Obavijesti

News

Komentari 822

'Povijesnu istinu moramo znati jer ona je zalog za budućnost'

'Povijesnu istinu moramo znati jer ona je zalog za budućnost'
5

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor odaju počasti na pogrebu i komemoraciji dijela žrtava komunističkih zločina ekshumiranih iz stratišta Huda jama...

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor odaju počasti na pogrebu i komemoraciji dijela žrtava komunističkih zločina ekshumiranih iz stratišta Huda jama u Mariboru. 

S njima je i izaslanstvo Hrvatskog sabora, a od političara došli su Vladimir Šeks, Željko Glasnović, Ljubo Ćesić Rojs, Josip Jurčević...

Pokretanje videa...

00:43

- Danas je bitno reći nešto radi povijesti i budućnosti. Došla sam se ovdje pokloniti svim Hrvatima i svim drugim žrtvama masovnih ubojstava od strane komunističkog režima nakon Drugog svjetskog rata. Svaka žrtva zaslužuje pijetet i danas je dan kad se u miru, s dostojanstvom i pijetetom moramo pokloniti žrtvama. Povijesnu istinu mora se utvrditi jer ona je zalog za bolju budućnost - rekla je Grabar Kitarović.

Na komemoraciji je i predsjedničina svečana garda. 

Ljubo Ćesić Rojs rekao je kako se nada da će biti identificiran njegov pokojni stric:

Pokretanje videa...

01:07

- Bio bih najsretniji kad bi preko DNK analize otkrili ostatke pokojnog strica da ga možemo dostojanstveno pokopati u obiteljsku grobnicu. Na strica sam ponosan jer je i tada krenuo kao što smo mi krenuli 1990. Težnja hrvatskog naroda bila je stvaranje slobodne i nezavisne hrvatske države. Nažalost, preko 500.000 Hrvata ubijeno je bez suđenja. To su bili nevini ljudi i nikad nitko nije odgovarao za te žrtve. Vjerujem da će doći vrijeme za to - rekao je Ljubo Ćesić Rojs.

Javnim pogrebom posmrtnih ostataka dosad ekshumiranih žrtava partizanskog zločina, njih 800 iz Hude jame, simbolički se zatvara postupak počet 3. listopada. 

Pokretanje videa...

00:30

Tada je počeo prijenos posmrtnih ostataka prvih ekshumiranih žrtava iz stratišta kod Laškoga, napuštenog rudnika u kojemu je 1945. ubijeno oko 3000 ljudi, a obred je održao celjski biskup Stanislav Lipovšek istaknuvši da pomirenje postaje moguće tek onda kada smo spremni oprostiti i priznati istinu, ma kako ona bila bolna, teška i optužujuća.

"Samo istina oslobađa. Isus kaže da je zato rođen i da je zato došao na ovaj svijet - da posvjedoči istinu", kazao je tada biskup Lipovšek u propovijedi pred Hudom jamom.

Iako je imala rezerve prema načinu na koji su se do sada vodila iskapanja masovnih grobnica iz vremena poraća, Katolička crkva u Sloveniji ocjenjuje da su započeti prijenos žrtava iz Hude jame i predviđeni obredi uz prisutnost crkvenih dostojanstvenika i nazočnost svjetovne vlasti velik napredak.

Žrtve Hude jame koje će u četvrtak biti pokopane u Mariboru u zajedničkoj grobnici anonimne su, ali se ističe da će pokop biti izveden na taj dačin da će naknadno, u slučaju potrebe ili želje, biti moguća njihova identifikacija.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 822
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca