News

Komentari 18

Kriva je ova spravica: Tragali satima, a da to nije ni trebalo

Kriva je ova spravica: Tragali satima, a da to nije ni trebalo

Akcija spašavanja je trajala 12 sati, sudjelovali je ekipa HGSS-a iz Makarske i Splita, a uključio se i HAKOM. A radilo se tek o ljudskom nemaru...

HGSS Makarska objavio je na svom Facebook profilu da su jučer pokrenuli opsežnu potragu koja je trajala 12 sati i u kojoj su sudjelovali spašavatelji iz Makarske i Splita, a uključio se i HAKOM da bi se na kraju pokazalo da se radilo o ljudskom nemaru i da potraga uopće nije bila potrebna. 

Facebook status HGSS-a stanice Makarska prenosimo u cijelosti: 

Lažni ili neopravdani pozivi u pomoć, nekoga mogu stajati života, trošiti vrijeme i ljudske resurse. Dok jedni to shvaćaju kao igru i zabavu, mi u HGSS-u svaki poziv u pomoć shvaćamo jako ozbiljno i pristupamo profesionalno i temeljito. Kada spravica poput ove na slici, dođe u krive ruke, na noge digne nekoliko službi poput Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru, Centar 112, Kontrolu zračne plovidbe, policiju i Hrvatsku gorsku službu spašavanja.

Naime, HGSS Stanica Makarska zaprima poziv od centra 112 kako se na predjelu iznad Kotišine u Makarskoj, odašilja signal poziva u pomoć, SOS. U jutarnjim satima prva ekipa koju čine pripadnici Stanice Makarska, izlazi na teren. Nakon izvida dronom, dio članova kreće u potragu po planinarskim stazama. U popodnevnim satima, pridružuje se i tim spašavatelja iz Stanice Split. Kako se radi o uređaju koji emitira radio valove, u pomoć je pozvana i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, HAKOM. Uz njihovu pomoć, uređaj je brzo lociran, te se ustanovilo kako se radi u ljudskom nemaru. Nakon skoro 12 sati, potraga je završila.

Zahvaljujemo se svim sudionicima potrage.