Obavijesti

News

Komentari 161

Ukrajinci uništili rusku bazu, Rusi bombardirali tri regije - ubili dva civila, više ozlijeđenih

Ukrajinci uništili rusku bazu, Rusi bombardirali tri regije - ubili dva civila, više ozlijeđenih

Ruska invazija u Ukrajini ušla je u 206. dan. Ukrajinski vojnici otkrili su novu masovnu grobnicu, ovog puta kod grada Izjuma. Pronašli su mrtve vezanih ruku...

Pregled događaja:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.30

Zapucano na papinog izaslanika u Ukrajini, nije ozlijeđen

Papin izaslanik kardinal Konrad Krajewski napadnut je u subotu dok je predavao humanitarnu pomoć u ime pape Franje kod ukrajinskog grada Zaporižje, izvijestio je Vatican News.

Kada su završili istovarivanje pošiljke pomoći za lokalne stanovnike, na kardinala Krajewskog i njegovo okruženje zapucano je iz lakog oružja. 

Krajewski u incidentu nije ozlijeđen i nastavio je svoju misiju, po izvješću.

Poljskom kardinalu, prefektu Dikasterija za službu milosrđa, ovo je četvrti posjet Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače.

Prvo je posjetio Odesu, a zatim Zaporižje. Trebao bi posjetiti i Harkiv.

20.00

Nuklearka Zaporižja ponovno dobiva struju iz nacionalne mreže

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižja ponovno dobiva struju izravno iz nacionalne mreže nakon dvotjednog prekida u opskrbi, objavila je u subotu Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA). 

Inženjeri su popravili jedan od četiri glavna vanjska dalekovoda koji su svi bili oštećeni u sukobima, objavila je IAEA pozivajući se na inženjere na mjestu događaja.

Vanjsko napajanje strujom tijekom dvotjednog prekida odvijalo se vodovima za izvanredne situacije, ali i to je povremeno bilo prekidano zbog borbi.

Kako se ne bi koristilo pričuvne generatore, posljednji od šest reaktora nuklearke koji je još bio u funkciji prošli je vikend isključen, ali nuklearni materijal ipak i dalje treba hlađenje.

Glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi rekao je da je situacija u nuklearki i dalje nestabilna unatoč boljoj opskrbi strujom. Nuklearka zadnjih dana nije meta granatiranja, ali u blizini se i dalje vode borbe.

19.00

Češka traži posebni sud nakon otkrića masovnih grobnica u Izjumu

Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky zatražio je u subotu da se što je prije moguće uspostavi posebni međunarodni sud za suđenje ratnih zločina nakon otkrića masovnih grobnica kod ukrajinskog grada Izjuma iz kojeg su se povukle ruske snage.

"Pozivam da se brzo uspostavi posebni međunarodni sud koji će procesuirati zločin agresije", objavio je na Twitteru.

"Rusija je ostavila za sobom masovne grobnice stotina ubijenih i mučenih ljudi na području Izjuma. U 21. stoljeću takvi napadi protiv civilnog stanovništva su nezamislivi i užasni. Ne smijemo prijeći preko toga. Zauzimamo se za kažnjavanje svih ratnih zločinaca".

Češka predsjeda EU-om do kraja godine.

14:44

Rusija napala položaje ukrajinske vojske u nekoliko područja

Rusko ministarstvo obrane je u subotu objavilo da su ruske snage izvršile udare na položaje ukrajinske vojske u više regija, ponovo optuživši Kijev za granatiranje područja u neposrednoj blizini nuklearne centrale Zaporižja.

Ruska vojska je napala ciljeve na području Hersona, Mikolajiva, Harkiva i područjima Donecka, a ministarstvo tvrdi da su ukrajinske snage polučile neuspjeh u ofenzivi kod Pravdine.

Prema ruskom ministarstvu, razine radijacije u Zaporižiji su normalne. U subotu su ukrajinske snage u dva navrata granatirale to područje, dodaje ministarstvo.

Ukrajinska strana poriče takve tvrdnje, a Reuters podsjeća da se dvije strane međusobno optužuju za granatiranje područja u blizini nuklearke.

UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je u četvrtak donijela rezoluciju u kojoj traži da Rusija okonča okupaciju nuklearne centrale.

Poziva se Rusiju da "odmah prekine sve akcije protiv elektrane Zaporižja, u njoj te u svim drugim nuklearnim postrojenjima u Ukrajini", a donesen je s 26 glasova za, dva protiv i sedam suzdržanih, kazali su diplomati.

Rusija i Kina glasale su protiv, a Egipat, Južna Afrika, Senegal, Burundi, Vijetnam, Indija i Pakistan bili su suzdržani.  

13:39

'Ukrajina nastavlja tajne pregovore s Amerikom o nabavi oružja'

Dok je Ukrajina prestala javno tražiti protuzračnu obranu i borbene zrakoplove koji bi mogli promijeniti tijek rata, Kijev i Washington pregovaraju o daljnjoj vojnoj pomoći, konkretno, o tri stavke - sustavu protuzračne obrane Patriot, borbenim zrakoplovima F-16 i bespilotnim letjelicama Gray Eagle.

Paket vojne pomoći bio bi osiguran ugovorom o dugoročnom financiranju, izvijestio je Politico pozivajući se na izvore s obje strane.

Komentari 161