Obavijesti

News

Komentari 189

Koli boli rejting: Prvi put nema većinu građana na svojoj strani

Koli boli rejting: Prvi put nema većinu građana na svojoj strani
5

GLAS ZA (NE)RAD Prvi put u mandatu većina ne odobrava rad predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ali ona bi i dalje pobijedila Zorana Milanovića i Miroslava Škoru

VIDEO

U stožeru predsjednice Kolinde Grabar Kitarović su taman mislili da je predsjednici napokon počeo rasti rejting, a onda je stigao hladan tuš.

Prema istraživanju Crobarometar, koje objavljuje Nova TV, predsjedničin rad prvi put otkako je na Pantovčaku ne podržava većina građana.

Od uzorka 978 građana, čak 52 posto je reklo da ne podupire predsjedničin rad, a podupire ga tek 37 posto. Primjerice, kod njezina prethodnika Ive Josipovića je situacija bila obratna u zadnjim mjesecima prije izbora, ali je ipak izgubio.

Zato je ovaj pad zvono za uzbunu predsjednici koja zadnjih dva tjedna nije imala zapaženijih javnih istupa.

Osim toga, prema istom istraživanju, Grabar Kitarović je još prva na listi pozitivnih političara, ali i tu joj se topi potpora te prvi put nema većinu građana na svojoj strani. Pozitivnom je smatra 49 posto ispitanih, a negativnim 41 posto.

U ovim kriterijima istraživanje nije mjerilo njezine glavne protukandidate: Zorana Milanovića i Miroslava Škoru.

Ali prema ranijem Crobarometru, predsjednica je u odnosu na obojicu povećala podršku kod birača iako još službeno nije ni objavila kandidaturu. I to nakon što je mjesecima bila na putu prema dolje.

Predsjednicu bi u prvom krugu biralo čak 34,6 posto građana ili dva posto više nego u srpnju, Milanović stagnira na 24,6 posto, a Škoro je pao jedan posto - na 18 posto. U drugom krugu bi Grabar Kitarović pobijedila, bez obzira na to tko joj od njih dvojice došao na megdan.

Ostali kandidati, pored ovoga trojca, zasad nemaju šanse, ali na njih se raspršuju glasovi onih nezadovoljnih politikom Grabar Kitarović. Međutim, zasad istraživanja pokazuju da će ti nezadovoljnici radije ostati kod kuće nego izaći na izbore i dati glas prevage Milanoviću ili Škori.

Predsjednici je, čini se, unatoč lošijem rejtingu u startu, u drugom krugu veća opasnost Škoro nego Milanović. Oni se bore za isto biračko tijelo i zato sadašnje ankete, koje joj u finiš šalju bivšeg premijera, daju vjetar u jedra Kolindi.

Međutim, sadašnje ankete su prije početka kampanje. Kandidati još nisu bili na sučeljavanjima, ograničeno komuniciraju na društvenim mrežama i nemaju program. I zato još ništa nije ni blizu odlučeno.

VIDEO: Imovinske kartice predsjedničkih kandidata

Pokretanje videa...

imovinske kartice 02:27
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 189
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"