News

Komentari 8

Korona je Hrvatsku koštala 3 milijarde kuna, za cjepiva je izdvojila 454 milijuna kuna

Korona je Hrvatsku koštala 3 milijarde kuna, za cjepiva je izdvojila 454 milijuna kuna

Trošak od 454 milijuna kuna, koliko je dosad plaćeno za isporučena cjepiva, sigurno su najbolje utrošena sredstva jer se tako spriječio velik broj hospitalizacija i smrti, a sve ostalo je nužnost ne bi li se spriječila veća šteta

Hrvatsku od početka epidemije koronavirus košta 3,076 milijardi kuna, piše u utorak Jutarnji list.

Ogroman iznos kojim se značajno mogao povećati zdravstveni standard, ali on je, nažalost, i bez troška samo zbog velikog broja zaraženih protekle dvije godine u stalnom padu jer je manja dostupnost.

Ovih dana, unatoč rastu broja pacijenata u bolnicama i sve više zaraženih, zaredali su se skupovi "ljubitelja slobode izbora" i covid-potvrda na kojima se pokušava minorizirati opasnost od covida-19 i neprestano ističe da su cjepiva neispitana, da su opasna, kao i testiranja.

No, nitko na tim okupljanjima ne govori koliko je to opasna bolest, nitko nije pokazao podatke ne samo o zdravstvenim nevoljama, respiratorima, invazivnom liječenju, smrtnosti, kao niti o golemim financijskim izdacima odnosno milijardama kuna potrošenih na covid-19.

Trošak od 454 milijuna kuna, koliko je dosad plaćeno za isporučena cjepiva, sigurno su najbolje utrošena sredstva jer se tako spriječio velik broj hospitalizacija i smrti, a sve ostalo je nužnost ne bi li se spriječila veća šteta.

Hrvatska je od kraja prošle godine, kad su stigle prve doze cjepiva protiv korone, potrošila, prema zadnjim podacima HZZO-a, 3,852.323 doze četiri vrste cjepiva od 5,230.910 koliko su isporučile farmaceutske tvrtke po ugovoru koji je za sve države potpisala Europska komisija.

Najviše je potrošeno, i to malo više od 3 milijuna doza, Pfizera te 558.758 AstraZenece, a slijede Moderna s 345.043 i Janssen, čije se cjepivo daje u jednoj dozi, s 124.061 cijepljenim građaninom.

"Cjepivo plaćamo prema isporučenim fakturama i dosad smo platili 454 milijuna. Vjerojatno ćemo do kraja godine paliti još oko 150 milijuna", kaže direktor HZZO-a Lucian Vukelić. Napominje da su to troškovi koji se plaćaju po cijeni koju su tvrtke ugovorile s Europskom komisijom za ovu godinu, dok je za iduću najavljeno povećanje cijena, donosi Jutarnji list.

Najčitaniji članci