Obavijesti

News

Komentari 1

Komadina: 'Na Kvarneru je 10 posto više dolazaka i noćenja'

Komadina: 'Na Kvarneru je 10 posto više dolazaka i noćenja'

Povećanje turističkog prometa u odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvareno je u svim vrstama objekata: u hotelima 8 posto, u kampovima 6 posto, u privatnom smještaju 13 posto

VIDEO

Kvarner je od siječnja do 21. kolovoza posjetilo 2,2 milijuna turista, koji su ostvarili 14,1 milijuna noćenja, što je 10 posto više dolazaka i noćenja turista nego u istom razdoblju lani, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Komadina je na redovnoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi kazao da je riječ o podacima dobivenima iz informacijskog sustava eVisitor te da su, po tim podacima, domaći gosti ostvarili 8 posto više, a strani 12 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani.

Najviše je bilo turista iz Njemačke, zatim iz Slovenije, Austrije, Italije, a povećanje turističkog prometa ostvareno je u svim vrstama objekata: u hotelima 8 posto, u kampovima 6 posto, u privatnom smještaju 13 posto.

Komadina je izrazio zadovoljstvo ostvarenim rezultatima ističući da smještajni kapaciteti viših kategorija imaju veće povećanje turističkog prometa od smještaja nižih kategorija. Odlične rezultate, kazao je, bilježe svi turistički lokaliteti, od Liburnije, preko otoka te crikveničko-vinodolska rivijera.

"Drago mi je da su sve naše mikrodestinacije pokazale porast, posebno Gorski kotar i Rijeka, a bilježi se i oporavak crikveničko-vinodolske rivijere. Turistički radnici zaslužuju pohvalu. Svjedoci ste da je sezona još u punom jeku, da je niz manifestacija još u tijeku i tako će biti još i u rujnu", rekao je.

Šćulac: Županija je po broju požara na razini prošle godine, a po broju opožarene površine znatno ispod prosjeka

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac izvijestio je da je Vatrogasna zajednica Primorsko-goranske županije sudjelovala u gašenju požara u Dalmaciji u pet navrata: Tučepima, Splitu, Drnišu, Kninu i Zadru te da sada 50 vatrogasaca iz Primorsko-goranske županije pomaže u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Problem na Velebitu  je težak i nepristupačan teren, rekao je ističući da je velika ispomoć dobivena od zračnih snaga MORH-a, da je dobiven helikopter za prijevoz vatrogasaca na drugi dio terena.

"Jučer je napravljen 'desant' na predjel Visibabe, na koji su prebačeni vatrogasci i kruške s vodom za gašenje", rekao je Šćulac dodavši da se povremeno, prema mogućnostima, dobivaju zračne snage – air tractori i kanader, kojima je prioritet gašenje u Dalmaciji i ne može ih se, kaže,  dobiti uvijek kada zatrebaju. Dodao je da je gašenje je u tijeku te da je danas završena izmjena snaga i da do daljnjeg nastavljaju s takvim načinom gašenja. 

Šćulać je izvijestio da je Primorsko-goranska županija po broju požara na razini prošle godine, a po broju opožarene površine znatno ispod prosjeka te se zahvalio građanima na pravovremenim dojavama.  Po riječima Šćulca, u županiji je ove godine, do 1. kolovoza, bila 391 intervencija na požarima otvorenog prostora i ukupno 1075 tehničkih intervencija vatrogasaca.

'Porez na nekretnine mora imati socijaldemokratsku crtu'

"Moje mišljenje o porezu na nekretnine je izrazito loše i negativno. Smatram da je to namet, koji na ovakav način, kako je predviđeno, po vrijednosti imovine, ne treba uvoditi", rekao je Komadina odgovarajući na novinarski upit na redovnoj tjednoj konferenciji za novinare.

Smatra da "imovina na adresi stanovanja ne može biti podložna porezu" te da je "nedopustivo da se građane, koji su stjecali cijeli život  za stan za stanovanje, na adresi gdje žive, oporezuje", ali je, kaže, suglasan da se oporezuje višak imovine, prije svega imovina koja nije u funkciji odnosno neiskorištena imovina.

Komadina je rekao da sustav mora biti cjelovit, ali da se cjelovitost može postići uz izuzeće - da se ne oporezuje nekretnina koja je na adresi prebivališta. Naveo je da je život u Hrvatskoj drugačiji nego u drugim zemljama EU, da nije točno da sve zemlje EU imaju taj porez te da je način života u nas bio takav da je svatko za života želio steći nekretninu.  

"U drugim zemljama ljudi su, u pravilu, u najmu, ali ja se bar ne borim za neoliberalni kapitalizam. Prema tome taj porez mora imati socijaldemokratsku crtu i po meni će je imati", rekao je Komadina dodavši da se građane, kako bi ih oporezovali, dodatno maltretira dostavljanjem podataka, koje već imaju sva državna tijela.

Na upit o stavovima SDP-a u vezi s porezom na nekretnine, Komadina je rekao da, koliko zna, vodstvo SDP-a ima zajednički stav prema kojem se predviđeni način poreza ne može uvoditi. Naglasio je da se porez može uvoditi, ali ne veći od komunalne naknade, čak i manji, te da je drugo kada je riječ o progresivnom rastu tih stopa za imovinu koja je višak, nije mjesto stanovanja i nije iskorištena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca