Obavijesti

Promo sadržaj

Koliko zapravo znate o plombama ili ispunima?

Koliko zapravo znate o plombama ili ispunima?
1

Gotovo da ne postoji osoba u vašoj blizini koja nema bar jednu plombu ili, stručnim nazivom, ispun. Izrada plombe predstavlja najčešći stomatološki zahvat kojim se spašava živac zuba

Većina ljudi upoznata je s pojmom karijesa, a kad se on pojavi, stomatolozi ga nastoje zaustaviti na vrijeme, ukloniti i novonastalu šupljinu nadopuniti ispunom.Drugim riječima, ispunima se sprječava da se karijes proširi do živca i time nastanu veći problemi. Ispuni se koriste i kod nekih deformacija oblika zuba, kod otkrhnuća dijelova zuba ili potrošenosti zuba.

Svima je poznato da su prve plombe bile „crne plombe“, sive ili srebrne, a najčešće se misli na amalgamske ispune koji se sve manje koriste. Te crne plombe su, ponajprije zbog estetike, zamijenjene „bijelim ispunima“, odnosno kompozitnim ispunima.
Amalgamski ispun za zub se ne veže kemijski pa je potrebna opsežnija preparacija zuba, nije estetski prihvatljiv, a zbog svog sastava povlači i pitanja o potencijalnoj štetnosti (prvenstveno zbog žive).

U današnje vrijeme, kompozitni ispuni su najkvalitetnije rješenje. Koristi se veliki broj različitih materijala i nijansi boja kako bi se što preciznije dobila boja prirodnog zuba. Kolokvijalni naziv za kompozitne materijale koji estetski pružaju puno mogućnosti je „bijela plomba“. Premda je preporučena izrada kompozitnih ispuna, ako su stari amalgamski ispuni dobro napravljeni i očuvani, nije ih potrebno mijenjati.

Pogledajte video sanacije karijesa iz Poliklinike ARENA:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svakako je važno redovito posjećivati stomatologa kako bi se karijes na vrijeme sanirao i napravio ispun. Također, stomatolog će vam pregledati stare ispune jer ti zubi, iako zatvoreni ispunom, itekako mogu biti zahvaćeni novim karijesom. Ako vam stomatolozi kažu da se trebaju promijeniti ispuni, nemojte to zanemarivati i odlagati.

Za sva eventualna pitanja ili nedoumice oko karijesa ili ispuna, obratite se u Polikliniku ARENA pozivom na 01/6542-655.

Fill out my online form.
 

Stomatološka poliklinika ARENA 
Remetinečki gaj 2k, 10020 Zagreb
Tel: 01/6542-655
Web: http://www.arenapoliklinika.hr  
E-mail: info@arenapoliklinika.hr
Facebook page: https://www.facebook.com/ArenaPoliklinika/ 

 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince