Obavijesti

News

Komentari 17

Kruno je prekinuo bolovanje i radi: Dijalizu prima - u vlaku

Kruno je prekinuo bolovanje i radi: Dijalizu prima - u vlaku
1

Krunoslav Lovreković (40) iz Križevaca je pratilac vagona i vodi brigu o putnicima. Radi i noće smjene na međunarodnim linijama. Bubrezi su mu otkazali prije šest godina pa i u vlaku prima dijalizu

VIDEO

Krunoslav Lovreković (40) radi kao pratilac vagona i svaki dan prima dijalizu u vlaku. 

- Do zatajenja bubrega došlo je prije šest godina. Ja sam pratilac VL i BC vagona te radim na dopremi i otpremi putnika. Putujem za München i Zürich. Imam ture. Pospremam vagone prije puta, preuzimam vagone za put, putnike smještam na njihovim rezervacijama, pazim na urednost, čistoću. Ujutro, pola sata prije njihovih stanica, budim ih, kuham im kavu i onda ih otpremljujem. Bolest mi ne otežava posao. Uskladio sam si davanje terapija. Kada putnici spavaju, dajem si terapije. Moram paziti na redovne izmjene i na ishranu i ne smijem dizati težak teret - kaže Krunoslav koji živi u Križevcima sa ženom Valentinom i dvoje djece stare 14 i 18 godina. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Krunoslav, djelatnik HŽ-a, je na ovoj peritonejskoj dijalizi godinu i pol. Prvo ju je počeo raditi kod kuće, ali je vrlo brzo prekinuo bolovanje i nastavio sve na radnom mjestu u vlaku.

Izazov za liječnike

- Kad nečija bubrežna bolest dođe u fazu da oba bubrega zataje, pacijentima nudimo mogućnost za klasičnu hemodijalizu ili peritonejsku dijalizu koja se ne mora obavljati u bolničkim uvjetima. Ako nema zapreka, pacijent može po vlastitoj volji odabrati. Krunoslav Lovreković bio je odmah zainteresiran za peritonejsku dijalizu, a nama liječnicima predstavljao je poseban izazov jer je pratitelj vlaka na međunarodnim linijama – kaže dr. Igor Žabić iz Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici, liječnik Krunoslava Lovrekovića.

Dr. Žabić kaže da su se prvi put susreli s pacijentom koji radi na terenu, uključujući i noćne smjene, a k tomu svu medicinsku opremu mora stalno unositi u druge države. Krunoslav je tako postao i ostao jedini u Hrvatskoj koji dijalizu obavlja u takvim uvjetima.

- On je lav. Aktivan, discipliniran, surađuje s liječnicima i pacijent je za poželjeti. Svima bi mogao biti primjer kakav pacijent treba biti. Čim je čuo za peritonejsku dijalizu, bio je iznimno zainteresiran i spreman preuzeti odgovornost. Prvo je sve počeo u kućnim uvjetima no brzo je prekinuo bolovanje i od tada ga više nije ni koristio. Krunoslav je primjer da se sve može kad se hoće – priča dr. Žabić te dodaje kako se nada da će se i drugi pacijenti, ali i poslodavci, odlučiti na slično.

Peritonejska dijaliza obavlja se četiri puta dnevno po 30 minuta, a iznimno je važno imati higijenske uvjete i mir u tim trenucima. Stoga dr. Žabić ističe golemu važnost susretljivosti HŽ-a, poslodavca koji je Krunoslavu osigurao u vlaku posebnu prostoriju za dijalizu. U toj prostoriji prekrivena je ventilacija da se zrak ne bi onečistio, Krunoslavu su na raspolaganju dezinfekcijska sredstva, a u vlaku ima i malo spremište za medicinsku opremu.
A da je ova fascinantna priča odličan motiv za druge poslodavce i pacijente smatra i prof.dr. Mladen Knotek, pročelnik Zavoda za nefrologiju u Kliničkoj bolnici Merkur. Krunoslava Lovrekovića je upoznao kad je došao na listu za transplantaciju bubrega. Kad Krunoslav dobije bubreg transplantacija će se obaviti na KB Merkur, a prof.dr. Knotek vjeruje da će se ovaj hrabri pacijent ponovno vratiti na posao, ovoga puta s transplantiranim bubregom.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović