Obavijesti

News

Komentari 148

Kolinda poručila dijaspori da će im Zagreb pomoći ako se vrate

Kolinda poručila dijaspori da će im Zagreb pomoći ako se vrate

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u srijedu Hrvatima u Švedskoj da joj je "izrazito stalo" do zajedništva iseljene i domovinske Hrvatske

VIDEO

Kolinda Grabar-Kitarović poručila je Hrvatima u Švedskoj da će im vlada pomoći ako se žele vratiti u domovinu. Prema hrvatskim izvorima, u Švedskoj živi između 35.000 i 40.000 Hrvata koji su u tu skandinavsku zemlju stigli u tri vala - 60-tih godina kao ekonomski, a 70-tih kao politički emigranti te 90-tih bježeći pred ratom u BiH.

Sve smrti "naših mučenika" i u Domovinskom ratu i u iseljeništvu diljem svijeta nisu bile uzaludne, jer imamo slobodnu Hrvatsku, rekla je Grabar-Kitarović, koja boravi u višednevnom posjetu Švedskoj, 

"Sudbinu države moramo čvrsto uzeti u svoje ruke i voditi je prema boljitku za sve koji danas žive u Hrvatskoj i vas za koje se nadam da ćete se jednog dana vratiti u Hrvatsku", rekla je predsjednica na susretu s Hrvatima u Goeteborgu.

"Na svima nama u domovini je da vam u tome pomognemo, dok se ne vratite u rodni kraj", dodala je pred brojnim pripadnicima hrvatske zajednice u tom gradu na jugu Švedske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Visoka državna odličja dodijelila je Savezu hrvatskih udruga u Švedskoj i društvima Velebit i Croatia Katarina Zrinski iz Goeteborga, zaslužnima što je "Hrvatska ostala prisutna na tlu Švedske, i u srcima četvrte generacije Hrvata u Švedskoj".

"Velebit" je 1964. osnovala skupina političkih imigranata, a prvi predsjednik bio je Stipe Mikulić kojeg su 1975. ubili agenti Udbe bivše Jugoslavije. Udruga je bila meta bombaškog napada 90-tih godina kada su se švedski Hrvati uključili u obranu domovine.

"Veseli nas da je na čelu Hrvatske osoba koja štiti dignitet Domovinskog rata i kojoj hrvatski iseljenik nije stranac", istaknuo je predsjednik "Velebita" Robert Mikulić.

Njegovo društvo, koje okuplja 20 sportskih i folklornih skupina, popularno je među Šveđanima i drugim nacionalnim manjinama koje žive u toj bogatoj zemlji od deset milijuna stanovnika. 

U povodu predsjedničine posjete Hrvati iz Goeteborga skupili su donaciju za dječju bolnicu u Gornjoj Bistri, baš kao što su, rekao je Mikulić, 90-tih bili važan kotačić u obrani Hrvatske.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 148
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina