Obavijesti

News

Komentari 70

Crni rekord gori i od Italije, ali ministar kaže: Stabiliziramo se

Crni rekord gori i od Italije, ali ministar kaže: Stabiliziramo se
2

Ritam zaraze je blago usporio budući da je u srijedu stopa rasta iznosila 8,2 posto. Posljednjih dana stopa rasta oboljelih pada jer je kretanje stanovnika ograničeno od 14. ožujka

VIDEO

U Španjolskoj je u četvrtak broj preminulih dosegnuo 10.003, nakon što je u najtežem danu od izbijanja korona virusa život izgubilo dodatnih 950 osoba. Već šesti dan u Španjolskoj dnevno umire više od 800 osoba dok liječnici i medicinske sestre u prenapučenim bolnicama i uz nedostatak zaštitnog materijala pokušavaju spasiti živote. Više preminulih je samo u Italiji, njih 13.155. Ali najveći broj umrlih u jednom danu u toj zemlji bio je manji nego ovaj posljednji u Španjolskoj, 919.

- Ti podaci nisu dobri no krivulja je dosegnula vrh. U fazi stabilizacije smo - rekao je ministar zdravstva Salvador Illa na konferenciji za medije u Madridu.

U četvrtak je stopa rasta umrlih iznosila 10,55 posto, a dan ranije 10,49 posto.

Pokretanje videa...

01:22

Alfredo Gosalves, predsjednik nacionalne udruge posmrtne pripomoći, kaže kako zbog velikog broja beživotnih tijela kasni njihov prijevoz te traže dodatna mjesta jer su mrtvačnice pune.

- Naši napori su sada višestruko veći što je normalno s obzirom na ovu povijesnu situaciju. U Madridu u prosjeku umre dnevno 79 osoba a ovih dana ih imamo preko 300. Uspostavljamo načine kako da ih sve zbrinemo - rekao je Gosalves za javnu televiziju TVE.

Madrid je žarište korona virusa no posljednjih dana ondje usporava broj rasta novooboljelih i preminulih.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Pozitivna vijest je što je danas u Madridu broj preminulih konačno pao ispod 300 osoba, danas smo ih imali 296 - rekao je Gosalves.

Zbog izvanrednog stanja u zemlji, te ograničenja kretanja stanovnika kako se ne bi dodatno zarazili, zabranjeno je održavanje sprovoda.

U Splitu 18 novooboljelih od korona virusa, ukupno 146
U Splitu 18 novooboljelih od korona virusa, ukupno 146

U Španjolskoj je korona virusom inficirano 110.238 osoba od 939.000 u svijetu. U četvrtak se zarazilo novih 8.059 osoba, što je 7,93 posto više u odnosu na dan ranije.

Ritam zaraze je blago usporio budući da je u srijedu stopa rasta iznosila 8,2 posto. Posljednjih dana stopa rasta oboljelih pada jer je kretanje stanovnika ograničeno od 14. ožujka kada je proglašeno izvanredno stanje.

Od 15. ožujka je dnevna stopa rasta oboljelih iznosila oko 20 posto sve do 25. ožujka, nakon čega je pala na sadašnjih ispod 9 posto.

Dolazi novi zaštitni materijal

- Više nije problem rast broja oboljelih jer je on prigušen ograničenjem kretanja stanovnika. Prava bitka sada se odvija u bolnicama - rekao je šef liječničke službe Fernando Simón u televizijskom obraćanju preko Skypea nakon što mu je u nedjelju dijagnosticiran korona virus.

Zdravstveni radnici izliječili su 26.747 pacijenata od njih ukupno 110.238. Pristiže im dodatni zaštitni materijal na kojeg već danima apeliraju, a diljem zemlje se otvaraju bolnice na alternativnim mjestima poput velesajma ili košarkaških dvorana, ili pak postavljanjem ogromnih šatora ispred klasičnih bolnica, kako bi svima mogli pružiti njegu.

Korona i potres paralizirali su tržište nekretnina u Zagrebu
Korona i potres paralizirali su tržište nekretnina u Zagrebu

- Popodne će sletjeti u madridsku zračnu luku avion iz Šangaja s 58 tona materijala za prvu pomoć. I neće biti jedini - izvijestila je madridska gradonačelnica Isabel Díaz-Ayuso preko Twittera. 

Španjolska vlada je 14. ožujka proglasila izvanredno stanje nakon kojeg se 47 milijuna stanovnika nalazi zatvoreno u stanovima i kućama a smiju izlaziti samo na posao, u trgovine s hranom, kioske, bolnice, ljekarne, banke, benzinske crpke te kako bi prošetali psa.

Svi ugostiteljski objekti, kina, kazališta, stadioni, bazeni i drugi objekti za razonodu su zatvoreni.

U ponedjeljak 30. ožujka ta je mjera pojačana zabranom odlaska na posao, osim u neophodnim zanimanjima poput zdravstva, policije, proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina

Pokušaj rješavanja zdravstvene krize odveo je zemlju u gospodarsku krizu

U ožujku je bez poslao ostalo 302.265 osoba, što je 9,31 posto više u odnosu na prethodni mjesec. Naviše je otpuštenih radnika u građevinarstvu, ugostiteljstvu, umjetničkim zanimanjima i industriji razonode.

Ta je vijest potaknula ulagače na prodaju dionica španjolskih kompanija pa je u 14 sati glavni indeks Madridske burze oslabio 0,37 posto dok je usporedni europski indeks Euronext 100 bilježio rast od 1,01 posto.

Ubio svoju djevojku, mislio da ga je zarazila korona virusom
Ubio  svoju djevojku, mislio da ga je zarazila korona virusom


Vlada je još ranije priopćila kako je usvojila mjeru prema kojoj tijekom izvanrednog stanja kompanije ne smiju trajno otpuštati radnike. Ako kompanija tijekom izvanrednog stanja uruči radniku otkaz, vlada ga može vratiti na radno mjesto u toj kompaniji. Od 14. ožujka, kada je proglašeno izvanredno stanje, pa do njegovog zaključenja (zasad 11.travnja) privatne i državne kompanije ne smiju davati trajne otkaze.

Smiju samo privremeno suspendirati radne ugovore. Tijekom tog razdoblja radnici su i dalje zaposlenici kompanije premda dobivaju naknadu sa zavoda za zapošljavanje.

Ekstremna izolacija: Evo gdje nema zaraze korona virusom
Ekstremna izolacija: Evo gdje nema zaraze korona virusom

Otpušteno 620.000 ljudi

Ministrica rada Yolanda Díaz je rekla u četvrtak da je privremeno otpušteno 620.000 ljudi u sklopu mogućnosti suspendiranja ugovora (program poznat pod imenom ERTE). Kada prođe izvanredno stanje automatski se vraćaju na punu plaću u kompanijama. U taj broj ne ulazi navedenih 302.265 trajno otpuštenih radnika. Nije jasno kada su njima uručeni otkazi, da li prije 14. ožujka ili nakon uvođenja izvanrednog stanja.

Vlada je rekla da će pregledati sve ugovore od 14. ožujka kako bi se uvjerila da nitko nije otpušten za stalno. Vlada time može uložiti veto ako primijeti da je netko trajno otpušten nakon tog datuma pa ga kompanija mora vratiti na posao, sukladno mjeri donesenoj zbog korona virusa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca