Obavijesti

News

Komentari 33

Kuharicu seksualno zlostavljali, škola joj mora platiti 25.000 kn

Kuharicu seksualno zlostavljali, škola joj mora platiti 25.000 kn
1

Pomoćna kuharica (55) tužila je Osnovnu školu Pavleka Miškine jer nije bila zaštićena od višegodišnjeg maltretiranja glavnog kuhara. Osnova škola mora joj platiti 25 tisuća kuna te podmiriti sudske troškove

Zagrebačka osnovna škola Pavleka Miškine mora isplatiti svojoj zaposlenici odštetu od oko 25 tisuća kuna te nadoknaditi sudske troškove od 10,700 kuna temeljem pravomoćne presude kojom je sud utvrdio da je bila uznemiravana na radnom mjestu. Pomoćna kuharica (55) tužila je školu jer na radnom mjestu nije bila zaštićena od višegodišnjeg maltretiranja glavnog kuhara, piše Jutarnji list. 

Kuharica je pred sudom svjedočila da ju je glavni kuhar od sredine 2012. godine konstantno vrijeđao, omalovažavao i spolno uznemiravao, a svjedoci su potvrdili da ju je kuhar primao za grudi i stražnjicu, trljao se u nju te ju udario. 

Kuharici i njenoj kolegici govorio je da su 'glupače' i 'sposobne jedino za je*anje' te je 'pjevao pjesme o kobasicama koje kuhaju i peku držeći se pritom za spolovilo'. Vrijeđao ju je i govoreći joj da je 'obična Bosanka', 'bosanska k*rva', a nakon što je prošla tešku operaciju, rekao joj je da će 'po podu vući ono malo maternice što joj je ostalo'. 

Jedan od svjedoka pred sudom je svjedočio da je kuhar često pred djecom pokazivao na kuharicu i govorio im da će 'biti poput nje ako neće učiti'. 

Ravnateljica je pritužbe kuharice ocijenila neosnovanima

Nakon što se kuharica nekoliko puta požalila ravnateljici, u kuhinju je postavljena nadzorna kamera, no ravnateljica je tvrdila da na temelju snimaka nije mogla zaključiti da je bilo uznemiravanja. 

Kuharica je na kraju uz pomoć Školskog sindikata Preporod podigla tužbu. 

Milka Rodić iz Sindikata Preporod rekla je da je ovo najgori primjer mobinga s kojim se srela u posljednjih 30 godina, ali i da je ravnateljica štitila zlostavljača. 

Zbog maltretiranja, kuharica se liječi na psihijatriji od 2015. godine, a ravnateljica Vesna Vrbanović Jančić čak ni nakon presude ne vjeruje da je bilo zlostavljanja.

Kuhar neće dobiti otkaz, škola će na Vrhovni sud

Ona je najavila da će škola putem Vrhovnog suda tražiti reviziju presude.

- Vidjet ćemo što će na kraju biti. Idemo na Vrhovni sud jer i dalje tvrdio da ništa od toga nije istina. Žao mi je što je ovakvom presudom došlo do djelomične revizije prvostupanjske presude koja je išla u našu korist. Gospođu čeka njezino radno mjesto. Moja je dužnost da njihova radna vremena riješim tako da spriječim bilo kakvu mogućnost uznemiravanja, izjavila je ravnateljica za Jutarnji list. 

Kuhar, kaže, neće dobiti otkaz.

- On ne može dobiti otkaz, protiv njega je odbačena kaznena prijava.