupnici Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić.

Od 707 zastupnika u Europskom parlamentu, Komisija Ursule von der Leyen je dobila potporu njih 462, protiv je bilo 157 zastupnika, uz 89 suzdržanih.

Ruža Tomašić iz Europskih konzervativaca i reformista (ECR) također je bila jedna od njih iako nije zadovoljna većinom stvari iz njezinog programa.

"Moj glas je dobila iz čisto pragmatičnih razloga. Naime, s povjerenikom za poljoprivredu, Poljakom iz stranke članice mog kluba zastupnika u EP-u planiram intenzivno surađivati za boljitak hrvatskih poljoprivrednika. Također, planiram uspješno privesti kraju i Višegodišnji plan za malu plavu ribu u Jadranu, što bez podrške Komisije neće biti moguće", kazala je Tomašić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"U tom smislu se nadam da će me i predsjednica Komisije i izabrani kolegij povjerenika u razdoblju koje slijedi ugodno i pozitivno iznenaditi", dodala je.

Njezin program je nazvala "katalogom lijepih želja", posebice u vezi s tzv. Green Dealom - novim zelenim planom koji će "porezne obveznike Europske unije koštati 575 milijardi EUR godišnje".

"To je prilično nerealno i mislim da će vrijeme to pokazati i da će se ići na smanjenje sredstva za zeleni plan", kazala je Tomašić.

Po njezinom mišljenju, nekadašnji tehnokratski ustroj Komisije, koji je imao svojih mana, ali je služio svrsi, zamijenjen je prilično ideologiziranom novom strukturom s vlastitom političkom agendom. 

Tonino Picula, (SDP/S&D), čestitao je novoj Komisiji koja je dobila uvjerljivu većinu na glasanju u Europskom parlamentu i izrazio zadovoljstvo što je kao jedan od prioriteta nove Komisije von der Leyen navela i nastavak proširenja na zemlje zapadnog Balkana.

"Europski parlament je od nove Komisije dobio snažnu potporu da se da zamah politici proširenja koja je dovedena u pitanje odlukom Vijeća i praktički su onemogućeni pregovori Sjeverne Makedonije i Albanije", rekao je Picula koji je danas imenovan izvjestiteljem Europskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči summita u Zagrebu u svibnju 2020.

"Moja je dužnost pronaći rješenje kako otkočiti tu blokadu i kako, možda već prije summita u Zagrebu o zapadnom Balkanu, pomoći da se ti dogovori deblokiraju za jednu od najuspješnijih politika Europske unije", dodao je Picula.

Sada je, istaknuo je, na Europskom vijeću da se izjasni radi li se o privremenom zastoju ili su problemi neke druge naravi, a politika proširenja je samo za alibi za zaustavljanje reformi ili nedovoljno raščišćenih odnosa unutar samoga vijeća.

Po njegovom mišljenju, kočenje pregovora dvjema zemljama koje to uistinu zaslužuju je jedna "vrsta zamjenskog sukoba", a za francuski prijedlog o procesu proširenja koji bi se vodio u sedam faza je kazao da nije "do kraja osmišljen".

"Kao što sam skeptičan prema konceptu Europe u više brzina još sam više skeptičan prema politici proširenja u više brzina", rekao je Picula.

Za ulogu Dubravke Šuice koja je u novoj Komisiji zadužena za portfelj demokracije i demografije je kazao da ona stupa na svojevrsni "djevičanski teritorij".

"Njezina institucionalna podrška tek treba biti izgrađena u njezinom resoru jer on do sada nije postojao. Ali imamo interes Francuske i Njemačke da se osmisli cijeli koncept razgovora o reformiranju EU-a i ono što je dobro je da je zadan vremenski okvir od dvije godine kada cijeli posao mora biti dovršen", rekao je Picula

Zastupnica Željana Zovko, (HDZ/EPP), također je zadovoljna stavom von der Leyen prema Hrvatskoj susjednim državama i isticanjem važnosti transatlantskih odnosa.

"Njezin fokus je na miru i stabilnosti te odlučnosti da zemljama zapadnog Balkana vrata europskom bloku ostanu ne samo otvorena već  da se "otkoči" proces proširenja koji će ujedno biti i fokus hrvatskog predsjedanja Europskim vijećem", kazala je Zovko.

Radit će također na jačanju i transatlantskih odnosa, nastavila je Zovko, ocijenivši da je Uniji potrebno "jačanje suradnje s našim američkim partnerima i pozicioniranje Unije koja će biti puno vidljivija i izraženija".

Osvrnuvši se na dio njezinog govora o migraciji u kojem je kazala da Europa mora prekinuti "okrutan model krijumčara ljudima i osnažiti naše vanjske granice kako bismo ponovo uspostavili potpuno funkcionalan Schengen", Zovko smatra vrlo važnim.

Smatra naime da krijumčarenje ljudi, prema kojima se postupa vrlo surovo, nije pravilno protumačeno u jednom dijelu nevladinog sektora.

"Ne možete slati brodove i praviti od sebe heroje i ići na ruku krijumčarima ljudi, ići na ruku ljudima koji su od velike ljudske tragedije napravili jedan ogromni biznis", kazala je Zovko i podsjetila da Europa ulaže ogroman novac u Afriku kroz razvojne fondove.

"Postoji plan za Afriku, bio je summit u Abidjanu (...)  fokus na tome da se institucije razvijaju kako bi afrički narod ostao u svojim državama", rekla je Zovko

Smatra da je predstavljanje šverca ljudima kao čina spašavanja izbjeglica pogrešan te da je polariziranje na one koji su za i protiv izbjeglica tragedija koja ide na štetu tih ljudi.

Parlament je danas ustoličio Komisiju bez britanskog predstavnika nakon što je vlada u Londonu odbila imenovati svog kandidata, navodeći kao razlog Brexit i prihvaćenu praksu da se tijekom kampanje za opće izbore ne provode imenovanja u međunarodna tijela.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu