Obavijesti

News

Komentari 6

Konferencija: Sve protupožarne snage spremne, očekuje nas iznadprosječno toplo ljeto...

Konferencija: Sve protupožarne snage spremne, očekuje nas iznadprosječno toplo ljeto...
1

U odnosu na isto vrijeme prošle godine, do kraja svibnja zabilježen je nešto manji broj požara raslinja, ali u njima je opožarena gotovo duplo veća površina, 32252 hektara

VIDEO

Sve snage spremne su za početak protupožarne sezone u Hrvatskoj, a s obzirom na razmjerno sušno proljeće i nadolazeće iznadprosječno toplo i možda sušno ljeto, očekuju se šumski požari, istaknuto je u utorak na konferenciji za medije Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

POGLEDAJTE VIDEO: Vatrogasci spremni za sezonu

Pokretanje videa...

vatrogasci o ljetu 02:12

"Što se tiče predviđanja, nisam siguran da će nam biti baš ugodno, imat ćemo dosta posla, ali vjerujem u to da smo spremni", poručio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za ovu godinu je bio je osiguran iznos od 25 milijuna kuna za provođenje programa i aktivnosti zaštite od požara, no s obzirom na situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa i smanjenim prihodima, i HVZ je dao doprinos te je proračun rebalansom umanjen za 1.15 milijuna kuna, dodao je. To ne znači da će operativna spremnost biti ugrožena, ističe Tucaković, već neće biti nabave vatrogasnih kombija kao niti određenih promidžbenih aktivnosti, ali učinili su sve da se "ljudima ne dirne niti jedna kuna". 

U odnosu na isto vrijeme prošle godine, do kraja svibnja zabilježen je nešto manji broj požara raslinja, ali u njima je opožarena gotovo duplo veća površina, 32252 hektara. Ovo proljeće nastao je veliki broj požara na priobalju, a opožarena površina najveća je u zadnjih 10 godina. U požarima na otvorenom prostoru ozlijeđena su dva građana, jedna je osoba smrtno stradala te je ozlijeđen jedan vatrogasac.

Na snazi novi Zakon o vatrogastvu

Tucaković je podsjetio da je 1. siječnja na snagu stupio novi Zakon o vatrogastvu te da u skladu s time moraju donijeti 21 pravilnik, koji su u završnoj fazi. Također, do kraja godine moraju donijeti dva strateška dokumenta na državnoj razini - Nacionalnu strategiju razvoja vatrogastva i Vatrogasni plan Republike Hrvatske.

Što se tiče aktivnosti mjera zaštite od požara, održani su brojni sastanci, a HVZ je proveo uvježbavanje u radu s helikopterom, provjeru tjelesnih sposobnosti dopunskih snaga iz sastava Javnih vatrogasnih postrojbi, a provest će se i dodatna osposobljavanja.

Provodi se nabava vatrogasne zaštitne opreme, u tijeku su zapošljavanja, prikupljeni su zahtjevi za lokacije dislokacije sezonskih i domicilnih vatrogasaca te su uvećani iznosi financijskih sredstava po angažiranom sezonskom vatrogascu s 3500 na 4000 kuna. Protupožarna naknada podignuta je sa 170 na 200 kn, a refundacija mjesečnih troškova po profesionalnom dopunskom domicilnom vatrogascu sa 7000 na 8000 kuna.

U planu je potpisivanje Sporazuma o postupcima koordinacije izvođenja letačkih operacija za potrebe sustava vatrogastva, a u protupožarnoj zaštiti koristit će se nova tehnologija prijenosa i snimanja slike iz zrakoplova te osobni GPS lokator. 

Tucaković je izvijestio da su vatrogasci bili angažirani i u sanaciji posljedica potresa u Zagrebu te u borbi protiv epidemije te su tako ophodili područja, dezinficirali javne površine, pomagali policiji, prevozili medicinski materijal, dostavljali lijekove i kućne potrepštine te su prevozili oboljele u karantenu.

Objavili prognozu za cijelo ljeto: Nakon hladnijeg svibnja, budite spremni i na toplinske valove!
Objavili prognozu za cijelo ljeto: Nakon hladnijeg svibnja, budite spremni i na toplinske valove!

DHMZ: Očekuje nas iznadprosječno toplo ljeto, opasnost od požara

Ovogodišnju zimu i proljeće obilježilo je iznadprosječno toplo vrijeme i manjak oborina, osobito na sjevernom Jadranu. U svibnju se vrijeme popravilo i količine oborina više su u skladu s prosjekom, ali je i dalje prisutan kumulativan manjak, rekao je voditelj Službe za vremenske analize i prognozu DHMZ-a Lovro Kalin. 

Prema najnovijim prognozama, očekuje se da će ljeto biti iznadprosječno toplo u sva tri mjeseca, dok će količina oborina biti oko ili manje od prosjeka. S obzirom na proteklo razdoblje, atmosferske prilike će biti razmjerno nepovoljne, u pogledu šumskih požara, upozorio je Kalin te istaknuo da može doći i do oscilacija. 

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut istaknuo je da su napravljene sve pripreme za aktivno sudjelovanje i pomoć pri gašenju požara. 

Tri grane Hrvatske vojske sudjeluju u pripremi za protupožarnu sezonu - zrakoplovstvo, kopnena vojska i mornarica, te su svi spremni, izvijestio je zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga Krešo Tuškan.

Hrvatske šume: Izgradit ćemo 122 kilometara protupožarnih cesta

Hrvatske šume izradile su plan zaštite šuma od požara, osnovali su motriteljsko-dojavnu službu koja će danonoćno raditi do kraja rujna, rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Imaju 190 motrionica na 46 lokacija s po dvije kamere za videonadzor te interventne skupine radnika za inicijalno gašenje požara, a zaposlit će i dodatne radnike. Također, u cilju prevencije dosad su izgradili 3800 kilometara protupožarnih prosjeka s elementima šumskih cesta, a ove godine u planu je izgradnja još 122 kilometara protupožarnih cesta.

To je najveća investicija od 53 milijuna kuna, istaknuo je Jakupčić, a uz ostale aktivnosti vezane za brigu šuma, plan je ove godine utrošiti 126 milijuna kuna. 

Novinari su ga upitali je ga itko tražio ostavku te planira li dati ostavku na svoju dužnost nakon uhićenja i ispitivanja povezanog s aferom vjetroelektrane, na što je Jakupčić odgovorio da o tome ne smije govoriti i da to nije tema konferencije. Na druga pitanja nije odgovarao.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag