Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Korade: General heroj, ali i opasan i okrutan nasilnik

Još početkom 1994. izazvao je prvi incident na bojištu u zadarskom zaleđu pa ga je uhitila Vojna policija. Uvjetno je osuđen na 8 mjeseci 2001. g.

Hrvoje Jelavić
Foto: Hrvoje Jelavić

Ivan Korade (44) rođen je 17. prosinca 1964. u selu Velika Veternička kraj Zlatara u Zagorju. Prije rata radio je kao monter centralnoga grijanja. Početkom 1991. javio se kao dobrovoljac u jedinice Specijalne policije. Osnovan je Zbor narodne garde pa se priključuje 1. gardijskoj brigadi, Tigrovima. Zapovjednik 5. bojne Tigrova postaje 1992. Iste godine teško je ranjen na dubrovačkom bojištu te ostaje bez lijeve ruke. Već nakon dva tjedna bolničkog liječenja vraća se u postrojbu, što je navodno impresioniralo generala Janka Bobetka. Kad je krajem 1993. osnovana 7. gardijska brigada Puma, postaje joj prvi zapovjednik. Od 1994. pa do Oluje sljedeće godine Puma je zajedno sa 4. gardijskom osvajala Dinaru i Livanjsko polje. Koradeova brigada prva ulazi u Knin, a on ističe hrvatsku zastavu na kninsku tvrđavu 5. kolovoza 1995. Nakon toga ratuje u Bosni. Nakon rata promaknut je u generala te je postao zapovjednik VI. zbornog područja Bjelovar. Franjo Tuđman ga je odlikovao Redom kneza Domagoja s ogrlicom. Još početkom 1994. izazvao je prvi incident na bojištu u zadarskom zaleđu zbog kojega ga je uhitila Vojna policija.
Nakon brojnih ekscesa 2001. uvjetno je osuđen na osam mjeseci zbog nasilničkog ponašanja, a tužio ga je i umirovljeni načelnik SIS-a za Varaždinsku i Međimursku županiju Josip Marčelan. Tvrdio je da mu je Korade 1995. u varaždinskom restoranu Bijeli konj prijetio i zlostavljao ga. Kao predsjednik nogometnoga kluba Bojovnik 7 izazavao je i nekoliko izgreda na utakmicama. Demolirana je i varaždinska sportska dvorana, a njegovo se ime povezuje s događajem. Umirovljen je 1997. kada je uhićen s nekoliko svojih suradnika jer je odbio zapovijed o smjeni. Pijan je 2001. autom Suzukijem Swiftom na sesvetskoj glavnoj ulici prešao u suprotnu traku i udario u vozilo. Nastavio je voziti, a policija ga je našla kako spava u automobilu nasred ceste u Kašini. U kolovozu 2007. redari u varaždinskom kafiću Mabis teško su pretukli generala i sina mu Marija jer su pištoljem prijetili gostima. Prvo je u gužvu upao tada 18-godišnji sin. Pozvao je u pomoć oca, koji je došao naoružan i sa 1,42 promila alkohola u krvi. Potegao je pištolj pa mu je nekoliko mladića slomilo nos i donju čeljust. Koradeov prijatelj, vjeruje se upravo Petriš, oteo je suprugu jednog od napadača i golu je izbacio iz automobila. Prošlog vikenda je ispred lokala Majestic u vlasništvu sina Marija mladić uboden nožem. U studenom 2002. primio je poziv Haaškog tužiteljstva u svojstvu osumnjičenika za ratne zločine.

Možda vas zanima i ovo:
Message