Obavijesti

News

Komentari 174

Kriza se ne smiruje: Agrokoru hitno treba 400 milijuna eura

Kriza se ne smiruje: Agrokoru hitno treba 400 milijuna eura
1

Za srijedu je najavljen sastanak ministra poljoprivrede Tomislava Tolušiča i Ante Ramljaka. Martina Dalić tvrdi da idući korak ni u kojem slučaju nije stečaj Agrokora

VIDEO

Čini se kako se kriza u Agrokoru ne smiruje. Agencija Standard&Poor's opet je snizila kreditni rejting Agrokora jer nije platio kupon na svoju 300 milijuna eura vrijednu obveznicu koja dospijeva 2019. godine.

Kako piše SEEbiz, Agrokor to ne može platiti ni u idućih mjesec dana, a vjerojatno ni u idućih 12 mjeseci.   Prema mišljenju stručnjaka, Agrokoru je u ovom trenutku potrebna financijska injekcija od barem 400 milijuna eura. U javnosti se pojavila i informacija kako Coca-Cola ne želi Agrokoru isporučivati svoju robu bez avansnog plaćanja.

Za srijedu je najavljen izvanredni sastanak ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i izvanrednog upravitelja Agrokora Ante Ramljaka.

Stanje u Agrokoru je kometirao i premijer Andrej Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U kontaktu smo s gospodinom Ramljakom i vodimo računa da proces bude održiv i da se restrukturiranje provede na vrijeme. Sva bitna pitanja regulirana su zakonom, a što se tiče svježe likvidnosti i povjerenja kreditora, siguran sam da će se ona nastaviti. Znamo kojim smjerom idemo i na koji način možemo poslati poruku povjerenja - kazao je premijer.

Dalić: Idući korak ni u kojem slučaju nije stečaj

Stanje u Agrokoru za RTL Danas komentirala je i ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

- Snižavanje agencije Moody's ustvari potvrđuje ono što smo vidjeli 10. travnja, a to je da je uprava predvođena Ivicom Todorićem dovela Agrokor do stečaja. To još jednom potvrđuje da sve optužbe na račun Vlade kako štiti Todorića i njegovu obitelj nisu točne. Upravo suprotno - Ivica Todorić je doveo Agrokor do stečaja, a izvanredna uprava radi na stabiliziranju hrvatskog gospodarstva i zaštiti njegove stabilnosti koje bi stečajem Agrokora i njegove 73 kompanije ostavilo više od 30.000 ljudi u Hrvatskoj bez posla i ugrozilo više od 150.000 radnih mjesta kod dobavljača - kazala je Dalić.

Napomenula je da idući korak ni u kojem slučaju nije stečaj Agrokora.  

- Ono što je agencija objavila je na njihovoj proceduri opisivanje i prihvaćanje činjenice koja se dogodila za vrijeme uprave Todorića i njegovog zahtjeva za pokretanjem izvanredne uprave. Sukladno ustavnom određenju da je vlasništvo neotuđivo, Todorić je još uvijek vlasnik, no izvanredni povjerenik je preuzeo sve funkcije vlasništva, uključujući Skupštinu, Upravu, i on ni na koji način ne može ostvarivati nijednu funkciju u vlasništvu - kazala je Dalić. 

Kazala je kako izvanredna uprava pregovara sa različitim kreditorima, bankama, fondovima i drugim zainteresiranim tijelima za posuđivanje 400 milijuna eura.

- Vjerujem da će to uskoro dati rezultate i omogućiti sredstva za normalizaciju poslovanja i isplatu dugova - kazala je Dalić.

Ponovila je kako cijeli proces izvanredne uprave neće pasti na trošak poreznih obveznika.

- To nije ni formalno moguće, a cilj Vlade je nastaviti s politikom koja će dalje snižavati deficit - rekla je potpredsjednica Vlade. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a