Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
136 komentara

Kujundžić razljutio sindikate: 'Mi koji ostajemo smo bedaci...'

U tajnosti pregovaraju mjesec dana, a iz medija čuli što misli o povećanju plaća zdravstvenih djelatnika. Anica Prašnjak smatra da je njegova izjava o povećanju plaća sramotna

SPlit: Ministar Kujundžić u rad pustio novi MR uređaj
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
136 komentara

Vrlo je teško povećati plaće, a da pritom ne zaustavimo potpuno kupovanje lijekova, rekao je, između ostalog, ministar zdravstva Milan Kujundžić gostujući na televiziji i razljutio sindikate.


- Nisam mogla vjerovati što čujem. Ministar nas nije samo uvrijedio, jer na to smo već navikli, nego nas je uvelike razočarao. Pregovaramo već mjesec dana, no ovo ni u jednom razgovoru nije spomenuo - otkriva nam Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara. Prašnjak smatra da je izjava ministra o kupovanju lijekova u kontekstu plaća liječnika i medicinskih sestara sramotna. 


MINISTAR KUJUNDŽIĆ: 'Teško je povećati plaće bez da zaustavimo kupovanje lijekova'

- Što bismo mi trebali ići paliti svijeće na Kamenita vrata i moliti Boga da ljudi budu bolesni i troše lijekove kako bi imali veće plaće. Ma sramota! Mi s njime pregovaramo u dobroj vjeri da nam se popravi materijalna situacija, a ovime nam javno poručuje “uzalud vam trud svirači” - kaže nam vidno razočarana Prašnjak.

Ministar je ujedno opovrgnuo da nas zbog masovnog odlaska liječnika i sestara neće imati tko liječiti.


- Imat će nas tko liječiti. Mi smo u zadnje dvije godine tri puta povećali broj specijalizacija. Znači, više smo mi u zadnje dvije godine dali specijalizacija nego u prethodnih šest godina što je bilo. Dakle, jedna zdrava politika što se tiče ljudskih resursa se vodi. Na sreću, značajan broj liječnika se vraća, koji su otišli. Ali to ni u kojem slučaju ne znači da to nije problem i da te ne trebamo te ljude bolje stimulirati - rekao je.

Prašnjak se i na to nadovezala, rekavši kako je dobro da u tom kontekstu nije spominjao medicinske sestre jer one i dalje u velikom broju napuštaju zemlju.


- Smiješno je više govoriti o odlascima. Treba misliti na nas koji smo tu i napraviti sve da ne bismo otišli. Ispada da smo mi, koji ‘spašavamo’ sustav, bedaci jer ostajemo - dodaje Prašnjak. Inače, plaće medicinskih sestara u Hrvatskoj kreću se od 3500 kuna do 6500 kuna.


- Sve manje od 7500 kuna nije plaća dostojna života. To treba za sestre biti osnova - rekla je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message