News

Komentari 2

Kraljevica dobila novu luku za javni prijevoz od 8 milijuna kn

Kraljevica dobila novu luku za javni prijevoz od 8 milijuna kn

Luka Carovo sada ima pet armirano-betonskih gatova dugačkih ukupno 282 metra, ukupne površine 1102 četvorna metra, te 110 vezova s vanjske strane i mogućnost priveza manjih plovila s unutarnje strane gatova

Novouređena i proširena luka otvorena za javni promet Carovo u Kraljevici svečano je otvorena u utorak, nakon radova vrijednih osam milijuna kuna kojima su povećani kapaciteti te luke, kvaliteta vezova i sigurnost. 

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je za projekt izgradnje komunalnih vezova u luci Carovo osiguralo 6,3 milijuna kuna, Primorsko goranska Županija oko milijun kuna, a Županijska lučka uprava Bakar-Kraljevica-Kostrena oko 700 tisuća kuna.

Butković i Čandrlić na otvorenju luke za javni promet Carovo u Kraljevici

Luka Carovo sada ima pet armirano-betonskih gatova dugačkih ukupno 282 metra, ukupne površine 1102 četvorna metra, te 110 vezova s vanjske strane i mogućnost priveza manjih plovila s unutarnje strane gatova.

Uređenjem lučkog bazena Carovo, uz povećanje broja komunalnih vezova, povećana je i razina sigurnosti za plovila i njihove vlasnike i korisnike, koji su svoja plovila ranije privezivali na improviziranim privezištima.

Dio luke projektiran je tako da se omogući pristup osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću.

Butković i Čandrlić na otvorenju luke za javni promet Carovo u Kraljevici

Na svim pasarelama postavljena je LED rasvjeta na solarno napajanje, a projektom se, uz postojeće, osiguralo dodatnih, novih 50 vezova. Radove je izvela BSK commerce.

Na prigodnoj svečanosti otvorenja bio je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je podsjetio da je u tijeku veliki investicijski ciklus u hrvatskoj prometnoj infrastrukturi vrijedan 20 milijarda kuna.

U tijeku je i investicijski ciklus u izgradnju luka, lukobrana i lučke infrastrukture, a u proračunu je za lučke projekte predviđeno ukupno oko 80 milijuna kuna. Do sada su potpisani ugovori za financiranje tih projekata iz europskih sredstava vrijedni oko 300 milijuna kuna, a do kraja godine očekuje se da će biti potpisani ugovori ukupne vrijednosti oko 700 milijuna kuna.

Ministar je najavio skoro potpisivanje ugovora za projekt u luci Baška na otoku Krku, vrijednosti oko 30 milijuna kuna, koji će se također većim dijelom, 85 posto, financirati iz bespovratnih europskih sredstava, dok će ostatak biti nacionalna sredstva.

Butković i Čandrlić na otvorenju luke za javni promet Carovo u Kraljevici

Uspjeli smo pokrenuti veliki investicijski ciklus u lučku infrastrukturu. To je važno za naše priobalje, razvoj gospodarstvo, sigurnost i turizam, rekao je. 

Butković je zahvalio svim djelatnicima lučkih kapetanija koji su i u ovoj sezoni, uz velike napore i nedostatak ljudi, odradili turističku sezonu. Pokazali smo da smo sigurna i nautička zemlja i da imamo veliki potencijal, naglasio je. 

Zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić istaknula je dobru suradnju s lokalnim jedinicama i resornim ministarstvom na ovom i sličnim projektima.

Gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić naglasio je kako se nakon ovog projekta planira uređenje plaža na Oštru. Na području Kraljevice, koja ima manji gradski proračun, sada se provode projekti vrijedni ukupno oko 250 milijuna kuna, rekao je Čandrlić. (kt)