Obavijesti

News

Komentari 3

Kujundžić troši za nepotrebnu opremu? 'Brinemo za građane'

Kujundžić troši za nepotrebnu opremu? 'Brinemo za građane'
1

Iz Ministarstva su odgovorili da prvenstveno vode brigu za zaštitu zdravlja građana Republike Hrvatske i da je u tome cilju Ministarstvo prepoznalo problem u pružanju usluga postupaka na PEC/CT uređajima

VIDEO

Nacional je u novom broju optužio ministra zdravstva Milana Kujundžića da je naumio "netransparentno potrošiti najmanje 60 milijuna kuna poreznih obveznika" za nabavu skupocjene medicinske opreme, na što iz Ministarstva odgovaraju da tom opremom brinu za zdravlje građana te da je to jeftinije rješenje od postojećeg.   

Pozivajući su na dokumente, Nacional tvrdi se da Ministarstvo kani kupiti četiri nova PET/CT uređaja kakvi već postoje u Hrvatskoj, dok zdravstvu prijeti kolaps.

U Hrvatskoj postoji pet takvih uređaja i nama duge liste čekanja. Jedan je u KBC Zagreb, ostala četiri ima Poliklinika Medikol u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, navodi Nacional.

U optužbama se ističe da je ministar „u najmanju ruku teško manipulirao prilikom analize isplativosti“ uređaja, te dodaje da se u njegovu mandatu situacija u zdravstvu dodatno pogoršala i da se dug popeo na više od osam milijardi kuna od čega oko tri milijarde za lijekove.

Tolušić i Kujundžić ostat će u Vladi, a Žalac i Pavić odlaze?
Tolušić i Kujundžić ostat će u Vladi, a Žalac i Pavić odlaze?

Iz Ministarstva zdravstva su odgovorili da prvenstveno vode brigu za zaštitu zdravlja građana Republike Hrvatske i da je u tome cilju Ministarstvo prepoznalo problem u pružanju usluga postupaka na PEC/CT uređajima.           

Podsjećamo da se još 2007. godine HZZO iz nepoznatog razloga obvezao kroz ugovor s privatnom ustanovom Medikol zakupiti na godišnjoj razini 4500 dijagnostičkih postupaka PET/CT, zaobilazeći državne bolnice. Monopol privatne ustanove se opetovao i povećavao kroz godine kasnije, ističe se u priopćenju.

Ministarstvo zdravstva navodi kako su mu se zadnju godinu počeli žaliti pacijenti da su uređaji PET/CT-a u vlasništvu privatne ustanove Medikol nerijetko u kvaru te da moraju čekati i putovati u druge gradove kako bi napravili PET/CT pretragu izuzetno značajnu za dijagnozu, proširenost i oblik liječenja karcinoma, kaže se.

To potvrđuju i podaci HZZO-a koji je osigurao veća novčana sredstva i ugovorio s privatnom zdravstvenom ustanovom u 2018. godini 7180 postupaka, ali ta je ustanova uspjela izvršiti tek 5700 postupaka.

Oslanjanje zdravstvenog sustava na dotrajale uređaje privatne ustanove uz porast broja oboljelih od zloćudnih bolesti bio je alarm za konkretne poteze Ministarstva zdravstva s ciljem zaštite zdravlja hrvatskih građana, kaže se. 

Stoga smo prvo kontaktirali struku koja nam je rekla da su aparati stari, zbog čega se često kvare, ali i da su tehnološki zastarjeli te da dobro ne prepoznaju male metastatske tumore kao što mogu uređaji novije generacije, kaže se.

Potom smo od HZZO-a zatražili financijsko izvješće prema kojem HZZO za 7000 postupaka privatnoj ustanovi plaća oko 40 milijuna kuna, kaže se.

Analiza pokazuje da bi nabavljanje četiri PET/CT uređaja najnovije generacije s visokim stupnjem osjetljivosti s radioaktivnom tvari državnim bolnicama u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, koje već imaju stručnjake, stajalo oko 60 milijuna kuna. Također, analize su pokazale da bi u prve tri godine ostvarili uštedu od oko 15 milijuna kuna, a potom bi godišnja ušteda iznosila oko 20 milijuna kuna, koje bi se mogle usmjeriti prema drugim pacijentima, kaže se.  

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa