News

Komentari 268

'Kolinda je Vojvodinu nazvala državom, tražimo reakciju'

Izjavu da će se boriti za prava Hrvata u Vojvodini, Srbiji i ostalim susjednim zemljama u Srbiji su ocijenili skandaloznom jer smatraju da je Grabar Kitarović Vojvodinu nazvala državom

Srbijanska nevladina organizacija Napredni klub zatražila je od predsjednika, premijera i ministra vanjskih poslova Srbije odlučnu reakciju u povodu izjave Kolinde Grabar Kitarović u kojoj je, prema njihovom viđenju, Vojvodinu nazvala susjednom zemljom. 

U svom pobjedničkom govoru novoizabrana hrvatska predsjednica istaknula je da će se boriti da prava svih manjina u Hrvatskoj budu još veća i dodala:

- Ništa manje neću tražiti za Hrvate u Srbiji, Vojvodini i drugim susjednim zemljama!

U većem dijelu srbijanske javnosti i medija ova je izjava ocijenjena provokativnom jer je stvoren dojam da Kolinda Grabar Kitarović Vojvodinu smatra državom. 

- Ovakva skandalozna izjava, pa sve i da je nenamjeran politički gaf, svakako ne smije ostati bez reakcije nadležnih u Srbiji - upozorio je povjesničar Čedomir Antić koji se nalazi na čelu Naprednog kluba.

Izjavu Kolinde Grabar Kitarović za RTS komentirao je i čelnik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac istaknuvši da je riječ o vrsti lapsusa koja je češća u Hrvatskoj nego u drugim državama regije. 

- To je dio naslijeđene političke pozicije kada je u pitanju desna politička scena u Hrvatskoj - dodao je Pupovac.

Najčitaniji članci