Obavijesti

News

Komentari 51

Kralj smokvi: 10 metara visoko stablo ima u dvorištu kuće

Kralj smokvi: 10 metara visoko stablo ima u dvorištu kuće
2

Milan Zelić (84) iz Splita svake godine se penje na stabla kako bi ih orezao te im pobrao plodove. ješt je poput mačka, a susjedi i unuci zovu ga Spiderdida

VIDEO

Ispred kuće na splitskim Brdima ima tri trešnje, dvije lipe i smokvu, a na selu, u Biorinama kraj Trilja, još 20 oraha visokih čak i do 12 metara.

Svake godine Milan Zelić (84) na svako od tih stabala se popne kako bi ih orezao, a kasnije i brao plodove. Vješt je poput mačka, a susjedi i unuci zovu ga Spiderdida.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovako se Milan penje po drveću

Pokretanje videa...

00:37

- Ma nisam strašljiv. Radio sam kao dizaličar cijeli život. Visina se ne bojim, a ni vjetar mi ne smeta. Znalo se dogoditi da grana pukne, što ćete, onda se uhvatim za drugu. Nikad nisam pao – kaže vitalni umirovljenik, kojeg smo snimili kako se s lakoćom penje na desetak metara visoku smokvu u dvorištu kuće. I ne samo da je u nekoliko sekundi stigao na vrh krošnje nego se, smijući se kao dijete, zaljuljao držeći se za dvije grane. 
- E kad se nisam imao gdje ljuljati u djetinjstvu – smije se Milan, koji je poticao sina Miru (59) da mu pomogne pri orezivanju i branju, no to nije dobro završilo. Miro je pao s visine od osam metara i pošteno se natukao, a oporavak je trajao tri mjeseca. 
- Miru je odvezla Hitna, a ja sam se popeo na drvo i nastavio tamo gdje je on stao – kroz smijeh dodaje Milan, koji zna biti u krošnji i po nekoliko sati, a pritom se niti malo ne umori.
- Samo jednome momku sam priznao da je sposobniji od mene. Bilo je to u Njemačkoj, i on je bio dizaličar. Znao je hodati po grani dizalice na 100 metara visine s rukama u džepovima. E to se nikad ne bih usudio – kaže nam Milan, koji je gotovo 20 godina u mirovini. Još vozi auto i ima savršen vid, jedino malo slabije čuje. Uskoro će sa suprugom Marom (83) proslaviti 60 godina braka. Imaju četvero djece, sedam unučadi i šest praunučadi. 
- Već sam se naviknula na njegovo penjanje po stablima – kaže Mara, koja mu je i pomagala oko stabala do zadnje dvije godine, no tad je operirala kuk, pa se mora paziti. Milan se 40 godina bavio i lovom, a hodanje i planinarenje uvelike su mu pomogli u održavanju tjelesne forme. Kaže kako bi nakon lova mnogo mlađi lovci od njega popadali od umora, a on bi nastavio hodati okolo. 
- Prije desetak godina iz škole je stigla unuka Ivana, bila je osmi razred. Pohvalila se kako je najbrža u dva razreda. Izazvao sam je na utrku i pobijedio – priča Milan, koji igra balote, a pobijedio na desetak natjecanja, iako je bio najstariji natjecatelj. Na pitanje pazi li što jede i pije kaže kako jede i pije sve, ali se ne prejeda niti opija.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1