Obavijesti

News

Komentari 50

Komšić želi osporiti gradnju mosta: Dodik je protiv toga

Komšić želi osporiti gradnju mosta: Dodik je protiv toga
1

Nije pojasnio kakav bi se točno spor trebao voditi no pretpostavka je kako je u pitanju pokretanje postupka pred nekim od međunarodnih arbitražnih tijela

VIDEO

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u utorak je glasovima Željka Komšića i Šefika Džaferovića donijelo odluku o pokretanju spora protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta a aktualni predsjedatelj Milorad Dodik bio je protiv toga te je najavio kako će je nastojati blokirati koristeći mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

"U formalnom smislu (odluka) se smatra usvojenom ali s obzirom na to da svaki član ima pravo na vitalni interes ja sam potegao kao srpski član Predsjedništva pitanje vitalnog nacionalnog interesa", kazao je Dodik novinarima u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Nije pojasnio kakav bi se točno spor trebao voditi no pretpostavka je kako je u pitanju pokretanje postupka pred nekim od međunarodnih arbitražnih tijela.

Mehanizam vitalnog nacionalnog interesa znači kako će Dodik sada svoje protivljenje stajalištu Komšića i Džaferovića obrazložiti pred Narodnom skupštinom Republike Srpske i ukoliko ona njegovo mišljenje prihvati dvotrećinskom većinom zastupnika onda odluka za koju su glasovala druga dva člana Predsjedništva BiH ne može stupiti na snagu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) uz koalicijske partnere ima apsolutnu većinu u parlamentu RS pa je izvjesno kako će to tijelo poduprijeti veto na odluku Predsjedništva BiH izglasanu u utorak.

Sam Dodik je kazao kako takva odluka nije dobra jer otvara nove probleme u odnosima BiH i Hrvatske. Istaknuo je kako je to posebice štetno u danu u kojemu je konačno potpisan međudržavni ugovor o gradnji mosta preko Save kod Gradiške na što se čekalo punih deset godina.

"Moj je zahtjev bio da se sa Hrvatskom napravi sporazum o granici, ali su se oni (Komšić i Džaferović)  usmjerili na most Pelješac", kazao je Dodik istaknuvši kako bi to značilo ne samo spor s Hrvatskom nego i sa Europskom unijom a u postojećim odnosima snaga to ni za BiH ne bi bilo dobro.

Komšić i Džaferović ranije su opetovano isticali stajalište po kojemu Hrvatska ne bi smjela graditi most za Pelješac prije nego što se riješi pitanje razgraničenja između dvije države na moru kod Neumskog zaljeva.

Tvrde kako Pelješki most blokira pristup BiH otvorenome moru. (tob) 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag