Obavijesti

News

Komentari 13

Kosor: Granica ne razdvaja već se na njoj susrećemo

Kosor: Granica ne razdvaja već se na njoj susrećemo
5

Split: Jadranka Kosor i njezin kolega iz BiH Nikola Špirić otvorili su prvu sjednicu Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH. Kerum nije došao

VIDEO

Premijerka Jadranka Kosor i Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine sastali su se u ponedjeljak u splitskoj Vili Dalmacija. Zajedno su otvorili prvu sjednicu Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH. Premijerka je kazala kako je to povijesni trenutak jer će započeti suradnju kojom će pokazati da su dvije zemlje susjedi koji grade prijateljske odnose. Dodala je i da Hrvatska podupire euroatlantski put BiH.
- Kolegi Špiriću sam poklonila hrvatski prijevod pravnih stečevina EU kao simbolični znak naše podrške njihovom pristupanju NATO paktu. Želim da danas ovdje u Splitu učvrstimo gospodarsku, znanstvenu, tehnološku i kulturnu suradnju - poručila je premijerka Kosor. Dodala je i kako je Split vrlo dobro mjesto za sastanak zbog povijesnih konotacija s BiH.
- Želimo poslati jasnu poruku da moramo graditi mostove prijateljstva jer nas granica ne razdvaja već se na njoj susrećemo - istaknula je Kosor. Nikola Špirić he u svom govoru rekao kako mu je drago da su napokon realizirali planiranu sjednicu. Ustvrdio je da će na njoj riješiti mnoga važna pitanja te da će doći će i vrijeme kada će otvoreno razgovarati o o granici. Također se zahvalio Jadranki Kosor na svoj podršci koju Hrvatska pruža BiH na putu u NATO i euroatlantske integracije.
- Nadam se da ćemo dogovoriti i sljedeću zajedničku sjednicu za koju predlažem da bude u Brčkom - rekao je Špirić.
Nakon pauze bi trebali potpisati sporazum o suradnji Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH u području informacijskog društva te elektronskih komunikacija. Potpisat će i memorandum o razumijevanju na području unapređivanja trgovinske suradnje između Ministarstva gospodarstva, rada te poduzetništva Hrvatske i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Sjednicu su dogovorili u svibnju. Splitski gradonačelnik Željko Kerum  nije dočekao premijerku u Vili Dalmacija. To je umjesto njega učinila njegova zamjenica Anđelka Visković. Po završetku sjednice Kosor je rekla kako je sve završilo iznimno uspješno.
- Dotakli smo područje života i suradnje. Razgovarali smo o boljoj gospodarskoj suradnji i prometnoj infrastrukturi. Jako mi je drago što je suradnja među nama jaka. Potpisali smo i ugovor o prekograničnoj suradnji u borbi protiv kriminala - rekla je premijerka Kosor.
- Odnosi su partnerski i dobrosusjedski, ali moramo riješiti bilateralnu suradnju koja će obje zmelje približiti Europskoj uniji. Počeli smo riješavati manje probleme da bi se kasnije prebacili na veće stvari - rekao je Špirić. Sljedeća zajednička sjednica biti će u Brčkom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a