Obavijesti

News

Komentari 43

Bero: "Novi program stranke donosimo nakon 22 godine..."

Bero: "Novi program stranke donosimo nakon 22 godine..."
15

Mirando Mrsić kritizirao je rad stranke kazavši da posljednjih godinu dana SDP-ovce ne pamte po politikama i programima, nego selfijima i satiri. Takva retorika nije naišla na odobravanje

VIDEO

Konvencija je novi početak SDP-a, novi statut, novi program. Pripreme za preuzimanje odgovornosti za Hrvatsku, rekao je Zlatko Komadina uoči današnje Konvencije SDP-a. Kaže kako je novi slogan 'Sve je na nama pozitivan' i da su SDP-ovci uvijek odgovorni i pozitivni i vjeruje da će tako biti i danas.

Za kritičare kaže kako je dobro da propituju jer im je potrebno više stavova i ideja. Na pitanje možemo li sada od SDP-a očekivati neku revoluciju odgovara kako je vrijeme revolucija iza nas, a da ovo za SDP znači evoluciju. 

Bernardić: Treba se vratiti vrijednostima slobode, jednakosti, pravednosti i solidarnosti

- Onaj tko nije u stanju kritički sagledati svoju prošlost, nema što reći ni o budućnosti. Tko nije u stanju priznati propuste, nema snage krenuti naprijed, a tko ne uči na vlastitim greškama, taj ponavlja svoje zablude - rekao je šef SDP-a Davor Bernardić

SDP će se sada, najavio je, fokusirati na budućnost i gradnju boljeg i pravednijeg društva, u kojem vlada "jednakost za sve", pri čemu je, kaže Bernardić,  prvi korak povratak vrijednostima slobode, jednakosti, pravednosti i solidarnosti.

- Moguće je da se zemlja iz depresije i puta iseljavanja, vrati na put uspjeha i optimizma.  Ostvarivo je. Sve je na nama. Kad su nas otpisivali, vraćali smo se. Kad su nas podcjenjivali, pobjeđivali smo" - kazao je predsjednik SDP-a, dodavši kako je na njima da "vode društvo".

- Odlučnost, odricanje, hrabrost vizija, budućnost - sve je na nama - naglasio je Bernardić.

- Možemo mijenjati Hrvatsku samo ako smo sposobni mijenjati sebe - rekao je, napomenuvši da je iza njih "burnih godinu dana, puna izazova, teških odluka i odricanja".

- Zbog svega toga, danas sam spremniji i odlučniji nego ikad i dalje biti odgovoran za SDP i preuzeti odgovornost za Hrvatsku", kazao je Bernardić.

Programom "Za dobro društvo", rekao je, SDP želi vratiti nadu u bolju Hrvatsku, napomenuvši da žele pravdu, solidarnost, jednakost, slobodu za sve ljude.  Komentirajući stanje u društvu i gospodarstvu, Bernardić je kazao  kako je Hrvatska nekada po svim pokazateljima bila među najrazvijenijim zemljama u Istočnoj Europi, gotovo izjednačena s Portugalom i Španjolskom, a da smo danas na dnu europske ljestvice, uz bok Rumunjskoj i Bugarskoj.

Posebno se osvrnuo na problem korupcije, rekavši dao ona izjeda hrvatsko društvo te da je "zbog korupcije mnogim mladim ljudima ukradena budućnost, a starijima dostojanstvo", zbog čega je nužno mijenjati zakone, ali i navike ljudi.

Smatra da se pomak ka konkurentnosti i transparentnosti te efikasna borba protiv korupcije može  ostvariti digitalizacijom društva, što će rezultirati i većom konkurentnošću i otvaranjem prilika za nove investicije.

Ocijenio je da investicije zasnovane na znanju, istraživanju i razvoju, investicije u promet, energetiku i turizam mogu donijeti novi zamah hrvatskom gospodarstvu te se založio za podizanje turizma na višu razinu putem smanjenja PDV-a koji je za turizam u Hrvatskoj, najviši u Europi.

SDP zagovara asimetričnu regionalizaciju

Bernardić je naveo i  probleme u energetskom sektoru, rekavši kako su INA, Janaf, Plinacro, HEP, Petrokemija, LNG, "poluge razvoja koje zasad ne koristimo". Kazao je i da SDP zagovara asimetričnu regionalizaciju, što ne znači trenutačno ukidanje županija nego smislen korak prema efikasnijoj Hrvatskoj.

Smatra kako SDP treba raditi na tome da se ostvari slika Hrvatske koju je sanjao Ivica Račan te da je za svako dijete u Hrvatskoj, a posebice ono koje dolazi iz siromašne obitelji, jedina šansa za uspjeh u životu, obrazovanje.

- Sanjamo budućnost u kojoj mladi gdje god da odu, s ponosom mogu reći: 'Hej, ja sam iz Hrvatske!' - citirao je poznate Račanove riječi.

Bernardić je rekao i da je iznimno ponosan što SDP u praksi živi dosljednost i ravnopravnost, a što se vidi u novom Statutu stranke, koji donosi 50 posto žena naizmjenično na SDP-ovim listama za Hrvatski sabor, Europski parlament i županijske Skupštine, čime je SDP postao prva stranka u Hrvatskoj u kojoj su političarke izjednačene s političarima.

Šest delegata glasalo je protiv usvajanja političkog programa SDP-a.  

Beljak: Radije bi da me oni prevare prvi, nego HDZ stoti put

Kao gost došao je i Krešo Beljak koji je na pitanje hoće li nastaviti suradnju sa SDP-om rekao kako bi on radije da ga ta stranka prvi put prevari nego HDZ stoti. Što se tiče unutarstranačkih sukoba, kaže kako za to trenutno nije vrijeme jer se nalaze u opoziciji.

Mrak-Taritaš: Mit da Hrvatska nema oporbu je samo mit

U ovoj zemlji imamo zemlju mitova. Jedan mit je da imamo stabilnu Vladu, drugi mit je da nam je sve  bolje i uspješnije. Mit je da u Hrvatskoj poštujemo ženska, a i ljudska prava i onda vidimo da to nije tako, rekla je Anka Mrak-Taritaš, govoreći o Istanbulskoj konvenciji. Kaže kako se borimo za nešto što bi trebalo biti normalno. 

- Oni koji upravljaju zemljom gledaju kratkoročne ciljeve, ideje i gledaju kratkoročan probitak. Realno stanje je drugačije - rekla je. 

Spomenula je još jedan mit, a to je da nemamo oporbu.
 
- Imamo oporbu koja govori, oporbu koja ima ideju viziju i cilj kako upravljati ovom zemljom.

Mit da Hrvatska nema oporbu je samo mit. Želim da ova Konvencija prođe uspješno i da dobro radite u svim danima i mjesecima koji slijedi - rekla je, te dodala kako će oporba preuzeti odgovornost za spas Hrvatske.

Kritike i od HSU-ovog Silvana Hrelje

Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a u govoru ispred 1000 članova na Konvenciji kritizirao je rad SDP-a.
 
- Stalo mi je do SDP-a, imate veliki potencijal, ali sada ste lijepa i uspavana ljepotica. Trnoružice, probudi se, princ neće doći - uzviknuo je Hrelja.

Ostojić traži rezultate

- Pitao sam se želim li biti upamćen kao treći predsjednik stranke samo imenom i prezimenom ili po svom radu. Vjerujem da možemo mijenjati Hrvatsku samo ako možemo mijenjati sebe. Iza nas je burnih godinu dana u kojoj sam proživio brojne dirljive trenutke, bila je to godina odricanja. Spreman sam biti odgovoran za SDP i preuzeti odgovornost za Hrvatsku. Da nije bilo drugarske kritike unutar stranke ne bi danas bio tako siguran u naš zajednički uspjeh. Obnovili smo dijalog sa sindikatom i civilnim društvom, u SDP-u će imati snažnu podršku da radnici i radnice žive bolje - kazao je Davor Bernardić.

- Danas donosimo novi program stranke, nakon 22 godine u izmijenjenim okolnostima za našu zemlju koja je zaglavljena u prošlosti i nespremna da se suoči s budućnosti, dodao je.

Bernardić se u polusatnom govoru osvrnuo na sve - zdravstvo, školstvo, stranku, politiku, iseljavanje...

Ranko Ostojić mu je poručio: "Riječi su bile dobre, ali kad se to desi ja ću biti zadovoljan."

Peđa Grbin: 'U programu fali ideja'

- Meni je potpuno neprihvatljivo kako se program, možda najvažniji dokument stranke, koristi kako bi se obračunali s nekima iz naših redova čiji rad ne smatramo dobrim, rekao je Peđa Grbin, osvrnuvši se na drugi pasus u kojem se govori o lošim potezima SDP-a kad je bio na vlasti. 

- U ovom programu bi trebalo biti malo više ideja - rekao je.

Mrsić: 'Pamte nas po selfijima i satiri'

Nezadovoljan je bio i Mirando Mrsić koji vrhu zamjera to što se SDP mora boriti sa Živim zidom i Mostom. 

- Jesmo li građanima poslali poruku da smo alternativa neodlučnoj vladi? U posljednjih godinu dana nas ne pamte po politikama i programima nego selfijima i satiri - rekao je Mrsić, koji smatra da ovako dugačak program neće pročitati većina SDP-ovaca. On se, kaže, zalagao za programska načela. Izazvao je negodovanje dio delegata koji su ga "kudili" iz publike. 

Rekao je i da se SDP mora transformirati u stranku koja će se temeljiti na tri stupa: vrijednostima, politikama i programima. 

 

Maras: Ovo je naša zemlja, napravit ćemo je boljom

Poruka nasim političkim protivnicima: nećete proći, ovo je naša zemlja, volimo je i napravit ćemo je boljom, rekao je Gordan Maras i dobio velik pljesak.

- Koalicije s HDZ-om nema niti će je biti. Ovo je najslabija Vlada dosad. Dalić, Murganić, Kujundžić...treba li nabrajati dalje? Plenkovića može spasiti jedino ako mi ne budemo bolji - naglasio je Maras te poručio kako stranka ne može biti taoc odnosa pojedinaca ili grupa ljudi.

Najveću podršku delegata dobila je predsjednica općinske organizacije Špišić Bukovice Mirjana Veličan koja nije štedila riječi kritike prema Bernardiću i saborskim zastupnicima. Rekla je kako se vrh stranke oglušuje na njihove pozive da dođu u županiju. Upitala je i "gdje je sada Bernardić"? 

- Trebao bi sjediti ovdje u prvom redu i slušati što govorim - rekla je odlučno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto