Obavijesti

News

Komentari 138

Kolarić: Vrdoljak i Štromar su ubili HNS, njega više nema...

Kolarić: Vrdoljak i  Štromar su ubili HNS, njega više nema...

HNS-a više nema. Vrdoljak, Ferenščak i Štromar su ubili stranku. Nemaju više vjerodostojnost. Lagali su danima i tjednima građane i javnost. Ovi političari su uvjeravali ljude da ne pregovaraju HDZ-om, kaže Kolarić

VIDEO

Aleksandra Kolarić, koja se odlučila vratiti u SDP, gostovala je u studiju 24sata. Komentirala je trenutnu političku situaciju u Hrvatskoj, raskol unutar HNS-a i krizu koja potresa SDP.

POGLEDAJTE VIDEO:

Aleksandra Kolarić: "HNS je koalicijom s HDZ-om bacio politiku u blato" Gošća u studiju: Aleksandra Kolarić, komunikacijska stručnjakinja i članica SDP-a Voditelj: Ivan Pandžić

Posted by 24sata on Thursday, June 8, 2017

- HNS-a više nema. Vrdoljak, Ferenčak i Štromar su ubili stranku. Nemaju više vjerodostojnost. Lagali su danima i tjednima građane i javnost. Ovi političari su lagali javnosti danima nakon što su uvjeravali ljude da ne pregovaraju HDZ-om. Njihova vjerodostojnost je, ne na nuli, nego na minusu.

- Toga ima često u politici, ali često se ne vidi ovako ogoljeno. Ovo je jako loše i za demokraciju u Hrvatskoj i za političke procese. Jako je loše i za političku vjerodostojnost. Ovakvi postupci bacanja politike u blato srozavaju bilo kakav legitimitet. Zato ljudi kažu svi su oni isti. Mi nismo svi isti, ali ovo pokazuje da su neki spremni lagati bez srama - rekla je Kolarić i osvrnula se na HDZ koji i dalje skuplja većinu u Saboru.

- Vidjet ćemo što će biti. Što se tiče broja ruku, i dalje je to slaba većina, i dalje je to dugoročno neodrživa većina. HDZ- je ušao sa 61 mandatom u Sabor. Ovu koaliciju neće podržati radikalna desnica Esih i Hasanbegović, znači pali su na 59 mandata. Ima dva Bandić-Čačić zastupnika, osam manjinaca i pet HNS-ovaca.  Time su negdje oko granice. Mogu računati na još dva glasa. Jedan od njih je osumnjičenik za ratne zločine, Glavaš se vratio u Sabor, ali nisam u potpunosti sigurna. I drugi glas na kojem će počivati ta Vlada je glas osobe koja je osumnjičena za krađu dnevnica. Ono na što još mogu računati su Mišković ili Škibola koji su ušli na listi Živog zida. S Hreljom su negdje na 80 ruku - objasnila je Kolarić.

Glavni problem u krizi ove Vlade je to što svi tvrde da njihov glas nije onaj o kome ovisi budućnost Vlade. Međutim, tvrdi Kolarić, oni svi snose političku odgovornost za to i svi oni će tvoriti većinu koja će se prvi puta naći na kušnji kada ministar Marić bude slagao proračun. Kolarić zbog toga smatra da bi premijeru Plenkoviću bilo bolje da je izašao na nove izbore.

- Plenkoviću je bilo bolje da je izašao na izbore. Oni su stranka koja je razgranata i koja može uvijek izvući svoje glasače na izbore. HDZ drži svoj rejting, ali premijer i Vlada gube podršku zbog ove trgovine i zbog loših političkih odluka. HDZ-ovci već danima govore kako se ne boje izbora, ali i dalje pokušavaju sklepati koaliciju. Reći ću vam, Plenković se boji izbora. To je vidljivo iz njegovih odluka i postupaka. Treba vjerovati djelima, a ne riječima. Njegova djela pokazuju da se boji izbora - kaže Kolarić koja se potom osvrnula na situaciju u HNS-u

