Obavijesti

News

Komentari 756

Kolinda sama polaže vijenac, a premijer i šef Sabora ne dolaze

Kolinda sama polaže vijenac, a premijer i šef Sabora ne dolaze
2

Predsjednica će odvojeno položiti vijenac na obilježavanju 24. godišnice pogibije policajca Josipa Jovića, jer predsjednik Vlade RH i Sabora šalju svoje izaslanike

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odvojeno će položiti vijenac na obilježavanju 24. godišnjice pogibije policajca Josipa Jovića, jer predsjednik Vlade i Sabora šalju svoje izaslanike i neće osobno doći.

Tako su nam u Uredu predsjednice objasnili njezin zahtjev da odvojeno od Sabora i Vlade oda počast prvoj žrtvi Domovinskog rata.

- Dobili smo takav naputak. Predsjednica će donijeti svoj vijenac i položiti ga. No da premijer i predsjednik Sabora idu osobno, vijenac bi bio zajednički - objasnio je glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić.

Patrik Macek/PIXSELL

Ured predsjednice je i početkom tjedna u Ministarstvo unutarnjih poslova poslao i zahtjev za polaganjem zasebnog vijenca na obljetnicu koja će se obilježiti 31. ožujka. MUP će ispoštovati želju Kolinde Grabar Kitarović. Njezinim potezom su razočarani članovi Vlade. 


- Ako je to točno, onda je to nesklad inauguracijskog govora i prakse. U najmanju ruku. Tehnički to nije problem, ali jest principijelno - rekao je ministar branitelja Predrag Fred Matić

Dodaje da su se vijenci do prije nekoliko godina polagali odvojeno, upravo ovako kako sad zahtijeva predsjednica. Matić je to, kako tvrdi, promijenio i uspio koordinirati protokole triju institucija - Ureda predsjednika, Sabora i Vlade, kako bi omogućio da svi zajedno postavljaju vijence na ovakvim svečanostima. To je postalo praksa.


- Predsjednik je pritom bio najistaknutiji. S desne strane bio mu je predsjednik Sabora, a s lijeve Vlade. Ili njihovi izaslanici i to je bilo toliko lijepo. Tako je bilo i lani. Tri predsjednika pokazala su jedinstvo. Barem na takvom obilježavanju - rekao nam je Matić. 

Iz Ureda predsjednice nam kažu da nema ničega iza toga, da je jednostavno riječ o protokolarnoj stvari i da je predsjednici savjetovano da sama položi svoj vijenac jer nema Leke i Milanovića.

U Uredu predsjednika Sabora rečeno nam je da na Plitvice šalju Željka Reinera (HDZ). Reiner tvrdi da to nije točno. Leko neće doći na Plitvice jer se nalazi na putu u Bugarskoj, objašnjeno nam je u njegovu uredu. 

Ured premijera nije otkrio tko će zamijeniti Milanovića. Kažu da je premijer i dosad na taj događaj slao svoga izaslanika. Iako je riječ o protokolu, ministra Freda Matića objašnjenje iz Ureda predsjednice je razljutilo. Kaže da je ono za njega uvredljivo te upozorava da će i ona kao predsjednica stotine puta slati izaslanike jer fizički neće moći biti na dva mjesta istodobno. Izaslanik, ističe, u prijevodu znači “drugo ja” i tretira se gotovo jednako kao osoba u čije je ime došao. 


- Netko iz protokola trebao bi je na to upozoriti i poučiti je. U najboljoj namjeri to govorim. I na otkrivanja masovnih grobnica uvijek su pozivani predsjednici. Samo jednom je došao i predsjednik Josipović. Inače su dolazili izaslanici i uvijek su tretirani s najvišim mogućim poštovanjem - dodao je. 

Inauguracijski govor predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, izgovoren prije malo više od mjesec dana, prštio je riječima zajedništva. Zbog poruke “Samo zajedništvom cijeloga naroda možemo izgraditi bolju Hrvatsku” redom su je hvalili i lijevi i desni političari, a građani su joj zadovoljno pljeskali. 

Matić kaže da je razočaran jer je predsjednica Grabar-Kitarović već nekoliko puta porekla spomenute riječi iz inauguracijskog govora. 


- Prestao sam brojiti - zaključio je ministar branitelja Matić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 756
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava