Obavijesti

News

Komentari 47

Kupila je kartu za vlak, a vozila se busom: 'Cijelo vrijeme lažu'

Kupila je kartu za vlak, a vozila se busom: 'Cijelo vrijeme lažu'
1

Asja Zaninović Horbec iz Zagreba je odlučila do Splita otputovati vlakom. lkako kaže, bila je to lijepa prilika za vidjeti lijepu našu iz druge perspektive i to za 120 kn. No, putovanje je krenulo u drugom smjeru

VIDEO

Asja Zaninović Horbec iz Zagreba je odlučila do Splita otputovati vlakom. U što se njezino putovanje pretvorilo opisala je u opširnoj objavi na Facebooku s lica mjesta – iz autobusa. Evo što je napisala:

"Ove godine odlučili smo od Zagreba do Splita ici vlakom. Brzi vlak Zagreb - Split vozi 6 sati, lijepa prilika za vidjet našu Full of life Hrvatsku iz druge perspektive.
Kupili smo karte na ljetnoj akciji: jednosmjerna karta 120 kuna. Još smo i rezervaciju na sjedala dobili. 
Gospoda na šalteru mi je rekla da je sve ok, da vlakovi voze normalno, nema radova na tom dijelu. Ali, svejedno išla sam pitati još jednu zenu na Informacijama kakva je situacija.
Ona: “Ne, sve je ok. Vlakovi voze i sve ok.”
Ja: “I niste imali problema u zadnje vrijeme.”
Ona: “Ne, vozi sve ok.”
Ja: “I vlakovi se ne kvare i ne prebacuju ljude u buseve?”
Ona: “Ah to, da kad se pokvare onda da, al bus vam je suuuuuper, bolje nego vlak”
Ja: “Ali ja želim putovat vlakom, ali ne busom. (Šokirana sto mi zena iz HŽ-a nudi bus kao bolju vrstu prijevoza.) Dobro, a koliko često se kvario u zadnjih 6 mjeseci?”
Ona: “Ah recimo svaki 4. ili 5. dan prebacuju putnike u bus koji vozi direktno za Split. Ali ne brinite, bus je super, ima i wc koji radi. Ti vlakovi nisu predviđeni za tako duga (?) putovanja i bolje vam je putovati noćnim vlakom, ovi se jako često kvare.”
Ja: Šok i nevjerica, al odlučim kupit karte jer ako slučajno neće vozit bus prebacit će putnike u bus koji vozi direktno..

Danas, dan putovanja
Zovem informacije da pitam jel sve ok, poznavajući HŽ vrlo sam skeptična.
Informacije: “(Nakon par minuta provjeravanja koje me košta 3 kn/min) Da, da danas idu busevi. Jedan direktno, a drugi staje na svakom kolodvoru.”
Ja: (duboko dišem) Koji od buseva ide direktno?
Informacije: Otkud bi ja to trebala znat?
Ja: Šok i nevjerica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Provjerim na netu vlak nije vozio ni jučer, neće ni sutra.

Danas, na kolodvoru

Na informacijama: “A da, danas (kao da i jučer nije bilo tako) putnici idu busom. Bus je super, vozi direktno, ima wc”.

Danas, kod vozača

Dva su busa. Jedan ide direktno, drugi staje na vise perona. Kako se bira tko će uć u koji- tko prvi njegova djevojka.
Pitam šofera jel radi wc, rekla mi žena na informacijama 5 puta da radi.
Šofer: “Naravno da ne radi wc. Normalno da vas lažu, lažu cijelo vrijeme”.

Malo o HŽ-u inače:
Željeznička poduzeća zadnjih deset godina uglavnom završavaju s gubitkom, nekad i većim od milijarde kuna. Ciljevi restrukturiranja od 2012. do 2016. godine nisu ostvareni, a likvidnost poduzeća je slabija nego prije početka restrukturiranja.

Ukupne obveze željezničkih poduzeća u 2015. iznose šest milijardi kuna, od čega je trećina kratkoročnih obveza.

Željeznice su, pored brodogradilišta i cesta, treći najveći korisnik državnih potpora, jamstava i subvencija. Obveze i dugovi željezničkih poduzeća u vlasništvu države utječu i na rast javnog duga i proračunskog deficita. Od 2006. do 2015. sektoru željeznica dodijeljene su potpore od 8,7 milijardi kuna, a ukupne državne potpore redovito su godišnje nadmašivale 700 milijuna kuna. U razdoblju od 2000. do 2015. odobreno je državnih jamstava 12,64 milijardi kuna.

Obveze i dugovi željezničkih poduzeća u vlasništvu države povećali su javni dug za otprilike 1,3 posto BDP-a. (Anto Bajo i Marko Primorac iz IJF-a, publikacija “Restrukturiranje željezničkih poduzeća u vlasništvu RH”)

Djelatnici HŽ-a dobivaju božićnice, uskrsnice i ogromne otpremnine. Kupuju se novi auti direktorima i jede na račun države. Vise od pola linija je neprofitabilno.
Relacija Zg-Split skoro nikad ne vozi brzim vlakom. Sto znaci da HZ otkupljuje buseve i kao posrednik prodaje karte.

Btw nakon sat i pol vožnje još nas nitko nije pitao za kartu tako da ako želite besplatno na more samo se ukrcajte na bus “Vlakom do Splita za 120 kn”. Sutra u 7:35 imate novu priliku.

Koliko je HŽ platio nagibne vlakove da se putnici voze busom: 34 milijuna eura odnosno 255 milijuna kuna. Dobra investicija nema šta!"

Iz HŽ-a su nam odgovorili kako se ispričavaju putnicima koji su se vozili autobusom umjesto vlakom i dobili pogrešne informacije u kolodvoru. 

- U slučaju kvarova vlakova, prijevoz se supstituira autobusima, a mjerodavne službe poduzimaju sve aktivnosti kako bi se kvar otklonio u što kraćem roku. S obzirom da je 16. srpnja došlo do kvara nagibnog vlaka, na relaciji Zagreb – Split – Zagreb  od 16. do 20. srpnja devet nagibnih vlakova bilo je supstituirano autobusnim prijevozom, a 11 nagibnih vlakova je vozilo. Rokovi popravka ovise o roku isporuke rezervnih dijelova - prioćili su i dodali kako su za poslake iz Zagreba i Splita putnicima bila osigurana po dva autobusa. 

- Jedan je vozio izravno, a drugi se zaustavljao u kolodvorima propisanim voznim redom vlaka. Putovanje izravnim autobusom traje od 5 i pol do 6 sati, a autobusom koji se zaustavlja u kolodvorima propisanim voznim redom traje oko 8 i pol sati. S obzirom da je u tijeku otklanjanje kvara, očekuje se da će sutra voziti sva četiri nagibna vlaka - zaključili su u priopćenju.  

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS