Obavijesti

News

Komentari 12

Kome se to isplati? Snizili su kamate na životno osiguranje

Kome se to isplati? Snizili su kamate na životno osiguranje
1

Tko sad ugovori policu, dobit će za 10 godina oko 250 eura manje nego da ju je uzeo lani. Iz osiguravajućih kuća kažu da za one koji već imaju police osiguranja vrijede pravila koja su bila kad su potpisali ugovor

VIDEO

Muškarac u dobi od 50 godina ugovorio je policu mješovitog osiguranja života na deset godina 1. siječnja 2017. Rata mu je 65 eura mjesečno, a kad istekne ugovor, dobit će 7216 eura.

Godinu dana kasnije pravila su drugačija. Ako bi muškarac iste dobi i pod istim uvjetima ugovorio policu, dobio bi 256 eura manje ili 6960 eura. Posljedica je to, objašnjavaju u Generali osiguranja, čiji je ovo i izračun, promjena u zakonu. Zbog novih odredbi Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga smanjene su kamatne stope na životna osiguranja. Od početka ove godine kamate smiju biti najviše jedan posto, a dosad su bile i do 1,75 posto.

Kako su nam objasnili iz osiguravajućih kuća, za one koji već imaju police osiguranja vrijede pravila koja su bila kad su potpisali ugovor.

- Iznos osigurane svote po polici osiguranja života ovisi o dobi osiguranika u trenutku sklapanja ugovora, trajanju osiguranja i iznosu premije. Ovisi i o kamatnoj stopi koja je uračunata u cjenik. Smanjenje kamatne stope, koje je stupilo na snagu početkom ove godine i slijedom čega su promijenjeni cjenici, utjecat će na osigurane svote novih osiguranika - pojasnili su u Generali osiguranju. Kod Uniqa osiguranja na primjeru izračuna za policu sklopljenu lani i ove godine nema promjena, no oni su lani imali nešto manje kamate.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Uniqi se život može osigurati već s 15, a najkasnije sa 65 godina. Pri ugovaranju police popunjava se zdravstveni upitnik, a po potrebi šalje i na liječnički pregled. Ovisno o zdravlju, premija može biti skuplja ili će savjetovati drugo osiguranje.

- Uz osiguranje života, mogu se ugovoriti dodatna pokrića, na primjer za slučaj nezgode, teških bolesti, trajne ili privremene nesposobnosti za rad - dodali su iz Uniqa osiguranja.

Plaćanje mjesečne premije može se prekinuti u bilo kojem trenutku, no dio novca tad gubite.

- Prekid plaćanja premije može se tražiti nakon tri godine osiguranja. Dvije su mogućnosti. Kod kapitalizacija police ugovor ostaje aktivan do isteka osiguranja uz smanjenje osigurane svote, a kod otkupa se raskida ugovor uz isplatu otkupne vrijednosti police - dodali su iz Generali osiguranja. U Croatia osiguranja klijentima savjetuju kombiniranu štednju kroz dobrovoljnu mirovinsku štednju i uplatu određenog iznosa za policu životnog osiguranja.

- Na taj način klijentima nudimo najbolje kamate - zaključili su.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a