Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Krvava igra: Dječak je zapalio metak, geler mu probio trbuh

Dječak (13) je barut usuo u čahuru od metka koji je vjerojatno našao blizu kuće kod Zadra. Zapalio je fitilj koji je munjevito planuo. Liječnici su mu jedva spasili život

Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
82 komentara

Josip B. (13) iz Raštevića kraj Zadra igrao se u četvrtak petardama i mecima u obiteljskoj kući. Izvadio je barut iz petarde i usuo ga u čahuru metka iz puške M-48 ili AK-47 'kalašnjikova'.

Pretpostavlja se da je dječak metak zaostao iz rata pronašao blizu kuće. Na metak je dodao improvizirani fitilj te ga zapalio. No brzogoreći fitilj planuo je munjevito. Kao da je zapalio sam barut. Metak je eksplodirao, a krhotine su pogodile Josipa. Jedan geler pogodio je 13-godišnjaka u trbuh, probivši mu želudac. Druga dva ranila su mu desnu natkoljenicu. Ozljede su bile teške i opasne za život.

S dječakom je u kući navodno bio mlađi brat Jure, no ozlijeđeni dječak to nije htio priznati ni liječnicima ni policiji. Roditelji su bili negdje oko kuće. Majka je, čuvši detonaciju, dojurila u kuću, zgrabila ranjenog sina i odvezla ga automobilom liječniku u Zadar. Operirali su ga odmah, u četvrtak navečer. Brza reakcija liječnika spasila mu je život, a Josip se trenutačno oporavlja na Odjelu pedijatrije zadarske Opće bolnice.

Iako je stabilno, ozljede trbuha uvijek su jako opasne. Dobro je raspoložen mada je pomalo uplašen, pogotovo nakon što je doznao da mu je otac u policiji, kaže liječnik

- U popodnevnim satima 2. siječnja primili smo 13-godišnjaka s više ustrjelnih rana na desnoj natkoljenici i u trbuhu. Odmah su ga operirali na dječjoj kirurgiji te su mu sanirali ozljede trbušnih organa i one na tijelu - rekao nam je dr. Robert Karlo.

Doktor dodaje kako je ranjeni Josip, kad je došao u bolnicu, bio pri svijesti. Iz bolnice ističu kako je dječak stabilno te da nije bilo komplikacija nakon operacije.

- Brinemo se o njegovu zdravstvenom stanju prema protokolu liječenja te je dobio i antibiotik. Iako je stabilno, ozljede trbuha uvijek su jako opasne. Dobro je raspoložen mada je pomalo uplašen, pogotovo nakon što je doznao da mu je otac u policiji - kazao nam je dr. Karlo.

Josipov otac bio je na ispitivanju u policiji, ali samo obavijesnog tipa, bez sumnji na kazneno djelo ili prekršaj. Obitelj se iz Zadra u Raštević doselila prije dvije godine.

- Želim malome da se što prije oporavi. Obiteljska im je situacija teška. Otac je hrvatski branitelj i ratni invalid koji je bio zatočen u Vukovaru tijekom rata. Mislim da su i otac i majka dvaju dječaka nezaposleni - kazao je jedan od susjeda.

Liječnici: Najopasnije su petarde kućne izrade

Na zadarskom području od petardi u vrijeme blagdana dosad nije bilo teško stradalih. Sredinom prosinca lakše je ozlijeđena 14-godišnja djevojčica kojoj je petardu na noge bacio 16-godišnjak u kampusu dr. Franje Tuđmana u Zadru, u kojem je više srednjih škola te fakultetskih odjela. Djevojčica je, nasreću, lakše opečena.

- Najopasnije su petarde kućne izrade. Prijašnjih godina su ih više koristili, pa smo se ponadali da se prestalo s tim. Ovaj slučaj nam je prvi ovih blagdana. Svako teže ranjavanje koje smo dosad imali prouzročila je naprava kućne izrade, bilo da petarde bacaju u boce ili u limenke s metalnim kućištem - kaže dr. Robert Karlo.

Iz PU zadarske pozivaju sve građane da budu oprezni s pirotehnikom.

- To se odnosi na roditelje. Neka pripaze na djecu da se ne igraju pirotehnikom - rekao je glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan.

Možda vas zanima i ovo:
Message