Obavijesti

News

Komentari 73

Inicijativa Mosta: 'Neka turisti od ovog ljeta plaćaju u eurima'

Inicijativa Mosta: 'Neka turisti od ovog ljeta plaćaju u eurima'
1

Mostovci predlažu da strani turisti već od ove turističke sezone u Hrvatskoj mogu plaćati u eurima, ali do dnevnog iznosa od 200 eura. Za to bi trebalo mijenjati zakon

VIDEO

Maro Kristić, kandidat za gradonačelnika Duborvnika, na N1 je najavio novu inicijativu Mosta. Oni predlažu da strani turisti već od ove turističke sezone u Hrvatskoj mogu plaćati u eurima, ali do dnevnog iznosa od 200 eura. Ova mjera, kaže Kristić, treba obuhvatiti cijelu Hrvatsku.



- Ključna riječ ovdje je 'ograničena' mogućnost plaćanja u eurima, da se ne bi mislilo da je riječ o eurizaciji - rekao je Kristić i dodao da bi se trebao promijeniti Zakon o deviznom poslovanju te treba provesti kvalitetnu raspravu s Ministarstvom financija i s Hrvatkom narodnom bankom.

Ministar Cappelli: 'Zna se što se može, a što ne'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministri financija Zdravko Marić te turizma Gari Cappelli komentirali su u četvrtak prije sjednice Vlade prijedlog Mostovog zastupnika i kandidata za dubrovačkog gradonačelnika Mare Kristića da se uvede već od ove turističke sezone mogućnost plaćanja u eurima do dnevnog iznosa od 200 eura.  
Marić je poručio kako ga nitko ništa nije pitao.

- Nemam komentara. Nitko me ništa nije pitao, informirao ni najavio. Postoje zakoni, prije svega Zakon o HNB-u i Zakon o deviznom plaćanju- poručio je Marić.

Cappeli je kratko rekao da se zna što se može plaćati u eurima.

- Nemam tu što komentirati, zna se što se može plaćati eurima, a što ne. Turizam je izvozna grana, 90 posto plaćanja je devizno pa svejedno idu devizna plaćanja izvana prema bukingu. Što će dalje biti, vidjet ćemo-  rekao je Cappelli.

Naime, Kristić je u četvrtak u Hrvatskom saboru iznio prijedlog plaćanja u eurima u ograničenom obimu, odnosno za vrijeme turističke sezone. Istaknuo je kako brojni turisti zbog gužvi, kratkog boravka i specifičnosti putovanja poput gostiju s kruzera, nemaju vremena čekati ispred mjenjačnica.

- Zbog toga tijekom turističke sezone mnogi gosti odustaju od konzumacije i kupnje suvenira, čime se gube milijuni eura. Uvođenje te mjere traži izmjene članka 15. Zakona o deviznom poslovanju i izmjenu propisa u nadležnosti Hrvatske narodne banke. Uvođenje plaćanja eurima tijekom sezone utjecalo bi na povećanje prihoda i konkurentnosti u turističkom i ugostiteljskom sektoru- rekao je Kristić. 

Vrdoljak: To je populistička ideja

Šef HNS-a Ivan Vrdoljak u četvrtak je u Hrvatskom saboru posprdno komentirao Mostov prijedlog da se uvede plaćanje eurima za vrijeme turističke sezone. Poručio je kako je to populistička ideja oko koje se nisu dogovorili niti sa svojim partnerom HDZ- om niti Hrvatskom narodnom bankom. 

- Meni je jutros palo na pamet da pokrenem inicijativu za mir u svijetu, samo nisam razgovarao sa Trumpom i Putinom, kao što Most nije razgovarao s HNB- om niti sa svojim koalicijskim partnerima. Trebali bi se prvo malo uozbiljiti, a onda s ovakvim populističkim stvarima izaći u javnost. Nije vrijeme za bacanje balona i to trebaju prvo uskladiti iza zatvorenih vrata jer valjda tako trebaju funkcionirati- poručio je Vrdoljak. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje