Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
110 komentara

EK posumnjala u namještanje: Stopirali poticaje u Hrvatskoj

Europska komisija navodi da je europska inspekcija našla niz nepravilnosti u hrvatskim projektima koji su dobili potpore tijekom mandata bivšeg ministra Tihomira Jakovine

Željko Lukunić/Pixsell
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
110 komentara

Europska komisija stopirala je isplatu poljoprivrednih poticaja za Hrvatsku u iznosu od 1,23 milijarde kuna, piše Poslovni dnevnik.

U nalazu revizije koji potpisuje Christina Borchmann, direktorica Glavne uprave poljoprivrede i ruralnog razvoja Europske komisije, navodi se da je europska inspekcija našla niz nepravilnosti u hrvatskim projektima koji su dobili potpore tijekom mandata bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.  

- Nadzor smo aktivirali jer smo imali ozbiljne sumnje u stvaranje umjetnih uvjeta, s obzirom da su poduzeća koja su dobila potpore osnovana tri mjeseca prije objave natječaja, imala su iste vlasnike i adrese, svi projekti su potpuno komplementarni, a tražene potpore odgovaraju maksimalnom iznosu - rekla je Borchmann. 

Navela je i da je prvi natječaj objavljen prije nego što je EK odobrila ruralni program, a iznos potpore povećan je sa 500 milijuna na 1,23 milijarde kuna, što je 50 posto iznosa raspoloživog do 2020. Navodi i da su bivšem ministru Jakovini prigovorili zbog tog povećanja.

- Agencija za plaćanja istražila je sporne projekte tek nakon velikog pritiska javnosti i nije utvrdila nepravilnosti, niti je ijedan uputila drugim tijelima radi daljnjeg istraživanja - upozorava Borchmann. Ocjenjuje kako je dobra okolnost što novac još nije isplaćen te Romiću poručuje da takve projekte treba isključiti iz financiranja sredstvima EU.

>>> Više pročitajte OVDJE.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message