News

Komentari 2

Kolarić: 'U domovima za starije postignut je kolektivni imunitet'

Kolarić: 'U domovima za starije postignut je kolektivni imunitet'

Epidemiolog Branko Kolarić rekao je da je on protiv većeg ublažavanja mjera jer smo puno truda i energije uložili da dođemo do ovako povoljne situacije

Epidemiolog i član Vladina Znanstvenog savjeta Branko Kolarić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" rekao je, donosi HRT,  da su jučer na sastanku Znanstvenog savjeta raspravljali što i kako napraviti što se tiče mjera.

On je protiv većeg ublažavanja mjera

- S jedne strane imamo poboljšanje epidemiološke situacije jer su mjere koje smo uveli dale svoj učinak, a s druge strane imamo pojavu novog soja i zahladnjenje. Puno smo truda i energije uložili da dođemo do ovako povoljne situacije i s obzirom na potencijalno brzo širenje novih sojeva, bilo bi vrlo rizično pustiti sve mjere i riskirati da za 2-3 tjedna imamo porast broja novooboljelih. - rekao je Kolarić.Dodao je i kako novi soj cirkulira od otprilike 20. siječnja te da to na sreću nije utjecalo na ukupan broj novooboljelih.

- U Britaniji se pokazalo da se taj novi soj efikasnije širi među djecom, a kod nas su škole bile zatvorene i to je pridonijelo da se taj soj nije znatnije proširio. 

Osvrnuo se i na situaciju u domovima za starije i nemoćne

- Procijepili smo od 50 do 70 posto korisnika, što je jako dobro. Kada se uzme u obzir i broj onih koji su oboljeli, a to je oko 20 posto, u domovima za starije postignut je kolektivni imunitet. Korisnici domova za starije koji su preboljeli ili su cijepljeni mogu izlaziti, dopušteni su posjeti u domovima -  rekao je Kolarić.