Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
86 komentara

'Korupcija u zemlji buja, uopće nema ozbiljne borbe protiv nje'

Živi zid je u saborsku proceduru uputio Zakon o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine, koji je, kažu, jedna od karika u lancu za borbu protiv korupcije

Zagreb: Konferencija za medije Živog zida i SNAGE
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
86 komentara

Korupcija u Hrvatskoj buja, dok s druge strane nema ozbiljnih pokušaja borbe protiv te pojave, ustvrdio je Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid). Stoga je njegova stranka u saborsku proceduru uputila Zakon o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine, koji je, kažu, jedna od karika u lancu za borbu protiv korupcije koja je nužna za ozdravljenje društva, gospodarstva i države općenito. Zakon se odnosi na sve državne dužnosnike, suce, članova uprava i Nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima država ili lokalne jedinice imaju udjele, članove upravnih vijeća. Uz to ispitivanje porijekla imovine ide i puno šire, a to je na bračne i izvanbračne partnere, sestre, braću, potomke, posvojčad, roditelje, ali i prijatelje i susjede te svakog onog na koga bi netko s pozicije moći mogao prebaciti imovinu. Zakon predviđa provjeru prihoda i imovine, a posao bi trebala obavljati Porezna uprava.

Živi zid u proceduru šalje Zakon o ispitivanju porijekla imovine Reporter: Snježana Krnetić

Objavljuje 24sata Video u Petak, 29. lipnja 2018.

- Živi zid zalaže se za uvođenje odgovornost na svim razinama i svatko mora odgovarati za svoje činjenje, ali i nečinjenje. Poseban fokus se stavlja na javna poduzeća: Hrvatsku Poštu, HŽ, Centar za vozila. Hrvatske vode - kazao je Sinčić.
Napominje kako je uz provjeru imovine, cilj zakona i prevencija za na one koji tek trebaju doći na neku od funkcija.

- Jasna je intencija vladajuće stranke poznate kao leglo kriminala, od Sanadera, Čobankovića, Vidoševića i drugih, onih kojima se već sudilo ili tek treba. Naravno da se od takve ekipe ne treba očekivati ozbiljna borba protiv korupcije, kao ni od onih s lijeve strane – ustvrdio je Sinčić. 

Branimir Bunjac naveo je kako postoje slučajevi ogromnog nesrazmjera imovine i primanja dužnosnika, te da je iz imovinskih kartica vidljivo kako pojedini ministri imaju veće rate kredita nego plaće. Postavlja se pitanje, nastavlja Bunjac, kako su dobili kredite i kako uspijevaju plaćati rate, a voze najskuplje aute, imaju skupe nekretnine, građevinska zemljišta, satove, jahte. Suđenje bivšoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel, pokazalo je kaže, kako se novac dodjeljuje u gotovini na ruke, a to je, poručuje, model koji se očito često prakticira u Hrvatskoj.

- Vrlo je važno da se uđe u trag tom novcu, da se vrati u proračun, namjenski potroši - kazao je Bunjac koji sumnja u potporu vladajućih jer bi, navodi, zakon morali primjenjivati sami na sebi.

Savjetnik Živog zida Dominik Vuletić ustvrdio je kako je ovo prvi put u povijesti Hrvatske da se jedna stranka usudila predložiti ovakav zakon. Sličan zakon je, podsjeća, imala Socijalistička RH, ali je ukinut čim je osnovana suvremena Hrvatska. Pojasnio je kako je proces utvrđivanja imovine zamišljen kao posebni porezni postupak, a pokretao bi se po službenoj dužnosti u trenutku izbora na neku od dužnosti. Porom se utvrđuje postoji li nesrazmjer između imovine i prihoda. Ako nesrazmjer postoji Porezna rješenjem zabranjuje obavljanje dužnosti, a pokreće se i postupak oduzimanja nezakonito stečene imovine. Sva oduzeta imovina, predviđa zakon. postaje vlasništvo RH i namjenski se koristi za mjere demografske obnove RH, objasnio je Vuletić.

- Porezna uprava ima dovoljno kapaciteta i alate da to provede, samo je pitanje političke volje - poručio je Vuletić. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message