Obavijesti

News

Komentari 3

Kune će čuvati u "Maršalki"

Kune će čuvati u "Maršalki"

Milijardu i 100 milijuna kovanica kune nakon uvođenja eura vojska će čuvati u vojarni Tigrovi Croatia, poznatijom pod nazivom Maršalka, u kojoj će Ministarstvo obrane uskoro početi graditi novi, zasebni objekt

VIDEO

Natječaj za gradnju nove hale u tu svrhu raspisan je 7. siječnja, MORH je radove procijenio na 18 milijuna kuna s PDV-om, a nakon dovršetka halu planira iznajmiti Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) koja će za njega MORH-u plaćati zasad nepoznat iznos, piše u srijedu Jutarnji list..

Kako je vidljivo iz natječajne dokumentacije, MORH na prostoru Maršalke planira gradnju novog objekta u sklopu kojeg će se biti 3000 četvornih metara skladišnog prostora te još 130 četvornih metara ureda, a nakon isteka najma, s obzirom na činjenicu da će vojska biti obvezna kune čuvati tri godine od uvođenja eura, objekt će biti prepušten Oružanim snagama.

Nakon isteka roka od tri godine, kovanice će se uništavati, no još nije poznato na koji način.

Puhovski o euru: 'Veselim se da ćemo se riješiti zadnjeg pravog ustaškog simbola - kune'
Puhovski o euru: 'Veselim se da ćemo se riješiti zadnjeg pravog ustaškog simbola - kune'

Procjena je da će HNB čuvati oko 52.000 tona kovanica i to bude li stopa povrata kovanica otprilike kao i u ostalim zemljama koje su prošle uvođenje eura, a to je oko 40 posto. Povlačit će se i novčanice, i to ukupne vrijednosti oko 34 milijarde kuna, no procjena je da će ih se oko 66 posto morati uništiti zbog oštećenja ili nečistoće.

Čuvanje kovanica bit će jedan od logističkih zahtjevnijih, ali zasigurno ne i najvažnijih zadataka HNB-a u procesu zamjene nacionalne valute eurom koja je najavljena za 2023. godinu.

Najvažniji aspekt zasigurno će biti onaj potrošački s obzirom na činjenicu da uvođenje eura treba pratiti snažna kampanja, kao i nadzor tržišta, da uoči uvođenja europske valute ne bi bilo većih poskupljenja proizvoda, što se obično događa zbog zaokruživanja cijene. Pola godine prije prelaska na euro trgovci će tako biti obvezni iskazivati dualne cijene - dakle, cijene u kunama, ali i u eurima - poduzeća će dobiti takozvane etičke kodekse da se pri preračunavanju ne bi dogodile znatnije disrupcije, a guverner Boris Vujčić je najavio i da će HNB sastaviti crnu listu trgovaca, i to na temelju prigovora potrošača koji će moći prijaviti svako sumnjivo poskupljenje, piše novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa