Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
58 komentara

Kolinda na otvorenju vojarne u Puli: 'Vojska se vratila u Istru'

Na Karolini su zložena borbena oklopna vozila, vojne odore, roniteljska te padobranska oprema, samohodna haubica, puške, strojnice, helikopter za ophodnju i robot koji je bio posebna atrakcija

Na bivšem vojnom aerodromu u Valturi svečano otvorena vojarna "Hrvatski branitelji Istre"
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
58 komentara

Na bivšem vojnom aerodromu u Valturi otvorena je vojarna Hrvatski branitelji Istre. Vojska se vratila u Istru. Otvorenju vojarne nazočili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov.

- Osobito mi je zadovoljstvo što kao Vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske mogu danas u vojarni Hrvatski branitelji Istre svjedočiti povratku Hrvatske vojske u našu hrvatsku Istru i hrvatsku Pulu - kazala je Grabar-Kitarović.

POGLEDAJTE GALERIJU: 

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL 15.11.2019., Pula - Vojarna Hrvatski branitelji Istre smjestena u prostorima bivseg vojnog aerodroma u Valturi, danas je svecano otvorena. U vojarni je predvidjen razmjestaj oko 140 pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika novog Sredista za besposadne zrakoplovne sustave. Projekt povratka Hrvatske vojske u Pulu realiziran je u suradnji Ministarstva obrane s lokalnom zajednicom, Gradom Pulom i Istarskom zupanijom. Spomen obiljezje Mig 21 u znak sijecanja na prelet Miga-om pilota Danijela Borovica u Pulu 1991. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

U vojarni je predviđen razmještaj oko 140 pripadnika Hrvatske vojske djelatnika novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave, Opslužništva vojarne Zapovjedništva za potporu koje će se izmjestiti s dosadašnje lokacije u luci Vargarola te razvojna jezgra 4. pričuvne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske. Povodom otvaranja vojarne na pulskoj Karolini posjetitelji su mogli razgledati i informirati se o naoružanju i opremi HV-a, a mnogi su došli i zbog besplatnog vojničkog graha.

- To mi je danas jedini topli obrok, a da ne govorim o tome koliko je ukusan - rekao nam je jedan umirovljenik.

Na bivšem vojnom aerodromu u Valturi svečano otvorena vojarna "Hrvatski branitelji Istre" | Autor: Dusko Marusic/PIXSELL Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Na Karolini su izložena borbena oklopna vozila, vojne odore, ronilačka te padobranska oprema, samohodna haubica,puške, strojnice, helikopter za ophodnju, HGSS je predstavio pse tragače, a tu je i robot thEODor. Brojni vrtići ali i znatiželjni građani razgledavali su opremu Hrvatske vojske, a mnogi su se slikali upravo ispred robota. Kako nam je rečeno, namijenjen je za izviđanje i uništavanje eksplozivnih naprava. Doznali smo i da vojska ima takva dva robota. U slučaju da robot zbog nepristupačnosti terena ne može ići, u teškom odijelu šalje se vojnik.

- Odijelo je teško 45 kilograma, a samo kaciga je teška 10 kilograma. Međutim, obučemo ga za 5 minuta - rekao je hrvatski vojnik.

Veliko zanimanje, posebno onih najmlađih izazvao je vojni helikopter u koji su mališani mogli ući i slikati se.

Na bivšem vojnom aerodromu u Valturi svečano otvorena vojarna "Hrvatski branitelji Istre" | Autor: Dusko Marusic/PIXSELL Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

- To je primarno izvidnički helikopter a naoružan je i naoružanjem za samozaštitu. Po potrebi može služiti i za napadna djelovanja. Gotovo dvadeset godina sam pilot a za mene taj posao predstavlja izuzetnu čast i ponos - rekao je pilot Marin Klarin. Helikopter je za sada sudjelovao na prezentacijama i vojnim vježbama.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message