Obavijesti

News

Komentari 184

Kolinda i Milanović vode mrtvu trku, Škoro pobjednik 2. kruga

Kolinda i Milanović vode mrtvu trku, Škoro pobjednik 2. kruga
6

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i dalje je prvi izbor s 27,9 posto, no u stopu je prati Zoran Milanović s 26,7 posto. Miroslav Škoro je pao ispod 20 posto - bira ga 19,3 posto ispitanika

VIDEO

U napetoj izbornoj atmosferi, na samom zalazu kampanje, dva dana uoči održavanja Predsjedničkih izbora i manje od 6 sati do početka izborne šutnje, donosimo vam ekskluzivno istraživanje RTL-a u suradnji s Promocijom plus.

Pokretanje videa...

01:57

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i dalje je prvi izbor s 27,9 posto, no u stopu je prati Zoran Milanović s 26,7 posto. Miroslav Škoro je pao ispod 20 posto - bira ga 19,3 posto ispitanika.  U usporedbi s rezultatima s početka prosinca i Grabar-Kitarović i Milanović bilježe rast nešto iznad postotnog boda, s tim da je kod predsjednice prošlih nekoliko mjeseci bio vidljiv trend pada, dok je Milanović blago rastao.

Mislav Kolakušić značajno se udaljio od vodećih kandidata i bira ga 6,8 posto ispitanika, što je gotovo 4 postotna boda manje nego početkom prosinca, a čak upola manje nego u studenom. Ivan Pernar raste, sada je iznad 3 posto. Ispod toga su i Dalija Orešković i Dejan Kovač, ali oboje bilježe rast. Orešković bira 2,9 posto ispitanika, Kovača 2,2 posto.

Dario Juričan, odnosno Milan Bandić, je na 1,8 posto, udvostručio je potporu u odnosu na početak mjeseca. Istu potporu kao tada, ispod jedan posto, imaju i Katarina Peović i Anto ĐapićNedjeljko Babić je najlošije rangiran. A neodlučnih, s obzirom na velik broj kandidata, ima dosta: 7,7 posto, pa oni teoretski mogu i presložiti poredak s vrha. 

Samo mala nadopuna: provođenje istraživanja počelo je u utorak, na dan kada se na javnoj televiziji održalo sučeljavanje. Mali uzorak ispitanika obrađen toga dana, prije debate, pokazuje da je nakon nje rejting aktualnoj predsjednici i bivšem premijeru narastao, a Škori i Kolakušiću pao. 

Prema ovim rezultatima očito je da će se predsjednik odlučiti u drugom krugu. Iako u drugom krugu Škoro i dalje najbolje stoji u srazu s oboje protukandidata, naravno kad bi ušao u drugi krug, i tu je vidljiv njegov pad. Prema rezultatima, u drugom krugu sučelit će se Grabar-Kitarović i Milanović. Idemo vidjeti prvo tu, a onda i druge opcije.

U srazu aktualne predsjednice koju podupire HDZ i bivšeg SDP-ova premijera Milanovića, prednost ima Grabar-Kitarović. Bira je 49 posto ispitanika, Zorana Milanovića 45,9 posto.

Teoretski, 5,1 posto neodlučnih mogu donijeti prevagu, ali doista je gusto i sve je gotovo u razini statističke pogreške. Usporedbom s rezultatima istraživanja s početka prosinca, kada smo ovaj sraz također testirali, predsjednici je potpora narasla gotovo za postotni bod, a Milanoviću pala za gotovo dva postotna boda.

U slučaju da se sučele rivali kojima se preklapa biračko tijelo, Miroslav Škoro i aktualna predsjednica Grabar-Kitarović - ishod je još napetiji! Miroslav Škoro 46,6 posto, Grabar-Kitarović 45,9 posto. Velik je broj neodlučnih – 7,5 posto i da, oni bi odlučili pobjednika. Vidljivo je da je od početka mjeseca Škoro izgubio više od 3 postotna boda potpore, a Grabar-Kitarović raste za gotovo postotni bod.

Zanimljivo je i da je značajno više ispitanika koji se ne mogu odlučiti! Baš kao i da više od 65 posto SDP-ovih birača u ovakvom srazu namjerava zaokružiti Škoru.

I za kraj sraz Škore i Milanovića. Škoro 47,5 posto, Milanović  45,9 posto. Prije manje od dva tjedna Škoro je ovdje neusporedivo uvjerljivije pobjeđivao, od tada je pao, preko 5 postotnih bodova, a Milanović narastao više od 2 postotna boda. I ovdje se znakovito, gotovo udvostručio broj neodlučnih – sada ih je 6,6 posto. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 184
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS