Obavijesti

News

Komentari 69

Krijumčarili 155 tona duhana, državu oštetili za 122 mil. kuna

Krijumčarili 155 tona duhana, državu oštetili za  122 mil. kuna
3

Preprodajom ilegalno uvezenog duhana u Hrvatskoj članovi zločinačkog udruženja su sebi pribavili imovinsku korist od najmanje 6 826 000 kuna, koju su međusobno podijelili, stoji u priopćenju varaždinske policije

VIDEO

Varaždinski su policajci u suradnji s policajcima Uprave kriminalističke policije i u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su u ponedjeljak višemjesečno kriminalističko istraživanje nad sedmoricom muškaraca u dobi od 30, 22, 30, 40, 32, 28 i 41 godine s prebivalištem na području Varaždinske županije, odnosno Grada Zagreba.
 
Navedene osobe se sumnjiči da su se tijekom 2020. godine, međusobno povezali u zločinačko udruženje te su u inozemstvu kupovali i u Hrvatsku unosili, bez podvrgavanja propisanom postupku prijave, obračuna i plaćanja trošarine, veće količine prešanog duhana u listu.

Ilegalno uvezeni duhan su skladištili u Zagrebu i dalje preprodavali na području cijele Hrvatske.

Procjenjuje se da su isti u razdoblju od lipnja 2020. godine do siječnja 2021. godine, putem trgovačkih društava, koja su u tu svrhu registrirali u Hrvatskoj i inozemstvu, na stranom tržištu kupili i ilegalno u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 153 560 kilograma duhana u listu, čime su Državni proračun, na ime neplaćenih trošarina, oštetili za minimalno 122 848 000 kuna.

Preprodajom ilegalno uvezenog duhana na području Hrvatske sebi su pribavili imovinsku korist od najmanje 6 826 000 kuna, koju su međusobno podijelili, ovisno o ulogama u zločinačkom udruženju.

Otkrili trojac: Iz kamiona ukrali duhan vrijedan 7,7 milijuna kn
Otkrili trojac: Iz kamiona ukrali duhan vrijedan 7,7 milijuna kn


 
Tijekom kriminalističkog istraživanja, postupanjem policije i službenika nadležnih Carinskih uprava oduzeto je 4 796 kilograma duhana u listu. Tijekom završne akcije kriminalističkog istraživanja, po nalogu Županijskog suda u Zagrebu pretraženi su stanovi, kuće, vozila, poslovni prostori i skladišta na području Varaždinske županije te Grada Zagreba, kojima se koriste osumnjičeni.

Prilikom pretraga na području Varaždina pronađeno je i privremeno oduzeto  ukupno 11 880 kilograma prešanog duhana u listu, dok je na području Zagreba pronađeno i privremeno oduzeto još 5 000 kilograma prešanog duhana u listu.

BiH: Razbijen lanac krijumčara cigareta, uhićeno je 14 osoba
BiH: Razbijen lanac krijumčara cigareta, uhićeno je 14 osoba

Uz duhan, pretragama su pronađeni i privremeno oduzeti domaći i strani papirnati novac u ukupnom iznosu od 98 000 kn i 300 eura, dva teretna vozila-tegljača, od kojih jedno s priključnim vozilom, kojim su osumnjičeni prevozili duhan, jedno skupocjeno osobno vozilo marke BMW, veći broj mobilnih uređaja, SIM kartica,  mediji za pohranu podataka, poslovna dokumentacija, pištolj marke Browning sa streljivom, nekoliko paketića po 0.7 grama kokaina i drugo.


 
Osumnjičenici su po dovršetku dokaznih radnji, u ponedjeljak, 11. siječnja u poslijepodnevnim satima, uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Pritvorske jedinice PU zagrebačke.

Jedan od osumnjičenika koji je tijekom jučerašnjeg dana bio u bijegu, danas, 12. siječnja se sam javio policijskim službenicima, nakon čega je uhićen i nad istim se provodi kriminalističko istraživanje. Po završetku istog, također će biti predan pritvorskom nadzorniku Pritvorske jedinice PU zagrebačke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag