Obavijesti

News

Komentari 122

Kolinda otvorila veleposlanstvo u Kuvajtu: 'Ovo je bitan posjet'

Kolinda otvorila veleposlanstvo u Kuvajtu: 'Ovo je bitan posjet'
1

Optimistična sam i vjerujem da će ovaj posjet uroditi daljnjim sklapanjem poslova između hrvatskih i kuvajtskih tvrtki, kazala je Grabar Kitarović prilikom otvaranja veleposlanstva

VIDEO

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svečano je u ponedjeljak otvorila hrvatsko veleposlanstvo u Kuvajtu, te ocijenila da je njezin dvodnevni državni posjet tom naftom bogatom emiratu Perzijskog zaljeva bio "iznimno koristan" za razvoj odnosa između dviju zemalja, posebno gospodarskih.

Grabar-Kitarović je u Kuvajt doputovala u pratnji izaslanstva hrvatskih gospodarstvenika, a tijekom prvog dana posjeta u nedjelju sastala se s kuvajtskim državnim poglavarom emirom Sabahom Al-Ahmadom Al-Džaberom Al-Sabahom i svim najvišim državnim dužnosnicima.

"Držim da je ovaj posjet bio iznimno koristan i u smislu da mi se čini da su Kuvajćani možda drugačije počeli doživljavati Hrvatsku ... Optimistična sam i vjerujem da će ovaj posjet uroditi daljnjim sklapanjem poslova između hrvatskih i kuvajtskih tvrtki, i daljnjom nazočnošću hrvatskih poslovnih ljudi i hrvatskih proizvoda i usluga ovdje u Kuvajtu", rekla je Grabar-Kitarović hrvatskim novinarima na završetku posjeta.

Hrvatska predsjednica je ocijenila vrlo važnim otvaranje prvog hrvatskog veleposlanstva u Kuvajtu, a da veliku važnost tome pridaje i kuvajtska strana svjedoči i činjenica da je svečanom otvaranju zgrade u Kuwait Cityju nazočio i kuvajtski ministar vanjskih poslova šeik Sabah Al-Kaled Al-Hamad Al-Sabah.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Doista je iznimno bitno imati veleposlanstvo u ovom dijelu svijeta. Vidjela sam kroz ova protekla dva dana kolike su mogućnosti za razvoj posebno poslovnih odnosa između Hrvatske i Kuvajta i ovog dijela svijeta, dakle općenito država Zaljeva", rekla je Grabar-Kitarović.

"Iznimno mi je drago da mi je ministar vanjskih poslova rekao da su već na sjednici vlade - s koje je on otišao da bi s nama nazočio otvaranju veleposlanstva - raspravljali o zaključcima našeg posjeta", rekla je hrvatska predsjednica.

Ona je posebno naglasila da je važno ne samo potpisati ugovore koji će olakšati poslovanje nego i "potaknuti konkretne projekte o kojima smo razgovarali ovih dana, a posebno o natječajima na koje su se javile tvrtke iz Hrvatske".

"Drago mi je da je sa mnom došlo nekoliko gospodarstvenika koji su imali prigode nazočiti ne samo nekim od sastanaka s dužnosnicima ovdje u Kuvajtu već su mogli izravno razgovarati i s njihovom gospodarskom komorom", rekla je Grabar-Kitarović.

U hrvatskom izaslanstvu su uz predsjednicu Grabar-Kitarović i potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, načelnik glavnog stožera general Mirko Šundov i predsjednik Islamske zajednice u RH muftija Aziz Hasanović.

U gospodarskom izaslanstvu, čiji je posjet organizirala Hrvatska gospodarska komora (HGK) nalaze se predstavnici Brodotrogira, Agencije ALAN, Đure Đakovića, Croza i HS Produkta, te Hrvatske turističke zajednice.

Kuvajt ima oko 4,2 milijuna stanovnika, no stranci predstavljaju gotovo 70 posto stanovnika: riječ je o oko milijun Arapa i gotovo 1,5 milijuna državljana azijskih i afričkih zemalja koji su došli u Kuvajt u potrazi za poslom.

Kuvajt je jedna od najbogatijih zemalja svijeta, a njegovo se bogatstvo temelji na nafti – procjenjuje se da unatoč višedesetljetnoj eksploataciji kuvajtsko podzemlje i podmorje sadrži šeste po veličini zalihe nafte na svijetu. Prihodi od nafte čine oko 50 posto bruto domaćeg proizvoda zemlje.

Kuvajt je ustavna monarhija i smatra se jednom od najstabilnijih arapskih država. Kao utjecajna članica Vijeća za suradnju u Perzijskom zaljevu, te kao zemlja u kojoj živi velika šijitska manjina, posljednjih godina igra važnu ulogu u posredovanju između suparničkih regionalnih sila šijitskog Irana i sunitske Saudijske Arabije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba
HRVATSKI SPECIJALAC - NARKOBOSS?!

Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba

Plus+ Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu je u predmetu Petar Ćosić i ostali odbilo prijedlog obrane pa su svi podaci pribavljeni s "kriptirane" Sky aplikacije zakonit dokaz na sudu