- Mislim da treba ove disidente pustiti da djeluju kao nezavisni. SDP-u treba biti cilj da pokrije sve od lijevog centra do ljevice. Vidim da je već i upućen poziv tim HNS-ovcima koji planiraju napustiti stranku. Oni sada idu u nezavisni klub. Ali ovo je očekivano. HNS je uvijek bio klijentelistička stranka. Oni su šutili o svim mangupima u svojoj stranci, to je stranka koja je podržavala gradonačelnika koji protiv sebe ima pravomoćnu presudu zbog zloupotrebe političke pozicije. Uz to, HNS je u svojoj dubini jako nedemokratska stranka. Oni imaju u statutu da ne smiju glasati protiv naputka kluba. Sada svjedočimo raspadu jedne liberalne stranke. U strankama se puno toga mijenja i jedan proces modernizacije je neminovan. HNS je dijelom žrtva i toga.

- HNS je izgubio svoje glasače, prekršio je i koalicijski sporazum sa SDP-om. Taj sporazum je doduše loše napisan pa je SDP žrtva toga. Stranka, ne vjerujem, da će ići u tužbu. HĆSP je nedavno tužio HDZ zbog sporazuma i trgovački sud je presudio da se mora isplatiti šteta - dodala je Kolarić.

Kolarić je prije nešto više od tri godine izbačena iz SDP-a. Izbacio ju je tadašnji predsjednik Zoran Milanović, a sada ju u stranku vraća sadašnji predsjednik Davor Bernardić. Kolarić kaže da je vrijeme za promjene.

- Ja nemam čarobni štapić i nijedna osoba nema sposobnost promijeniti nešto preko noći. Stranka je u kadrovskoj krizi i financijskoj krizi. Nisu uspjeli iznjedriti kandidata za Zagreb. Stranka je u organizacijskoj krizi. Navodno se sada formiralo tijelo za izmjene statuta i drago mi je da ću u tome sudjelovati. Bez promjena ovakva stranka više ne može opstati.

- U stranci nemamo struje, ali imamo klanove. Što se tiče Bernardića, on je dobio 65% podrške članstva. Rekla bih da veliki dio članstva i dalje podržava Bernardića. To što neki iz starih kadrova govore protiv Bernadića, oni to rade samo da se njih ne pita za odgovornost za krizu koja se događa u stranci. To se događa i u HNS-u kada se ne rješavata tih mangupa. Treba dati podršku Bernardiću.

- Ovo je štetno za sve stranke i političare jer diskvalificira bavljenje politikom. Izbori bi bili izazov. Ovo je poklonjeno vrijeme da se SDP regrupira i da se krene sa promjenama. Ali ako se nastavi letargija i ako se ide u traženje glava, nema ništa od ovog vremena. Treba težiti promjenama i stabilnosti unutar stranke. Nažalost SDP je na prošle izbore izašao bez ikakvog programa. I to je neslavan trenutak stranke. Same politike se mogu razvijati kasnije, ali treba imati neke osnovne stvari.

Na kraju, Kolarić se kao komunikacijska stručnjakinja osvrnula na komunikaciju Davora Bernardića.

- Ovako, što se tiče komunikcije, ona je vezana uz sadržaj i to se vidi na komunikaciji njenog vođe. On se ne snalazi dobro i tu se mora poraditi. Međutim, ne samo on, nego i ostali saborski zastupnici. Imamo šaljivđije, ove koji pričaju poslovice, itd. To nije politička komunikacija. Nudim svima saborskim zastupnicima edukaciju na koji način komunicirati s javnosti i kako poslati svoje poruke. Nudim besplatne radionice krenuvši od mjesnih odbora do Sabora. Naravno da je moja ekspertiza tu i za Davora Bernardića. Treba reći i da on nije u medijima dobro profiliran iako je on imao i pozitivnih poteza.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 138
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa