Obavijesti

News

Komentari 131

'Na Alci je sve manje politike, to je bio motiv da se uključim'

'Na Alci je sve manje politike, to je bio motiv da se uključim'
34

296. Alku je trčalo 17 alkara, a pobijedio je Ante Zorica iz Hrvaca. U Sinj je danas stigao gotovo cijeli državni vrh, a natjecanje je pratio i velečasni Zlatko Sudac

VIDEO

296. Sinjska alka i prva koja je pod zaštitom UNESCO-a počela je u nedjelju u 17 sati. Alku je trčalo 17 alkara, a pobijedio je Ante Zorica (27) iz Hrvaca. Ovo mu je druga pobjeda na Alci. Po zanimanju je pravnik, a zaposlen je u obiteljskoj tvrtki. Alku je osvojio prvi put kao debitant 2009. godine s maksimalnih devet punata. Ove godine je  pobijedio u pripetavanju s Kristijanom Bikićem. Predsjednik Josipović mu je čestitao uručivši mu zlatni prsten i sablju te dodao da će Hrvatska ulaskom u EU Europi dati i Alku kao raritet.

- Spoznao sam da je ova Alka mjesto na kojoj se u punoj mjeri osjećam predsjednikom svih hrvatskih građana. Hvala vam dragi alkari i Sinjani da ste svojom snagom i voljom legitimne političke razlike ostavili iza sebe i na ovoj Alci pokazali snažan hrvatski duh - kazao je Josipović.

Alku je pratio i velečasni Sudac

Prepuno gledalište pljeskom je dočekalo Vladu i predsjednika Ivu Josipovića koji je bio zadovoljan jer Alka nije bila politički intonirana.

- Ovdje sam 2. put. Sve je manje politike, a to je bio jedan od motiva da se uključim - kazao je Josipović, inače pokrovitelj Alke, pred nadmetanje.

U loži državni vrh, u blizini čelnici domaćih stranaka, a među njih se smjestio i velečasni Sudac. 

U sridu je gađalo 17 alkara, a nisu se obistinila nadanja Sinjana da će Ante Poljak (55), alkar s 30 godišnjim stažom, nakon što je prethodnih dana osvojio čoju i baru, pobijediti i u alci i ući u povijest kao prvi koje pobijedio u sva tri natjecanja. Promašio je u prvoj trci, no, nije nedostajalo pogodaka u sridu drugih alkara.

'Kukuriku bi se trebao zvati peka, ražanj, roštilj i gemišt'

Premijerka Jadranka Kosor stigla je Gradu Sinju predati u vlasništvo 5 hektara bivše vojarne s pratećim zgradama za gradnju staračkog doma za 500 korisnika, što je nazvala "pogotkom u sridu". Pred alkarsko nadmetanje iskomentirala je poruke Kukuriku koalicije sa subotnjeg okupljanja u Radmanovim Mlinicama.

- Hrvatska će biti u EU snažna zemlja, unatoč tome što Milanović poziva na buđenje. To što je on sanjao i spavao je njegov problem! U Kukuriku koaliciji vidjeli smo da su siti, da se dobro jede. Njihovi skupovi se održavaju u restoranima. Tu bi  koaliciju mogli nazvati primjerice "Peka, ražanj, roštilj, gemišt" – predložila je premijerka.

Kosorica se obrušila se i na poruke Vesne Pusić da HDZ iza sebe baca kamenčiće temeljce kako bi se "kao Ivica i Marica prateći ih vratili na vlast".

- Zgodno je da je to baš govorila gospođa Pusić, kao da se ne sjećamo plakata iz predizborne kampanje Kukuriku i koalicije gdje su Ivica i Marica u liku Vesne i Radimira obećavali 200.000 radnih mjesta, a završili su rad svoje vlade s 320.000 nezaposlenih s deficitom od 5,4 posto. Toliko o pamćenju i korektnosti. Građani znaju da smo se borili sa teškom krizom i završili pregovore sa EU, uspjeli otvoriti vrata borbi protiv korupcije čemu se protive neki čelnici oporbe – kazala je. 

Kazala je kako generale Gotovinu i Markača u Kninu nije spominjala u predizborne svrhe jer je bila "jedini visoki dužnosnik koji ih je posjetio u pritvoru". Izjave da je opasno pozdravljati osuđene generale Kosor je komentirala:

- Bilo je opasno lani ne reagirati na zahtjeve iz Srbije, predsjednika Tadića da ne smijemo slaviti Oluju, oslobođenje RH od velikosrpske agresije. Mi radimo sve za zaštitu digniteta Domovinskog rata. Olujom smo skršili zube Miloševiću i otvorili susjedima vrata demokraciji – rekla je premijerka.

Sinj je tako do početka Alke postao politička pozornica na koju su se slili gotovo svi predstavnici vodećih političkih stranaka. Bio je tu Darinko Kosor u društvu Budiše, Milan Bandić, Vladimir Šišljagić, član predsjedništva BiH Željko Komšić, a pojavio se i Luka Bebić koji se izgrlio s SDP-ovkom Ingrid Antičević-Marinović. Razgovarali su o njegovom zdravlju taman nakon što  je ona izjavila da HDZ pod njihovim vodstvom  radi tvornice kamena temeljca nadovezujući se na izjavu Vesne Pusić. 

Ivo Josipović je u društvu većine članova Vlade posjetio crkvu Čudotvorne gospe sinjske, a zatim su se svi zajedno uputili u Alkarske dvore odakle će pratiti natjecanje. Zoran Milanović nije želio komentirati Kosoričine izjave jer, tvrdi on, nije vrijeme za svađe posebice kad svijet potresa kriza.

Đuro Popijač, ministar gospodarstva, sastao se s predstavnicima propale sinjske tvrtke Dalmatinka Sinj u stečaju. Sinjski gradonačelnik Ivica Glavan pohvalio se kako im je organizirao sastanak kako radnici ne bi ometali Alku za koju su najavljivali prosvjede, te dogovorili s ministrom pokretanje proizvodnje.

Alka se trči u spomen na pobjedu naroda Cetinske krajine nad turskom vojskom 1715. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je