Obavijesti

News

Komentari 131

Krivi kineski čučavci? Virus se prenosi i probavnim sustavom

Krivi kineski čučavci? Virus se prenosi i probavnim sustavom

Stručnjaci iz bolnice Renminbi sveučilišta Wuhan i instituta za virologiju u tom gradu objavili su svoje otkriće nakon što su proučili uzorke stolice i rektalne brisove pacijenata...

VIDEO

Novi soj koronavirusa u Kini mogao bi se širiti s jedne na drugu osobu probavnim sustavom, prenijela je u nedjelju kineska novinska agencija Xinhua pozivajući se na kineske medicinske izvore. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Stručnjaci iz bolnice Renminbi sveučilišta Wuhan i instituta za virologiju u tom gradu objavili su svoje otkriće nakon što su proučili uzorke stolice i rektalne brisove pacijenta, prenijela je agencija. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:12

Prema Xinhui mnogi pacijenti zaraženi koronavorusom patili su samo od proljeva, a ne od klasičnih simptoma poput vrućice.

Proljevi čine fekalno-oralni put prijenosa virusa vjerojatnijim posebno ako ne postoji odgovarajuća sanitarna infrastruktura i uvriježene higijenske navike poput temeljitog pranja ruku.

U nekim dijelovima Kine uobičajeni su javni čučavci.

Koronavirus u zamahu: 'Puno je ozbiljnije nego što se mislilo'
Koronavirus u zamahu: 'Puno je ozbiljnije nego što se mislilo'

Zatvoren devetomilijunski grad

Kineske vlasti u nedjelju su objavile da se u karantenu stavljaju devetmilijunski grad Wenzhou, prvi izvan pokrajine Hubei u kojoj je počela epidemija koronavirusa. 

Mjere uključuju zatvaranje prometnica i ograničenja kretanja stanovnika grada.  Svaka dva dana iz kuće će smjeti izaći samo jedan član obitelji kako bi nabavio potrepštine. 

U pokrajini Hubei u karanteni je 14 gradova.

Zrakoplov s evakuiranim Europljanima na putu za Francusku

Zrakoplov s Europljanima evakuiranima iz Kine, središta epidemije koronavirusom, na putu je za Francusku, potvrdili su za francusku novinsku agenciju Afp izvori u departmanu Bouches-du-Rhône na jugu zemlje koji nisu željeli otkriti gdje će zrakoplov sletjeti.

Radi se o drugom zrakoplovu s evakuiranim Europljanima nakon prvog koji je u petak dovezao francuske državljane.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova u subotu je priopćilo da je s Francuskom dogovorilo evakuaciju četvero hrvatskih državljana iz Wuhana, grada u kojemu je započela epidemija, i koji trebaju u Europu stići tijekom prijepodneva. U priopćenju je pisalo da će putnici prije povratka u Hrvatsku biti prvo u karanteni u Francuskoj dva tjedna.

Francuska agencija u vijesti ne navodi jesu li među putnicima zrakoplova i hrvatski državljani.

Beroš: 'Zasad nema straha od epidemije koronavirusa u RH!'
Beroš: 'Zasad nema straha od epidemije koronavirusa u RH!'

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab u nedjelju ujutro kazao je za Sky News da se francuskim zrakoplovom iz Kine, koji bi trebao kasnije tijekom dana sletjeti, vraća i 11 britanskih državljana, prenijela je britanska novinska agencija Reuters.

Prema diplomatskim izvorima u Bruxellesu zrakoplov s francuskim i drugim europskim državljanima nakon slijetanja u Francusku u vojnu bazu Istres u Bouches-du-Rhôneu, gdje će iskrcati dio putnika, nastavlja za Belgiju.

Prema novinskoj agenciji Belgi zrakoplov, koji je poletio u noći na nedjelju, slijeće potom na vojni aerodrom Melsbroek pokraj Bruxellesa gdje će se iskrcati devet Belgijaca, 11 Danaca, 23 Nizozemca, pet Čeha i dva Slovaka. Te će putnike potom preuzeti njihove države.

Putnici koji su dovezeni prvim zrakoplovom u petak, a uglavnom se radilo o Francuzima, smješteni su u odmaralište u blizini Marseillea. Dvoje putnika sa simptomima zaraze  hospitalizirano je, no testovi nisu potvrdili da se radi o koronavirusu, prenio je Afp.

Epidemija koronavirusa odnijela je više od 300 života, a gotovo sve žrtve su preminule u Kini.

U nedjelju je preminula prva osoba izvan Kine - na Filipinima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca