Obavijesti

News

Komentari 20

Kritike stanja u državi često se tumače kao kritiziranje Vlade

Kritike stanja u državi često se tumače kao kritiziranje Vlade
1

Odbacila je da razmiricama s Vladom želi ojačati svoju političku poziciju, a odbacila je i nagađanja da ima ambicije postati premijerka. Istaknula je da radi u skladu sa svojim predizbornim programom

VIDEO

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović rekla je u utorak, komentirajući za Hrvatski radio svoj odnos s Vladom, da se ponekad u javnosti kritika stanja u državi tumači kao kritika trenutnoj Vladi, ali, rekla je, to nije tako, već se radi o sagledavanju stanja i pozivu na suradnju.

- Žalim zbog bilo kakvih teških riječi, mislim da jednostavno komunikacija ne smije biti takva i da moramo svi zadržati ono što treba biti temelj razvoja našeg društva, a to je međusobno poštovanje, uvažavanje i međusobnu suradnju, sinergiju i u konačnici postizanje konsenzusa - kazala je Grabar Kitarović u emisiji "S predsjednicom izvan protokola" Hrvatskog radija. 

Napomenula je da se ponekad u javnosti kritika stanja u državi tumači kao kritika trenutnoj Vladi ali da to nije tako.

- Dijelom jesu poruke Vladi, idemo raditi zajedno,  ubrzati posao, ubrzati proces donošenja odluka, ali je to zapravo sagledavanje trenutnog stanja - kazala je.

Odbacila je da razmiricama s Vladom želi ojačati svoju političku poziciju, a odbacila je i nagađanja da ima ambicije postati premijerka. Istaknula je da radi u skladu sa svojim predizbornim programom, ukazuje na probleme i brine o stabilnosti državnih institucija i ne razmišlja o sljedećoj kandidaturi za predsjednicu. 

- Moja dužnost nije brinuti o sljedećim izborima, nego o sljedećim generacijama - naglasila je. 

Na kritike mjera demografske politike koje je predstavila u ponedjeljak kazala je da neće ulaziti u njihove razloge ali da možda nisu svi imali dovoljno vremena da ih pročitaju.

- Program nije prepisan ni od koga. Proučila sam sve dosadašnje demografske strategije, ali sam se prije svega oslanjala na praksu modernih država, stručnu literaturu i stručne preoporuke i više od svega na razgovore s ljudima na terenu - istaknula je predsjednica, dodavši da je zadovoljna reakcijom demografa i da su oni spoznali sukus mjera. Kritika je pozitivna i ne treba je se bojati, kazala je.

Rekla je da je Vlada napravila određene pomake ali da oni nisu dovoljni.

- Izgubili smo nažalost tri godine, što zbog mijenjanja vlada, što zbog činjenice da nemamo razvoju strategiju. Nakon ulaska u EU i NATO  neću reći da smo se pogubili, ali nismo na vrijeme pripremali postpristupnu strategiju - rekla je predsjednica apostrofirajući nedovoljnu iskorištenost EU fondova i nedovoljno poboljšanje investicijske klime.

Izrazila je nadu da će se u skladu s najavama reforme provesti u ovoj godini  i istaknula da će Vladi u tome pružiti apsolutnu potporu. Pritom naglašava da u Vladi vidi partnera, ali da partnere vidi i u ostalim dijelovima društva, oporbi, stručnjacima, akademskoj zajednici, poslovnoj zajednici i svim državljanima Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21