Obavijesti

News

Komentari 125

Kronologija slučaja Banožić: Donosimo za što je ministar dobio kaznu od 7000 kuna

Kronologija slučaja Banožić: Donosimo za što je ministar dobio kaznu od 7000 kuna
5

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je jednoglasnu odluku nakon kratkog raspravljanja o dokazima i očitovanjima

VIDEO

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa potvrdilo je u petak ono što mediji pišu već mjesecima: ministar Mario Banožić sam je sebi dodijelio prostrani državni stan u centru Zagreba. Time je povrijedio zakon i odrezana mu je kazna od 7000 kuna.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI: Za što je Banožić kažnjen

Pokretanje videa...

Video vijesti 20.05.2022. VIDEO

Predsjednica povjerenstva, Nataša Novaković, prvo je iznijela dio opsežnog Banožićeva očitovanja, koje je sastavio na osam stranica, zatim obrazložila detalje postupka i naposljetku predložila novčanu sankciju, s kojom su se složili ostali članovi povjerenstva.

- Ja bih predložila da Povjerenstvo utvrdi povredu i da donese odluku da je dužnosnik povrijedio članak 7. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, odnosno da je zloporabio posebna prava i dužnosti, a u kontekstu donošenja odluka o tri stana koja su dana na korištenje dužnosnicima i odluke o korištenju stana za samog sebe predložila bih sankciju od 7000 kuna - rekla je Novaković.

Ukratko, Banožić je prvo, dok je bio ministar državne imovine, donio odluku da sam sebi dodijeli stan od 33 kvadrata u Ilici. Zatim je donio novu odluku, o dodjeli tri stana za dužnosnike, a među njima je bio i ovaj u Gundulićevoj od 92 kvadrata, koji je dodijelio sebi. Banožićeva obrana počivala je na činjenici da je on dužnosnik prve kategorije, što znači da ima pravo na 60 kvadrata za sebe i eventualnih dodatnih 10 kvadrata za svakog člana obitelji koji s njim boravi.

Banožić je nedvojbeno sam sebi dodijelio stan, na uređivanje se potrošilo preko 360 tisuća kuna
Banožić je nedvojbeno sam sebi dodijelio stan, na uređivanje se potrošilo preko 360 tisuća kuna

Međutim, stan u Gundulićevoj nije bio jedini na raspolaganju. Odluka koju je Banožić donio, o stavljanju tri stana na raspolaganje dužnosnicima, uključivala je još dva stana, od 52 i 74 kvadrata. Banožić je mogao koristiti i ovaj manji, od sedamdesetak kvadrata, ali nije to učinio. Pravdao se da je uzeo veći jer mu povremeno dolazi obitelj iz Vinkovaca te je ovaj stan jedini odgovarao kriterijima.

- Povjerenstvo je nedvojbeno utvrdilo da postoje dvije odluke, jedna je da postoji stan da bi ga koristili dužnosnici, i odluka da će jedan stan pripasti ministru Banožiću. Odluke je on sam potpisao. Odlukama nije prethodila odluka nikakvog povjerenstva koje bi odlučivalo koji stan bi išao kome - dodala je Novaković.

Nakon kratkog vijećanja članovi povjerenstva donijeli su jednoglasnu odluku o kazni.

Najveći Banožićev uspjeh je državni stan koji je sam sebi dodijelio. Sad će biti kažnjen...
Najveći Banožićev uspjeh je državni stan koji je sam sebi dodijelio. Sad će biti kažnjen...

Ovaj postupak pokrenut je još 4. ožujka, a u dokumentaciji koju je objavilo povjerenstvo detaljno je opisano kako je Banožić sam donio odluku o dodjeli stana u Gundulićevoj, kao i da je osobno odlučio da se stan prenamijeni kako bi ga on mogao koristiti. Tom prilikom objavili su i precizne troškove uređenja stana, koji prelaze 360.000 kuna.

Time su izravno demantirali tvrdnje MORH-a, koji je, neposredno nakon otkrića o dodjeli stana, objavio priopćenje u kojem se govori kako "nije točna informacija da je ministar obrane Mario Banožić sam sebi dodijelio stan od 92 m2 u samom srcu Zagreba da na posao može ići pješice".

