Obavijesti

News

Komentari 104

Komemoracija za mučki ubijenu obitelj Zec: 'Tragično je da ovakvi zločini padaju u zaborav'

Komemoracija za mučki ubijenu obitelj Zec: 'Tragično je da ovakvi zločini padaju u zaborav'

Unatoč priznanju ubojice zagrebačke obitelji zbog proceduralnih grešaka nisu kažnjeni i do danas nitko nije odgovarao za ovaj zločin

VIDEO

Antifašistička liga Republike Hrvatske organizirala je komemoraciju u povodu 30. godišnjice ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, ubojstva koje hrvatsko pravosuđe nije imalo snage procesuirati.

Po prvi put je komemoraciji prisustvovao i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

“Ovdje stojim ponizno kao gradonačelnik kako bih odao počast nevinim žrtvama, nevino ubijenoj obitelji Zec. Svi znamo što se dogodilo prije 30 godina, svi znamo tko su počinitelji i znamo da nitko za to nije odgovarao. Tragično je da u posljednjih 30 godina gradonačelnik nije komemorirao ovaj zločin i da se na taj način pušta da ovakvi zločini padaju u zaborav”, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Antifašistička liga Republike Hrvatske organizirala je  komemoraciju u povodu 30 godina od ubojstva obitelji Zec

“Želim živjeti u gradu gdje je zločin zločin, bez obzira tko je počinitelj. Ovdje sam jer smatram da ovakvi zločini ne smiju pasti u zaborav. Želim živjet u gradu i Zagreb će biti grad u kojem se svatko tko tu živi osjeća kao da je u svom domu, gdje nema diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Ovdje sam i kao zalog bolje budućnosti – da će u Zagrebu svatko imati mjesta i prava. To je Zagreb u koji vjerujem i grad kakav će Zagreb biti”, poručio je Tomašević.

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Zagreb Viktor Gotovac prisustvovao je komemoraciji koja se održala kod Adolfovca na Sljemenu, lokalitetu gdje su u noći sa 7. na 8. prosinca 1991. ubijene djevojčica Aleksandra i njezina majka Marija Zec.

Antifašistička liga Republike Hrvatske organizirala je  komemoraciju u povodu 30 godina od ubojstva obitelji Zec

Uz umjetnički program, koji je uključivao čitanje poezije i svjetlosnu instalaciju sjećanja, održani su i kratki govori te su položene ruže na mjestu zločina, na kojem još uvijek i 30 godina poslije ne postoji obilježje na ubojstvo naših sugrađanki.

Rekonstrukcija zločina

Detalje mučke likvidacije rekonstruirao je umirovljeni kriminalist Branko Lazarević, tadašnji voditelj Ekipe za očevide PU zagrebačke. Tog 7. prosinca 1991. pripadnici pričuvne postrojbe MUP-a, pod zapovjedništvom Tomislava Merčepa, Siniša Rimac (18), Munib Suljić (32), Igor Mikola (20), Nebojša Hodak (25) i Suzana Živanović, svi u odorama, oko ponoći pojavili su se na vratima poznatog zagrebačkoga mesara Mihajla Zeca (38) u Poljaničkoj 22 na zagrebačkoj Trešnjevci.

'Ubili ste mi tatu, nemojte mi ubiti i mamu': Aleksandri (12) su prekrili oči, pa pucali u nju
'Ubili ste mi tatu, nemojte mi ubiti i mamu': Aleksandri (12) su prekrili oči, pa pucali u nju

Zec je bio poslovođa u mesnici Križevčanka na početku Petrinjske ulice u Zagrebu. Poznavali su ga mnogi u gradu. Osobno su ga poznavali i neki od onih koji su mu se pojavili na vratima. Čak je jednom od njih mesar prije povremeno posuđivao novac. Osim Mihajla, u kući su bili njegova supruga Marija (36), djeca Aleksandra (12), Dušan (10) i Gordana (7). Djeca su u to vrijeme spavala. Mihajlo i Marija bili su na katu u dnevnom boravku. Pričuvni policajci rekli su mu da će napraviti pretragu stana i oduzeti mu oružje koje posjeduje budući da su znali da je on strastveni lovac.

Bez naloga su mu pretražili stan, uzeli novac i zlatninu i izašli. Mihajlo Zec ih je slijedio niz stepenice prateći ih, a oni su ušli u kombi. Prišao je kombiju, objašnjavao se s njima i tražio da mu vrate ono što su uzeli. Jedan od njih u njega je ispalio nekoliko metaka i ubio ga. Kad je čula pucnjavu, Mihajlova supruga izašla je da vidi što se događa, a za njom je istrčala i kći Aleksandra. Zatekla je kombi, koji je još bio pred njihovom kućom. Petorka u uniformama pokupila je i njih dvije, ubacila ih u vozilo i udaljila se. Odvezli su ih na Sljeme i likvidirali.

Mihajla su ubili pred kućom, a ženu i kćer odvezli su na Sljeme: 'Ubili ste tatu, nemojte i mamu'
Mihajla su ubili pred kućom, a ženu i kćer odvezli su na Sljeme: 'Ubili ste tatu, nemojte i mamu'

Istražitelji su brzo uhitili ubojice, koji su sve priznali i odveli policiju do Adolfovca, gdje su ubili Mariju i Aleksandru Zec. Ubojice su pokazali mjesto na kojem su ubili majku i dijete. Dok su objašnjavali kako su počinili monstruozni zločin, policajci su priznanje snimali videokamerom, sve su fotografirali i skicirali. “Ubili ste mi tatu, nemojte mi ubiti i mamu”, prepričali su ubojice zadnje riječi djevojčice, kojoj su potom ispalili dva metka u glavu.

Njezinu majku ubili su sa šest hitaca. Trupla su potom bacili u obližnje smetlište. No zbog proceduralnih grešaka, slučajnih ili namjernih (ispitani su bez odvjetnika), njihovo priznanje ponovljeno kod istražnog suca nije se moglo koristiti u sudskom postupku, te nitko nije odgovarao za ubojstva. Republika Hrvatska 2004. Dušanu i Gordani Zec isplatila je jednokratnu novčanu pomoć. Dušan Zec rekao je kako mu je nakon ubojstva susjed prekrio oči da ne bi vidio ubijenog oca.

“Sve dok nismo došli u Prijedor, nismo znali što se dogodilo s Aleksandrom i mamom. Mislili smo da su se i one negdje sklonile”, kazao je Dušan Zec.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!