Obavijesti

News

Komentari 1108

Kosor poručila: Ako nastavite prosvjedovati, nećemo u EU

Kosor poručila: Ako nastavite prosvjedovati, nećemo u EU
4

Premijerka je kratko komentirala prosvjed i rekla kako želi da građani prepoznaju da je njena Vlada ukinula posebni porez te da nije smanjivala plaće i mirovine

VIDEO

Premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka s predstavnicima poslodavaca komentirala je jučerašnje prosvjede protiv Vlade i rekla da pregovore s Europskom unijom nećemo dovršiti ako budemo bili na cesti.

- Ako ćemo biti na cesti, nećemo ostvariti veliki strateški i povijesni cilj u godini u kojoj obilježavamo 20 godina od osamostaljenja Hrvatske. Vjerujem da većina građanki i građana Hrvatske to prepoznaje. U to sam se uvjerila jučer na sastanku s hrvatskim braniteljima - rekla je Kosor. 

Nastavila je kako Vlada unatoč zahtjevima oporbe u 2010. godini nije smanjila mirovine i plaće, nego da su plaće smanjili samo u 2009. Pobrojala je i da se ukinuo posebni porez, da se izmijenio zakon o porezu na dohodak i time omogućilo da 1,5 milijun građana ima nešto veća primanja.

- Željela bih da se to prepozna, rekla je Kosor i opet poručila prosvjednicima: Mir i stabilnost.

HUP za fleksibilniji Zakon o radu

Predstavnici HUP-a nakon sastanka s premijerkom Kosor rekli su da će se 3. ožujka ponovno sastati u Vladi kako bi čuli odgovor Vlade na njihove prijedloge i rješenja kratkoročnih i dugoročnih problema.

- Razgovarali smo o problemima o kojima HUP godinama priča i kako bi se prestalo razgovarati i konačno dali konkretni odgovori s rokovima i načinima kako da se riješe problemi. U protivnom, bojim se da ćemo imati sve više ljudi koji će ostati bez posla - rekao je Ivan Ergović, novi predsjednik HUP-a.

Založio se za fleksibilniji Zakon o radu i rekao da je nelogično da tvrtkama prihod padne 50 posto, a da sve odredbe ostaju iste. Naveo je primjer, da se radniku mora platiti velika otpremnina pri otkazu, da su poslodavci u problemima kad tog istog radnika žele ponovno zaposliti. Komentirajući prijedlog da se službenicima u državnim službama olakša davanje otkaza, rekao je da su poslodavci stekli dojam da postoje dvije države - proračunska, koja je zaštićena i država u kojoj su gospodarstvenici koji pune proračun. Podsjetio je da je u državnoj službi 3000 više zaposlenih, dok je lani istovremeno gospodarstvo izgubilo 80.000 radnih mjesta.

Kosor je razgovor s poslodavcima ocijenila konstruktivnim, izrazila zadovoljstvo što HUP podržava napore Vlade u borbi protiv korupcije.

- To je dodatna potpora u gospodarstvu, u programu oporavka i poslodavci podržavaju naše napore da završimo pregovore za ulazak u EU - rekla je Kosor i podsjetila da po ulasku u Uniju Hrvatska ima pravo na 3,5 milijardi eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1108
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu
UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske