Obavijesti

News

Komentari 13

Končar kod Čačića: Ponuda još stoji, želim brodogradilišta

Končar kod Čačića: Ponuda još stoji, želim brodogradilišta
3

Na pitanje novinara kakva ima jamstva, Končar je rekao da oni nikada nisu nudili bankarska, već korporativna jamstva te da je na Vladi da odluči vrijede li im ona

VIDEO

Danko Končar i njegov sin Nenad, vlasnik tvrtke Jadranska ulaganja koja je predala ponude za tri hrvatska brodogradilišta – 3. maj, Kraljevica i Brodotrogir, bili su danas na sastanku u Vladi s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem. 

Danko Končar kazao je da mu Čačić nije rekao kada će Vlada donijeti odluku o brodogradnji, ali da on i dalje ostaje pri svojoj ponudi da kupi brodogradilišta. 

– Mi čekamo već dvije godine, kada smo predali prvu ponudu i da pojednostavimo situaciju, sve naše ponude prihvatila je vlada, koja vlada, to je druga stvar. I u tim ponudama nema nikakvih izmjena i ostajemo iza svega što smo onda napisali – tvrdi Danko Končar.

Na pitanje novinara kakva jamstva ima, rekao je da nikada nisu nudili bankarska jamstva, nego da imaju korporativna jamstva te da je na Vladi da odluči vrijede li im ta jamstva. 

Radnici se moraju zbrinuti, a ne otpustiti 

Na pitanje hoće li otpuštati dio radnika, Končar je kazao: 

– Program koji je prihvatila Europska unija, i ne samo od EU nego i sami sindikati, uprava, Republika Hrvatska, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, predviđa da se radnici moraju zbrinuti, a ne otpustiti. Prema programu to bi trebala odraditi Vlada, sve je definirano što moramo mi učiniti, a što Vlada, a što sami škverovi – nastavio je Končar koji se dotaknuo i pitanja koncesija. 

Koncesije neće riješiti problem škverova

– Iznos koncesije je uvijek sporan jer je on nametnut. Vi biste morali vidjeti genezu tih jedan posto, ona je nametnuta jer su škverovi imali ugovore na 30 godina gdje je koncesija bila jedan posto dobiti i oni su prisiljeni potpisati aneks tog ugovora. Nama ne trebaju smanjiti koncesiju ni ništa, ali škverovi to ne mogu plaćati. Danas ima poslova koliko hoćete, ali na svakom poslu, na svakom brodu koji škver ponudi treba imati gubitak od recimo 30-ak posto. Tko će podnijeti taj gubitak? Nisu problem poslovi, nego treba taj škver restrukturirati i potpuno ga srediti da ne pravi gubitke. Ništa drugo, a to neće riješiti koncesije ili nešto drugo. To je suština problema u škverovima i tko to shvati i prihvati se posla i riješi to, super – objasnio je Končar. 

Čačić: Odluka već tijekom ovog tjedna

Čačić je nakon sjednice Vlade potvrdio da se posao privodi kraju. 

- Naravno da se privodi kraju, rekli smo da ćemo to riješiti, mi ćemo takve odluke donijeti tijekom ovog tjedna - rekao je prvi potpredsjednik Vlade. Dodao je kako oni imaju potpuno jasan stav o tome, da brodogradilišta moraju biti konkurentna, jer se moraju zadovoljiti uvjeti EU i to će, kaže, i učiniti. 

Ponovni natječaj nije opcija, a odluka će biti u skladu s interesima zemlje

- A sve to skupa uz prvu i osnovnu pretpostavku da će brodogradnja u Hrvatskoj opstati kao djelatnost - naglasio je Čačić napominjući kako ponovni natječaj za privatizaciju brodogradilišta nije opcija. 

Na pitanje novinara je li Končar ozbiljan investitor, Čačić je rekao kako su, što se Vlade tiče, ozbiljni svi investitori, 'a naročito kad je riječ o ovako ozbiljnim temama kao što je brodogradnja', te dodao da svakome od njih Vlada pristupa maksimalno ozbiljno i analizira svaku ponudu na ravnopravan način. 'A odluke ćemo donijeti u skladu s interesima ove zemlje', rekao je Čačić.

Linić: Končar pokušava naknadno promijeniti pravila privatizacije

Ipak, ministar financija Slavko Linić novinarima je izrazio sumnju u Končarove namjere zaključivši kako on pokušava naknadno promijeniti pravila privatizacije. 

– Končarova Jadranska ulaganja sada ne žele preuzimati rizike brodogradnje, a kad su se javili na natječaj znali su koji su rizici. Restrukturiranje brodogradilišta nije odnos prema tržištu nego prema postojećim neracionalnostima u brodogradnji. Restrukturiranje znači prodaju neosnovnih djelatnosti koje ne trebaju biti u sastavu brodogradilišta. To je problem koji je utvrđen još prije dvije godine, a sada govoriti da se pod restrukturiranjem podrazumijeva problem što je u ovom trenutku brodogradnja u svijetu u krizi – to nije restrukturiranje – kazao je Linić te dodao da su posljednje poruke Končara promjena pravila ponašanja i zato ih smatra neodgovornim. 

'Ne može kompanija biti jamstvo'

Smeta Liniću i što Končar kao jamstvo nudi svoju kompaniju. 

– Govoriti o jamstvima i za jamstva ponuditi Jadranska ulaganja, onda nemam što komentirati – tvrdi Linić, a na privatizaciju brodogradilišta osvrnula se i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja smatra da se to trebalo riješiti još 2006. godine, kada su bile naručene i plaćene studije o privatizaciji škverova. 

– Tadašnja vlada nije napravila ništa iako je 2006. bila ekonomski puno povoljnija situacija. Tada je bila ekonomska ekspanzija i puno više potencijalnih kupaca, a sada su kriza i recesija – zaključila je Pusić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk