Obavijesti

News

Komentari 12

'Kriza u Agrokoru ugrožava na tisuće radnih mjesta i u BiH'

'Kriza u Agrokoru ugrožava na tisuće radnih  mjesta i u BiH'
1

U informaciji je navedeno kako tvrtke-kćeri "Agrokora" u BiH zapošljavaju 5200 radnika te imaju godišnji obrt od 500 milijuna eura, a posluju s više od 1300 dobavljača

VIDEO

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine dostavilo je zastupnicima u Zastupničkom domu parlamenta BiH informaciju o mogućim utjecajima krize u "Agrokoru" na bosanskohercegovačke tvrtke i ukupno gospodarstvo u BiH, upozoravajući kako su potencijalno ugrožene tisuće radnih mjesta i dovedeni u pitanje prihodi koji se mjere desecima milijuna eura.

Informacija je na raniji zahtjev zastupnika Vijeću ministara BiH uvrštena u dnevni red sjednice Zastupničkog doma, koja je započela u srijedu, a po okončanju rasprave očekuju se smjernice parlametaraca izvršnoj vlasti mjerama koje treba poduzeti.

U informaciji je navedeno kako tvrtke-kćeri "Agrokora" u BiH zapošljavaju 5200 radnika te imaju godišnji obrt od 500 milijuna eura, a posluju s više od 1300 dobavljača.

Najznačajniju kariku u tom lancu čini "Konzum BiH" s 4600 zaposlenih i lancem od 250 prodajnih objekata koji imaju "dominantnu ulogu" na bosanskohercegovačkom tržištu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Više od 80 posto poslovanja i prometa "Agrokorove" tvrtke, kako se navodi u informaciji, ostvaruju na teritoriju Federacije BiH, a s 31. ožujkom dugovanja dobavljačima koje su oni prijavili iznosila su 131 milijun konvertibilnih maraka (67 milijuna eura), od čega se 74 milijuna KM (37,8 milijuna eura) odnosi na dugove kojma je već dospio rok za naplatu.

U informaciji stoji kako su aktivnosti vlade Federacije BiH u postojećim kriznim okolnostima usmjerene na postizanje dogovora "Agrokorovih" tvrtki u BiH i njihovih dobavljača, kojim bi se omogućio nastavak dosadašnje poslovne suradnje, ali i na donošenje posebnih zakona (lex specialis) koji bi vladi omogućili izravnu intervenciju ukoliko dogovora ne bude, a kriza eskalira. 

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na stajalištu je kako se ključni potezi sada očekuju od hrvatske vlade i najvažnijih kreditora o čijim odlukama i mjerama ovisi sudbina tog koncerna.

Ne stabilizira li se stanje to će imati "izrazito negativni utjecaj" na tvrtke u BiH, doći će u pitanje očuvanje radnih mjesta a slijedit će i lančana reakcija koja će ugroziti poslovanje povezanih pravnih osoba, dobavljača i kooperanata, što će imati izravni utjecaj i na stanje financijskog sektora u BiH, navodi se u dokumentu.

U informaciji je sugerirana potreba pojačanog financijskog nadzora pad poslovanjem "Agrokorovih" tvrtki u BiH kao i donošenje mjera kojima će se spriječiti davanje jamstava te njihovo kreditno i financijsko zaduživanje radi sanacije dugova središnjice u Zagrebu.

Ovisno o razvoju događaja, stoji u informaciji, Vijeće ministara BiH ili vlade entiteta trebale bi razmotriti mogućnost postavljanja posebnog povjerenika koji bi koordinirao aktivnosti s vlastima Hrvatske te pratio financijske transakcije i robne tokove "Agrokorovih" tvrtki u BiH.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a