MORH je, podsjetimo, prvo objavio da je Banožić imao pravo na stan veće kvadrature jer ima troje djece. Međutim, Banožićeva žena i djeca nemaju niti su ikad imali prebivalište ili boravište u Zagrebu, objavilo je povjerenstvo. Naknadno su se iz MORH-a, pokušavajući objasniti ovu dodjelu, pozivali na uredbu koja je bila stavljena izvan snage, a kojom je propisano da Banožić kao dužnosnik prve skupine koji živi sam ima pravo na stan veći od 60 kvadrata. U slučaju da mu bračni drug i djeca žive u istome mjestu u kojem obavlja dužnost, odnosno u Zagrebu, imao bi pravo na dodavanje do 10 kvadrata za svakog od njih.

Imamo dokument koji Banožić nije želio da vidite: Pogodovao je ljudima koji su dužni milijune
Imamo dokument koji Banožić nije želio da vidite: Pogodovao je ljudima koji su dužni milijune

Kronološki, a što je vidljivo iz dokumentacije koju je u ožujku objavilo povjerenstvo, Banožić je na početku obavljanja dužnosti ministra državne imovine na raspolaganju imao službeni stan od 33 kvadrata u Ilici. Državne nekretnine, državna tvrtka koju je tad vodila Banožiću podređena Renata Sabo, u srpnju 2019. obavještava njegovo ministarstvo da će uskoro moći ponuditi i veliki stan u roh-bau stanju u Gundulićevoj, koji bi trebalo pretvoriti u funkcionalni državni stan. Brzinski je uređen novcem državne tvrtke i 6. rujna donosi se odluka o korištenju tog stana. Potpisao ju je Banožić.

Također, dokumentacija povjerenstva demantira i ranije navode Državnih nekretnina u kojima su tvrdili da se na uređenje stana potrošilo oko 117.000 kuna. Ukupni je trošak mnogo veći.

Imamo dokument! Banožić nije u pravu, Marić je naredio: Sve prazne nekretnine pečatite!
Imamo dokument! Banožić nije u pravu, Marić je naredio: Sve prazne nekretnine pečatite!

U uređivanju stana potrošena je 165.781 kuna na građevinske radove, 180.647 kuna za opremu i sitni inventar te oko 14.000 kuna za održavanje, stoji u odluci povjerenstva. Ukupno, malo više od 360.000 kuna. Ovaj iznos značajno je viši od onog od oko 200.000 kuna, koji je inicijalno objavio Nacional. Viši je i od broja koji su ponudile Državne nekretnine. Naime, nakon saznanja o uređenju stana, u studenom prošle godine poslali smo Državnim nekretninama detaljne upite, uključujući one jesu li na kuhinju potrošili 54.000 kuna, je li na zavjese potrošeno više od 7000 kuna te je li za ostali namještaj potrošeno više od 70.000 kuna. Tad nismo dobili izravne odgovore, ali napisali su nam da su u stan 2019. godine uložili 170 eura po kvadratu. Nisu opisali odnosi li se to samo na građevinske radove. Preračunato, po njima je u stan uloženo oko 117.000 kuna.

Milanović o aferi koju su otkrila 24sata: To je kriminal! Što on radi u Vladi? Što čeka DORH?
Milanović o aferi koju su otkrila 24sata: To je kriminal! Što on radi u Vladi? Što čeka DORH?

Zviždačica Maja Đerek, koja je bila direktorica u Državnim nekretninama, već mjesecima upozorava na ovu dodjelu. U intervjuu za 24sata iz siječnja ove godine opisala je kako se uređivao stan u Gundulićevoj.

- Postoji standard čime se stan mora opremiti. Ali kolegice su mi svjedočile da su morale kupovati i neke sitnice, poput pegle, usisavača, jastučića ili ukrasnih slika za taj stan u kojem je ministar. To sigurno nije standard kod službenih stanova - rekla nam je tad Đerek.

Zapanjujuća je količina afera koje je Banožić uspio nagomilati
Zapanjujuća je količina afera koje je Banožić uspio nagomilati

Ovo je samo jedna u nizu afera aktualnog ministra obrane. Ostale uključuju pogodovanje obitelji Rodić intervencijom da se otpečate državni prostori koje je zapečatila Maja Đerek zbog neplaćanja zakupa, davanje skupog ratnog broda svećenstvu za prijevoz s Hvara, korištenje vojnih aviona kao taksija za prijevoz s mora do Zagreba... Banožić se u međuvremenu oglasio o ovoj odluci povjerenstva, poručivši da ima pravo na službeni stan koji je trosoban ili površinom veći od 60 kvadrata. Dodao je da će o ovoj odluci zatražiti sudsku zaštitu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 125
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa