Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
21 komentara

Konferencija: SDP predlaže pet mjera za pomoć blokiranima

Nadam se da je priča o blokiranima dovoljna da zastupnici HDZ-a glasaju po savjesti. Nadam se u petak po pitanju blokiranih se neće ponašati kao blokete, rekao je Arsen Bauk

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21 komentara

Pet je mjera kojima SDP želi pomoći blokiranim građanima i zaustaviti kamatarenje putem agencija, jer ističu, građani nemaju vremena čekati. Prva mjera je da se građanima, koji su u blokadi do godinu dana i imaju do 10.000 kuna duga taj dug briše, dok navode, da HDZ predlaže da se brišu dugovi građana, koji su u blokadi tri godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Rješenja SDP-a za blokirane i ovršene: Govore Gordan Maras i Arsen Bauk Reporter: Snježana Krnetić

Posted by 24sata Politiko on Thursday, 26 April 2018

SDP-ovci navode da bi se ova mjera znači pomoć za 115.000 građana. Druga mjera je da jedina nekretnina ne smije biti ovršena za mali dug, a predlažu da se granica s 20.000 poveća na 50.000 kuna. Treća mjera odnosi se na smanjenje troškova postupa ovrhe pa tako predlažu da ovrhe do 5000 kuna provodi FINA bez ikakvih troškova. Četvrta mjera se glavnica i troškovi postupka usporedno otplaćuju, dok je peta mjera zaustavljanje trgovine dugovima odnosno da vjerovnik prvo mora dužniku ponuditi otkup duga po iznosu, koji bi bio ponuđen agenciji za otkup dugova. Upravo zakonski prijedlozi kojima se olakšava položaj dužnika teme su koje SDP-ovci planiraju novim poslovničkim odredbama staviti na raspravu u Sabor. Gordan Maras ustvrdio je kako je "HDZ-ova navodna briga za blokirane završila time što je predsjednicu udruge Blokirane uvrstio na svoju izbornu listu, a koja nije rezultirala nikakvim riješenima u dvije godine." Sabor bi sutra trebao glasati o izmjenama Ovršnog zakona, koje je predložio SDP, a vladajući ne prihvaćaju. S obzirom na to da je HDZ-ovim zastupnicima bilo dopušteno glasati po savjesti kada je u pitanju ratifikaciju Istanbulske konvencije, Bauk je se nada da će isto moći postupiti i prilikom glasovanja o SDP-ovom prijedlogu izmjena Ovršnog zakona:  

- Nadam se da je priča o blokiranima dovoljna da zastupnici HDZ-a glasaju po savjesti. Nadam se u petak po pitanju blokiranih se neće ponašati kao blokete - poručio je Bauk. 

Postavilo se pitanje gori li na Iblerovom trgu zvoni alarm zbog daljnjeg pada rejtinga SDP-a, koji prema posljednjim anketama ima tek 18 posto potpore. 

- Ne bih rekao da se radi o alarmu, ali nekakvo svijetlo koje treperi i upućuje na oprez je uvijek prisutno, i kada rastete i kada padate, dakle, što se toga tiče, stanje je redovno - izjavio je Bauk. 

Kada je u pitanju smanjenje opće stope PDV-a, Maras je podsjetio kako je to još jedno od mnogih neispunjenih obećanja aktualne Vlade. Smatra da u ovom trenutku za to postoji mogućnost s obzirom na gospodarski rast i smanjenje deficita te da trebamo investirati u potrošnju, građane i konkurentnije gospodarstvo. 

- Postavlja se pitanje zašto Plenković i Marić ne ispunjavaju obećanja  od prije dvije godine - kazao je Maras.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message