Obavijesti

News

Komentari 229

Kolinda: Branitelji su ginuli za zemlju u kojoj neće biti podjela

Kolinda: Branitelji su ginuli za zemlju u kojoj neće biti podjela
5

Akcija "Plitvice" izvedena je na Uskrs, 31. ožujka 1991., te je poznata i kao "Krvavi Uskrs". U akciji je poginuo 22-godišnji Jović, a ranjeno je još devet specijalaca

VIDEO

Državno izaslanstvo predvođeno prvom Hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović u utorak je na 24. obljetnicu redarstvene akcije „Plitvice“ tzv. „Krvavi Uskrs“ položilo vijence i upalilo svijeće na spomenik Josipa Jovića, prvog poginulog hrvatskog redarstvenika na Plitvičkim Jezerima. 

Uz predsjednicu, vijence su položili potpredsjednik Vlade i ministar MUP-a Ranko Ostojić kao izaslanik hrvatske Vlade, te saborski zastupnik Franko Vidović kao izaslanik hrvatskog Sabora, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general zbora Drago Lovrić, predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški sa prijateljima iz Savske, kao i brojni drugi predstavnici ministarstva branitelja, policije, vojske, braniteljskih udruga, gradova, općina, te ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. 

Današnjim prisjećanjem na žrtvu Josipa Jovića prisjećamo se i svih hrvatskih redarstvenika, svih poginulih branitelja i svih žrtava Domovinskog rata koji su se hrabro borili da bismo  mi danas imali slobodnu, demokratsku i svoju  Hrvatsku. Hrabri branitelji poput Josipa Jovića, svoju žrtvu i svoja nesebična herojska djela ugradili su u same temelje slobodne, europske države Hrvatske. 

- Dragi branitelji, dragi članovi obitelji poginulih branitelja, hvala vam na tome. Josipova i sve ostale žrtve obvezuje nas, i zato nikada ne smiju i neće biti zaboravljene. Sjećajući se njih stvaramo Hrvatsku kako bi se oni ponosili, jer hrvatski branitelji su sanjali i ginuli za Hrvatsku u kojoj neće biti podjela, koja će znati zaštiti hrvatski narod ali i biti država u kojoj će svi moći živjeti u miru, željeli su i državu u kojoj će se moći živjeti od svoga rada i u kojoj će mirno i blagostanju podizati svoju djecu. Stvaranje takve države i naša je današnja zadaća. – kazala je u svom govoru predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, u kojem je istaknula da je poginulog Josipa Jovića, 26. ožujka posthumno odlikovala Redom Nikole Šubića Zrinskog, te da joj je bila čast osobno uručiti prvo odlikovanje, koje je dodijelila njegovoj majci Mariji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nitko od predsjednika države nije bio tu do ove godine. Bili su ministri, premijeri, a  predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je prva predsjednica koja je bila ovdje. Zahvaljujem se njoj, svim braniteljima i svima koji poštuju mog brata jer je dao život za državu Hrvatsku koju bi svi trebali cijeniti. – kazao je Tomislav Jović, dodajući da iako je njemu i članovima obitelji teško svake godine dolaziti na mjesto bratove pogibije, ponosni su i poštuju što se svake godine na ovaj način obilježava obljetnica njegove pogibije.     

- Osjećam se tužno i ponosno istovremeno, naravno tužno zbog gubitka prvog hrvatskog branitelja koji je poginuo u Domovinskom ratu Josipa Jovića, ali i svih ostalih koji su poginuli ili su ranjeni ili su postali invalidi Domovinskog rata. Suosjećam i sa svim obiteljima, majkama, sestrama, djecom, roditeljima i na ovom mjestu doista moramo se prisjetiti tih trenutaka i sa zahvalnošću gledati na sadašnji trenutak kada živimo u miru i kad nam može biti puno bolje samo nam treba malo sloge i jedinstva. Citirala bih i majku Josipa Jovića koja je isto tako u svoj svojoj boli pozvala protiv mržnje, protiv ružnih riječi, na slogu i jedinstvo kao izlaz iz današnje krize – izjavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 229
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!