Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
202 komentara

Kolinda: Moja državna politika je briga za Hrvate u BiH

Hrvatskom narodu u BiH nitko više ne smije birati predstavnike, a varaju se oni koji misle kako će Hrvati pokleknuti i kako će nestati iz BiH. Neće!, rekla je Grabar Kitarović

Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila Vitez i pogledala predstavu "Šmizle"
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
202 komentara

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u srijedu u Mostaru kako će briga o Hrvatima u Bosni i Hercegovini ostati važan dio njezine državne politike te da će se nastaviti zauzimati za ostvarenje pune jednakopravnosti hrvatskog naroda i biranje vlastitih političkih predstavnika bez preglasavanja.

"Ono što jest i što će ostati moja državna politika je briga za Hrvate Bosne i Hercegovine. Hrvati imaju dvije domovine – Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. I zato neću stati dok se Hrvatima Bosne i Hercegovine ne osigura ono što im povijesno, politički i po Ustavu BiH pripada – a to je puna ravnopravnost i ostvarivanje svih njihovih prava kao konstitutivnog naroda", rekla je Grabar Kitarović govoreći na svečanoj akademiji povodom prve obljetnice Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten, čije je sjedište u BiH.

Pri tome je istaknula kako treba onemogućiti da Hrvatima u BiH ubuduće drugi brojniji narodi nameću političke predstavnike na izborima.
"Hrvatskom narodu u BiH nitko više ne smije birati predstavnike, a varaju se oni koji misle kako će Hrvati pokleknuti i kako će nestati iz BiH. Neće! Ja ću - uz Vašu pomoć – i dalje biti jamac da se neće ponoviti zanemarivanje Hrvata BiH kao u onih predugih 15 godina moje dvojice prethodnika", istaknula je.

Hrvatska predsjednica je pozvala hrvatske gospodarstvenike da ulažu u Bosnu i Hercegovinu kako bi se zaustavilo odlazak mladih iz ove zemlje, te je navela da podaci iz BiH "upozoravaju na najsnažnije iseljavanje".
"Upravo zato potičem i hrvatske gospodarstvenike da se okrenu ulaganjima u Bosnu i Hercegovinu, osnivanju novih tvrtki i pokretanju novih investicija kako bismo našim mladima omogućili posao i opstanak", dodala je.

Grabar-Kitarović je posebno istaknula značaj Udruge Prsten, koju su u Hrvatskoj osnovali Hrvati podrijetlom iz BiH kako bi očuvali tradiciju i vrijednosti te istodobno pomogli sunarodnjake u BiH.

U dosadašnjem 14-godišnjem radu udruga Prsten, koja okuplja 3.500 članova te 200 poduzetnika, izdvojila je 15 milijuna kuna pomoći za institucije i bosanskohercegovačke Hrvate, a 3,5 milijuna kuna za stipendiranje studenata slabijeg imovnog stanja.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je i kandidatkinja HDZ-a na predstojećim predsjedničkim izborima, kasnije popodne će posjetiti Skopaljsku Gračanicu kod Bugojna te Vitez, gdje će razgovarati s tamošnjim Hrvatima, lokalnim predstavnicima vlasti i svećenicima o položaju Hrvata.

Središnja Bosna: Grabar-Kitarović se zauzela za ulazak BiH u EU

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja HDZ-a za novi predsjednički mandat, zauzela se u srijedu tijekom posjeta središnjoj Bosni za ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju čime bi Hrvati iz dvije države živjeli u Uniji bez granica, te je najavila nastavak potpore za njihov opstanak u BiH.

Prva postaja predsjedničina posjeta središnjoj Bosni bilo je mjesto Skopaljska Gračanica nedaleko od Bugojna iz kojega su Hrvati prognani za vrijeme hrvatsko-bošnjačkoga rata. Tamo ju je dočekalo više tisuća Hrvata iz Bugojna i Uskoplja, te ju je tamošnji župnik i dekan Bugojanskog dekanata Tadija Ivoš pozvao da se obrati okupljenima u crkvi, u koju su ušli zbog hladnoga vremena.
Izrazila je očekivanje da će Hrvati u Bosni i Hercegovine opstati uz potporu Hrvatske te da će BiH uskoro postati članica Europske unije.
„Zalažem se čvrsto za europsku budućnost BiH jer ćemo onda opet živjeti zajedno bez granica među nama“, rekla je kandidatkinja HDZ-a praćena bučnim pljeskom okupljenih. Podsjetila je kako je u svom dosadašnjem mandatu u svim razgovorima s međunarodnim dužnosnicima lobirala za jednakopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata.
„Nema toga razgovora s međunarodnim dužnosnicima gdje ne govorim o vama Hrvatima, i gdje ne govorim o potrebi da Hrvati moraju birati svoje političke predstavnike i biti jednakopravni u svakom pogledu s druga dva naroda. Dolazim danas s čvrstom porukom da je Hrvatska uz vas, da će Hrvatska stajati uz vas i da će Hrvatska boriti za vaša prava kao jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH“, poručila je Grabar-Kitarović.
Izrazila je zadovoljstvo što ju je dočekao i veliki broj djece i mladih u središnjoj Bosni te je najavila nastavak potpore bosanskohercegovačkim Hrvatima.
„Nadam se da će ovi mladi ostati ovdje. To ostaje naša trajna dužnost i obveza“, rekla je.
Župnik Tadija Ivoš rekao je kako je Hrvatska pomogla u očuvanju dostojanstva hrvatskoga čovjeka u BiH, te izrazio očekivanje da će se ta potpora nastaviti.
Veliki broj Hrvata odselio se zbog ekonomskih razloga, nesigurnosti, te nestabilnosti s područja središnje Bosne. U posljednjih deset godina broj Hrvata Skopaljske Gračanice se sa 930 smanjio na 630. Od prijeratnih oko 15.000 Hrvata u Bugojnu danas ih tamo živi tek nekoliko tisuća. Nakon Skopaljske Gračanice, Grabar-Kitarović posjetila je Vitez gdje je nazočila predstavi “Šmizle” u izvedbi Gradskog kazališta mladih “Vitez”, te se družila s građanima i tamošnjim hrvatskim predstavnicima.

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message