News

Komentari 0

Kremlj: Putin i Xi razmotrit će 'agresivnu' retoriku SAD-a i NATO-a preko video razgovora

Kremlj: Putin i Xi razmotrit će 'agresivnu' retoriku SAD-a i NATO-a preko video razgovora

Predsjednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Xi Jinping, razmotrit će napetosti u Europi i "agresivnu" retoriku SAD-a i NATO-a tijekom video razgovora u srijedu, priopćio je Kremlj

Njihov razgovor održat će u trenutku visokih napetosti u odnosima obje zemlje sa Zapadom. Peking je pod pritiskom zbog ljudskih prava, a Moskva zbog gomilanja vojnika blizu granice s Ukrajinom.

"Situacija u međunarodnim poslovima, posebice na europskom kontinentu, trenutno je vrlo, vrlo napeta i zahtijeva raspravu saveznika", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, misleći na Moskvu i Peking.

"Vidimo vrlo, vrlo agresivnu retoriku NATO-a i SAD-a, a to zahtijeva razgovor nas i Kineza."

Rusija je igradila tješnje veze s Kinom kako su se njeni odnosi sa Zapadom pogoršavali, a Putin je koristio partnerstvo kao način uravnoteženja utjecaja SAD-a dok je sklapao unosne poslove, posebice u području energetike. On i Xi dogovorili su se ove godine da će produžiti 20-godišnji ugovor o prijateljstvu i suradnji.

Peskov je rekao da će Putin i Xi imati dug razgovor s dnevnim redom koji će uključivati energetiku, trgovinu i ulaganja.

Njihova razgovor održat će se osam dana nakon videosamita Rusija-SAD na kojem je američki predsjednik Joe Biden upozorio Putina da ne napada Ukrajinu, a Putin mu je rekao da Rusija traži pravno obvezujuća sigurnosna jamstva Zapada.

Najčitaniji članci